noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 19 juni 2022

een familiebijeenkomst

Soms zijn er van die sociale verplichtingen. Deze keer betreft het neven en nichten van de kant van de moeder van W. De enige ontmoetingen die er waren de laatste jaren vonden plaats bij begrafenissen en crematies. De ooms en tantes gingen in coronatijd dood op momenten dat er publiek bij het afscheid aanwezig mocht zijn, dus dat “geluk” hadden we wel. Komt één van de neven tot de conclusie dat het wel leuk zou zijn elkaar te ontmoeten op een minder beladen moment. En zie: een neven- en nichtendag ontstaat. Kies als locatie het grootste huis (lees boerderij), wijs twee koks aan, neem je eigen drank mee, doe je gehoorapparaten in en laat het over je heen komen. Laat het ook nog de warmste dag van de week zijn met temperaturen die opliepen tot 32 graden. Koud bier doet wonderen!

zaterdag 18 juni: @ kotten

Busje mag natuurlijk ook mee: je weet nooit hoeveel procent alcohol je na afloop van zo’n dag in je bloed hebt zitten en 15 kilometer terug fietsen in het donker is ook niet alles. 

De koks hebben hun best gedaan. Nu hadden ze natuurlijk de beschikking over een goed geoutilleerde keuken en een onbenullige barbecue van het merk Weber (kost een paar cent maar dan heb je ook wat!). Heel wat anders dan mijn kookomgeving – als we op reis zijn dan. Bij slecht weer heb ik de beschikking over twee gaspitten. Bij de menusamenstelling moet je daar dus goed rekening mee houden. Mijn pannenset dateert nog uit het wandel- en fietsvakantietijdperk: lichtgewicht dus. Uitgezocht door zoonlief toen hij een jaar of twaalf was. Zijn oudste dochter is inmiddels bijna dertien dus je kunt nagaan hoe oud die pannenset inmiddels is. Aluminium, dus lichtgewicht en alles past keurig in elkaar. Merk MSR, dus ze gaan nog wel een tijdje mee. De koekenpannen die ik gebruik zijn van de Action, kostten dus – in tegenstelling tot het MSR-nest – geen drol. Nog net geen wegwerppannen, maar het begint er aardig op te lijken. 

Een ander heel handig hulpmiddel is mijn wonderpan, soort van dan: een Omnia-oven. Verschil met de wonderpan van oma (waarin ze op een primusstelletje heerlijke cakes bakte) is dat de Omnia geoptimaliseerd is voor “outdoorgebruik”: hij wordt sneller warm en is wat compacter dan de traditionele wonderpan. Eén nadeel: heb er al regelmatig mijn vingers aan gebrand ondanks het feit dat ik hem alleen maar aanpak met een theedoek. Extra accessoires: een siliconen gelvorm (zonder dat ding is het vrij moeilijk om je baksel uit de oven te krijgen) en een rooster (branden de afbakbroodjes niet zo snel aan). Gebruik het ding nu een jaar of vijf en ben een echte Omniafan. 

Is het weer redelijk goed dan moet je buiten koken. Daarvoor heb ik een simpele Campingazbrander die je op zo’n grote blauwe bus schroeft en een Campinggaz Grill CV 470. Dat laatste (CV 470) staat voor de maat van het gastankje. Is tevens het enige nadeel van het apparaat: beetje prijzig in gebruik, kosten zo’n 8 Euro als je een ander merk tankje gebruikt. Heb gelezen dat je er een kleine drie uur mee kunt bakken, braden en/of grillen, maar heb het nooit gecontroleerd. Hoe lang je er echt mee doet, hangt natuurlijk sterk af van de wind en hoe veel en vaak je de grill op vol vermogen gebruikt. De vlam ontsteken doe je met een piezo. Die werkt superhandig. Kwestie van knop vasthouden en helemaal doordraaien en klaar. Alle hulpmiddelen voorhanden, al is het wel zo dat koken in of bij je mobiele huis altijd creativiteit vraagt en vooral een beetje geduld.

Het werd een gezellige middag met uitgebreide gesprekken, daarna een culinair hoogstaande maaltijd en tenslotte (met een paar nablijvers/slapers/bewoners) een prettige nazit. Zondag na het ontbijt weer naar de Kötteldiek vertrokken na een geslaagde familiereünie. En (net thuis) toen begon het te regenen.