noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 14 juni 2020

vessem - 4: rondje eersel

zondag 15 juni: @ vessem 

Onze laatste dag in het Kempense land, een gebied dat verdeeld is over België en Nederland. De naam is afkomstig van het Latijnse woord Campina wat “open vlakte” of “land van velden” betekent. 



De start van de dag had nogal wat voeten in de aarde: wel buiten kunnen ontbijten, maar toen de fietsen werden opgetuigd begon het te regenen. Laat er nu één streepje met buien over Nederland gaan, laat dat streepje net Vessem raken en laat de wind dan ook nog uit het zuidoosten komen. Hoeveel geluk kun je hebben? 




Eerste stop: het Groot- en Kleinmeer in de buurt van de dorpskern van Wintelre. Deze twee vennen stammen uit de laatste ijstijd en zijn dus op natuurlijke wijze ontstaan. Het Kleinmeer is niet toegankelijk. Een groot hek moet de boze wereld buiten houden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat hier afvalwater door een helofytenfilter met riet wordt gezuiverd. Het schone water komt uiteindelijk in het Grootmeer terecht. Dit ven meet (met omliggende grond) maar liefst 19 ha en behoort daarmee tot de grotere vennen van Noord-Brabant. Volgens W is dit gebied een thuis voor de heikikker, de moerassprinkhaan, futen, libellen en salamanders. Ze zal het ongetwijfeld gelezen hebben in het Brabantse Kempen Magazine dat deze dagen op ons nachtkastje ligt. 

Even later zagen we in de verte Eindhoven Airport liggen, ook bekend onder de namen Welschap en Veldhoven. Het is nog rustig op de luchthaven in deze coronatijd: vandaag vier aankomsten en vier landingen. Ryanair vloog om negen uur over onze camperplaats richting Londen, een kwartiertje later gevolgd door een Wizz Air toestel. Wizz Air is ook een prijsvechter: aanstaande donderdag (18 juni) kun je al voor € 22,50 naar Boedapest, weliswaar met een heel klein tasje, een paar onderbroeken kun je dus meenemen. De maatschappij is in 2003 opgericht door het Hongaarse Malev (Malev is inmiddels failliet, maar nu dwaal ik ernstig af). De vloot van Wizz Air is vrij jong te noemen, de gemiddelde leeftijd van de Airbusvliegtuigen (A320 en A321) is 4,5 jaar. De derde prijsvechter die vliegt vanaf Eindhoven is Transavia. Op bijgaande (geleende) foto uit betere tijden staan de lowcosters keurig in het gelid.

Drie van de Acht Zaligheden deden we op een rijtje: Knegsel, Steensel en tenslotte Eersel, waar W de lunch samenstelde in de plaatselijke Lidl. Weer zo’n vegetarisch broodje met veel worst. Mooi plaatsje, dat Eersel. Na Eersel een geweldig stukje over de Cartierheide. Goed te doen dankzij een goed verhard fietspad dwars door de natuur. Pad is overigens niet al te breed en het was zondag vandaag, dus veel tegenliggers. 

En na zo’n 50 fietskilometers kwamen we via de Kleine Beerze weer in Vessem uit. Voor de volledigheid: er is ook nog een Groote Beerze, maar om nu een beek van ongeveer 15 kilometer lang GROOT te noemen? 

57 fietskilometers 

Erg wisselend weer: bewolkt met regelmatig een bui, tijdens het fietstochtje vrijwel droog, temperatuur ruim rond de 20 graden.