noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 20 september 2019

najaarstocht 2019 – 2: naar de elzas

donderdag 19 september: @ fuussekaul (luxemburg) 

De ochtend in Budel begon om half acht: koffie voor mij, een half uur later thee voor W. De laatste afbakbroodjes moesten op, geeft zo’n heerlijke meur in ons huisje dank zij ons Omnia oventje. Tegen negenen was ook het looswerk gebeurd. De eerste avond was W tot de ontdekking gekomen dat er in de camperplaatskeuken geen warm water was, dus gisteren maar in ons campertje afgewassen. W is daar altijd erg blij mee, hoeft ze alleen de afwasborstel in de hand te nemen en kan ze het theedoekwerk uitbesteden. De douche op de cp had overigens geen douchekop en er ontbrak een kraan. Je kunt niet alles hebben op een camperplaats. 

Het oorspronkelijke plan om een wandelingetje te maken langs de “Doodendraad” werd gewijzigd in een wandeling door het natuurgebied de Malpie bij Valkenswaard, want “Ik heb de laatste dagen al genoeg ijzerdraad gezien” (woorden van W). Een kleine 8.000 stappen door het gebied waar we eerder deze week gefietst hebben leverde mooie plaatjes op. We begonnen bij de Venbergse watermolen. Deze molen werd voor het eerst vermeld in een document uit 1227 van Hertog Hendrik I van Brabant. Het volledige ”Ommetje De Malpie” zou wat teveel tijd in beslag nemen. We moesten nog verder. 





Dat verder werd een tochtje naar Fuussekaul in Luxemburg, een gehucht met een gelijknamige camping waar we voor 12 € all-in op de mooi verzorgde camperplaats mochten staan. Nog een klein probleempje om er te komen: twee keer werden we door een motoragent naar links of rechts de weg afgestuurd (de richting mochten we zelf kiezen) vanwege een “extraordinair” transport; een kudde vrachtwagens met windmolenonderdelen had de weg nodig. Waarom doen ze dit soort transporten niet ’s nachts? Het bleef bij de-weg-afsturen, voor de rest mochten we het zelf (dus Google Maps) uitzoeken. 

Behalve camping Fuussekaul en de camperplaats (code campercontact 20.141) exploiteert de eigenaar een naturistencamping, de Reenert, vlak achter onze camperplek gelegen maar onzichtbaar. We hebben zelfs niet overwogen om er te gaan staan, we waren blij met ons truitje (al was de hemel strakblauw).



V: 141.953; A: 142.209 
Rijtemperatuur: tussen 11 en 19 graden.

vrijdag 20 september: @ riquewhir 

Nog even prettig tanken in Luxemburg, al worden de prijsverschillen met met name Duitsland steeds minder. We betaalden 1,126 € per liter, In Duitsland zijn we een dubbeltje duurder uit. Het verschil met Frankrijk is wel groot, we zagen prijzen tot boven de anderhalve Euro. 

Onze geplande camping in het plaatsje Riquewhir in de Elzas zouden we tijdens de lange middagpauze bereiken. Een pauze van twee en een half uur, is dat nog van deze tijd? Plannetjes bijgesteld: camping behouden maar vandaag al de Route des Crêtes gereden, een weg die in de richting noord – zuid alle hoogten van het massief van de Vogezen met elkaar verbindt. In het Nederlands kun je de naam vertalen met “route van de bergkammen” of zoiets. De weg is aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aangelegd en diende om de bevoorrading van Franse troepen mogelijk te maken. We begonnen bij de Col du Bonhomme en deden daarna nog de Col de la Schlucht en de Grand Ballon aan. Deze laatste top (ballon is “afgeronde top”) is met 1424 meter het hoogste punt van de Vogezen. De lucht was zo helder dat we in de verte de Alpen konden zien liggen. W dacht dat ze de Mont Blanc nog bespeurde en volgens de boekjes zou dat best eens waar kunnen zijn. De weg over de Grand Ballon komt trouwens niet hoger dan 1325 meter, de laatste 100 meter naar de top moet je te voet afleggen. Mooie route en geprofiteerd van het heldere weer.





Om goed vier uur kwamen we op de geplande camping aan. Nog op tijd, want twee uur later hing het bordje “complet” voor de ingang van Camping de Riquewhir te Riquewhir (code campercontact 29.209), waar we met ons ACSI-kaartje terecht konden. Het is half september! Mooie camping, schoon sanitair. Morgen maar eens gebruik maken van de wasmachine en het historische stadje bezoeken. Voor vandaag genoeg gedaan. 

V: 142.209; A: 142.601 
Rijtemperatuur: tussen 11 en 21 graden; in het middelgebergte rond de 12. 

Een geruststelfoto voor de oude moeders: vandaag rundercarpaccio met gebakken aardappeltjes en een gemengde salade (sla, komkommer, paprika, ui en ei met een honingmosterddressing), als toetje tiramisu (wel van de Lidl). En dan nog een afbeelding voor kleinzoon Q die vlaggen spaart: de vlag van de Elzas.