noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 30 juni 2022

zomerreis 2022 – 4: door skåne en blekinge naar småland

Hebben ze in Zweden alles piekfijn in orde, ontbreekt een fatsoenlijke 4G-verbinding op deze plek. Het grote probleem is dat we dan eigenlijk helemaal niks meer hebben. Dat we geen televisie meer kunnen kijken is helemaal geen probleem, net zo min als het dagelijks publiceren van mijn blog een eerste levensvereiste is (nou bijna dan), ook de verschillende spelletjes die W online speelt kan ze wel missen en de krant lezen we wel een dagje later, informatie over de omgeving van internet plukken kan op een ander moment en voor de weersverwachting kunnen we ouderwets naar boven kijken en niet naar onze schermpjes, maar het niet kunnen beschikken over Google Maps (ons navigatiesysteem) en het lieve meisje van Komoot, dat samen met mij wandel- en fietsroutes in elkaar knutselt, maakt het leven bijna ondraaglijk. ‘t Is toch wat die moderne tijden. Daarom besloten om naar één van onze volgende highlights te reizen, maar niet na eerst een wandeling gemaakt te hebben door de mooie tuin van het kasteeltje dat vannacht over ons gewaakt heeft.

donderdag 30 juni: @ urshult

Fijn geslapen met nog acht andere campers op het parkeerterrein. Werd pas om half acht wakker, W ruim een uur later. Eerst dus een wandeling door de tuinen van het kasteel. Het slot heeft een geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw. Het huidige gebouw dateert van 1537 en is een paar keer gerestaureerd. Parken en tuinen werden veel later (negentiende en twintigste eeuw aangelegd). Zoals veel van die pandjes overal in de wereld gold dat het als particulier niet meer op te brengen was om een landgoed in stand te houden. Daarom werd in 1970 het geheel (kasteel en andere gebouwen, kasteelpark, beukenbos en bouwland) aangekocht door de stad Malmö, die de traditie van vorige eigenaren vervult om "te behouden wat je hebt ontvangen". Je mag vrij wandelen op het landgoed. Voor W was het heel fijn dat het park de beschikking had over toiletten in het gebouw bij de hoofdingang.

We kwamen beiden tot de ontdekking dat het Zweeds echt abracadabra voor ons is. Hebben we geen moeite met Engels, Frans, Duits en lukt zelfs Spaans en Portugees redelijk, Zweeds is (in ieder geval tot nu toe) een ramp. Ja, bepaalde woorden kunnen we nog herleiden, maar over het algemeen komen we bordjes tegen waarvan we zeggen “laat maar waaien”. Geef twee voorbeelden. Google liet later weten dat het verbodsbord niet geldt voor speciale voertuigen (gäller ej fordon met tillstand) en blijf op de paden (folj gångar och stigar) want de planten in het bos zijn gevoelig om vertrapt te worden door je grote poten (många av skogsdungens växter är känsliga for trämp). Dat laatste is wel een erg vrije vertaling.

Binnendoor naar Urshult, snelwegvermijdend dus. We doorkruisten eerst de twee meest zuidelijke gewesten van Zweden, namelijk Skåne en Blekinge. Dit stuk kwam pas ergens in de zeventiende eeuw bij Zweden en was tot die tijd Deens en dat zie je aan de bouwwerken, met name de kerken en kastelen (en daar stikt het hier van). Bij één van die kastelen zijn we even gestopt, het Bosjökloster, volgens onze kaart een bezienswaardigheid. Och, een mooi kasteel, oorspronkelijk een nonnenklooster. Mooie kerk erbij. Kunnen we ook weer afvinken. Mijn drone had geen power meer, dus je moet het doen met een luchtfoto van internet. De foto’s van de kerk zijn wel eigen werk.




Tegen drieën neergestreken op camping Rävabacken in Urshult. We zitten dan in een andere provincie namelijk Småland. Het een kleine gezellige camping aan het
Åsnenmeer en we hebben al een paar fietsroutes klaar liggen. Vandaag niet, W moest zwemmen en ik had wat achterstallig blogwerk. Geboekt tot zondag, dus morgen linksom en zaterdag rechtsom: zo komen we de dagen wel door. Prima voor elkaar hier, 4G is belabberd maar de camping biedt gratis een snel wifinetwerk aan, dus niks te klagen. Kosten camping ca. € 28,00 per nacht, voor Zweedse begrippen redelijk hebben we vernomen.


Rijtemperatuur: 24 – 27 graad; V: 179.619; A: 179.810 (wel zo’n drie uur over gedaan); zon op/onder: 04:13/21:53 (gegevens Tingsryd, dat op zo’n tien kilometer afstand ligt); halfbewolkt, later op de middag trok het dicht. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag, dan gaan we op de fiets (waarschijnlijk rond het meer).