noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 27 juni 2022

lichtenvoordse avondvierdaagse

 


De avondvierdaagse, altijd weer een feestje. Vroeger liepen we mee, tegenwoordig nemen we deel aan de organisatie. W dit jaar voor het eerst, ik doe het al wat langer. Nou ja, de laatste twee jaar lag de boel op de kont, corona of zo, je weet het wel. Om het feestgevoel nog groter te maken parkeren we Puzzel op een camping, hemelsbreed zo’n 800 meter van onze woonst. Ik weet het: sommigen vinden dat gekkenwerk. Niks mee te maken: wij vinden het leuk. Het werd camping Het Zotte Schaap, volgens het kadaster in Vragender. Paul en Agnetha kochten een kleine veertig jaar geleden een oude boerderij. Jarenlang hebben ze een gelegenheidscamping gerund tijdens de Zwarte Cross; zo’n gelegenheidscamping opzetten gebeurt ontzettend veel hier in de buurt, schijnt een leuk bedrag op te leveren. Je schrikt een beetje van de tarieven die men hanteert in dat weekend van het evenement. In 2020 is het echtpaar een minicamping begonnen onder de vlag van de SVR.

Eerst even de post. Trouwe lezeres E te Z vroeg me hoe ik over “wegwerpservies” denk. Daar denk ik niet over trouwe lezeres E te Z, ik gebruik het niet (al moet ik eerlijk toegeven dat ik voor lange ritten altijd wel een paar kartonnen bekers bij me heb voor koffie en ander drinkgebeuren: inderdaad foei, maar ik ben ook geen heilig boontje). De belangrijkste reden om geen (lees: zo min mogelijk) wegwerpservies te gebruiken is de belasting voor het milieu. We hebben al veel te veel afval. Gelukkig komen er op campings steeds meer de mogelijkheid om afval gescheiden in te leveren maar bij veel is het nog: glas en papier apart en wat overblijft noemen we restafval. De ergste uitvinding in dit kader vind ik de “wegwerpbarbecue”, zo’n ding dat je na eenmalig gebruik laat afkoelen en vervolgens in de kliko mietert. We “barbecueën” op de Campingazgrill en ja: daarvoor gebruik je weer wegwerpgastankjes. Wat kan het leven toch moeilijk zijn. Afvalproblemen zijn ook de voornaamste reden geweest voor Staatsbosbeheer om al haar paalkampeerplaatsen definitief te sluiten. Er blijven nog zo’n dertig van die stekken over, allemaal eigendom van andere organisaties. Zeker is dat deze ook zullen sluiten wanneer zwerfafval problemen gaat opleveren.

dinsdag 21 juni 2022: @ het zotte schaap

Het voordeel van kamperen in je eigen gemeente is dat je in principe geen toeristenbelasting hoeft te betalen. Het is in Nederland zo geregeld dat je toeristenbelasting betaalt als je verblijft in een gemeente waar je niet staat ingeschreven. Onder verblijf moet je dan een overnachting in een hotel, pension, caravan, bungalow, camper of zoiets verstaan. Sommige gemeentes maken het nog bonter: daar moet je ook betalen bij een dagverblijf op het water (Schiermonnikoog is daar een voorbeeld van). Beetje omslachtig allemaal: de eigenaar van je verblijfplaats krijgt de belastingaanslag voor toeristenbelasting en deze mag die weer aan jou doorberekenen. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente en is geregeld in een verordening. Er zijn gemeenten die er van af zien. Wat is de filosofie achter deze belasting? 

Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting. Waarom al deze informatie? Het scheelde ons nogal “een slok op een borrel”. Het Zotte Schaap rekent € 20,00 voor een overnachting en mag daar 2 x € 1,36 van afdragen aan de gemeente Oost Gelre. Doordat we geen toeristenbelasting hoeven te betalen is ons dagtarief (afgerond) € 17,30. De campingeigenaar keek eerst een beetje vreemd op toen ik hem vertelde dat ik de gemeente niet extra ging spekken, maar was het al snel helemaal met me eens. Eindje fietsen, stukje zalm en een lading garnalen op de bakplaat en een koud biertje. Net vakantie!

woensdag 22 juni: @ het zotte schaap

Drukke ochtend: eerst in “bedrijfskleding” naar een uitreiking van verkeersdiploma’s van Veilig Verkeer Nederland. Een paar weken geleden hebben de dames en heren van de eindgroepen van de basisscholen hun kunstjes op de fiets mogen laten zien. Vandaag mochten ze het papiertje in ontvangst nemen. Een groot aantal keren hetzelfde verhaaltje afgestoken. Daarna een rondleiding door het nieuwe “bejaardencentrum” van Lichtenvoorde. Vanmiddag – je raadt het al – een eindje fietsen en vervolgens een rustige middag, krachten opdoen voor de avond. Woensdag, de avond van de wandeling rondom en naar Vragender. We hadden beiden zo onze taken. Na afloop een gezellige nazit en – het is net vakantie – terug naar de camping (op de fiets). Bij de kroeg kreeg ik een Veltins, altijd lekker. Gewoon bier, alhoewel: soms heb je speciaal bier, wat vind je bijvoorbeeld van deze omschrijving:

Deze dubbele IPA van de Molen heeft een prachtige oranje kleur en een aroma van sinaasappel. De smaak start vrij hop bitterig, met toetsen van tropisch fruit en grapefruit met daarbij vele zoete tonen waar vooral de karamel goed naar voren komt.

donderdag 23 juni: @ het zotte schaap

Een latertje gisteren. En een vroegertje vanmorgen. Dus de dag doorgebracht in volstrekte ledigheid. Was eigenlijk ook te warm om een poot te verzetten: 32 graden. Gelukkig staat ons busje vanaf een uur of twaalf in de schaduw. Een snelle maaltijd: kipspiesjes (zonder spiesjes), rundvleessalade en rauwkostsmix. Afwassen duurde langer dan koken, zo’n maaltijd dus. ‘s Avonds stond de wandeltocht naar Zieuwent op het programma, wij fietsen en verkeer tegenhouden. Arme wandelaars die al puffend voorbij kwamen. Tegen middernacht terug naar ‘t Zotte Schaap: de plek waar mijn huis woont, mijn bed slaapt er ook.


vrijdag 24 juni: @ het zotte schaap

We mochten weer iemand naar het kerkhof brengen vanmorgen. Op onze leeftijd maak je meer begrafenissen mee dan bruiloften, voor zover die laatste nog gehouden worden. Een rooms-katholieke begrafenis levert bijna een dagvullend programma op. De kinderen en de kleinkinderen van de overledene spraken aangrijpend, de kerkcowboy was alleen maar vermakelijk met zijn stug vasthouden aan rituelen. Flinke nagalm in de kerk, dus kon weinig van het gesproken woord verstaan. W gaf later een korte samenvatting. ‘s Avonds de wandeltocht naar Harreveld: wandelaars klaar, begeleiders klaar, lopen maar! Ondanks dat we niet meegelopen hebben leverde de stappenteller toch interessante cijfers af. Voor de geïnteresseerden: We zijn de dag weer samen doorgekomen zonder noemenswaardig bloedvergieten.


zaterdag 25 juni: @ het zotte schaap

De laatste dag van de vierdaagse, waarvan ik eigenlijk niet zo heel veel gezien heb. Mijn taak was het uitlinten van de marathon van zondag. Beetje rondcrossen op een scooter en zo hier en daar een lintje ophangen. Lekker weer, kon rondtuffen in een T-shirt. W was meer betrokken bij het feest, mocht een paar keer groepen laten oversteken. Lijkt allemaal gemakkelijk zo’n avondvierdaagse maar de logistiek is heel ingewikkeld. Neem alleen al het feit dat op de plek van de intocht ‘s morgens markt gehouden wordt. Die moet dus eerst worden afgebroken en de markt moet door de marktmeester vrijgegeven worden voor je een paar honderd man langs het podium kunt laten draven. Om vijf uur zat het werk erop en hadden we ons verplichte biertje achter de kiezen. Ook een soepje en een broodje hoorden bij de nazit, zodat we thuis (home is where you park it) het gasfornuis niet hoefden te gebruiken. Wel op tijd naar bed, want morgen zeer vroeg dag.

zondag 26 juni: @ het zotte schaap

Om half drie leek het even of de wereld aan het vergaan was: een zeer stevig onweer. Gelukkig geen harde wind. Gelukkig vanwege het feit dat de luifel nog uitstond. Vier uur liep de wekker af, W mocht zich nog even omdraaien en ik mocht op de markt wakker worden met een beker koffie. Start van de marathon om vijf uur. Onze taak als vrijwilliger? Voor controlepost spelen, voedsel en drinken verstrekken, motiveren en stimuleren en vooral onderling veel plezier hebben. Er zijn veel soorten wandelaars die de kleine 42 kilometer afleggen: ervaren lopers met een gemiddelde snelheid van ruim 8 kilometer per uur tot jongens die al rollend uit de kroeg komen besluiten om (ongetraind) een stukje te gaan wandelen. Meestal halen die knapen de eindstreep ook nog. Voor de minder fanatiekelingen start een paar uur later de halve marathon. De langslapers onder de vrijwilligers (dus ook W) zorgden voor de start van de 21 kilometer. Mooi wandelweer, droog gebleven (op een enkele spetter na), niet te warm en weinig uitval. Met 19 vrijwilligers hebben we een kleine 450 wandelaars begeleid. Om half vier was alles weer opgeruimd, de lintjes van de palen en bomen en ging een biertje sissend naar binnen. Een geslaagd gebeuren. Tijd voor wat anders: morgen op weg naar Zweden.