noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 16 september 2019

dakloos - 5: de fontein (2)

zaterdag 14 tot dinsdag 17 september: @ eibergen 

Een min of meer gedwongen verlengd verblijf op camping de Fontein in Eibergen dus. Ik had al verteld dat we in afwachting zijn van de levering van een sensortje voor ons Puzzeltje. Overigens valt dat “gedwongen” ook wel mee, we hebben weer leuke dingen kunnen doen. 

Een beetje wisselend weer deze dagen met zondag als absoluut hoogtepunt met 24 graden. Het was dus een beetje schrikken toen onze foontjes zondagavond meldden: morgen 8 graden kouder dan vandaag, uiteindelijk bleek het nog twee graden kouder te zijn. 

Op zaterdag mochten we eerst de koelkast vullen. Eibergen heeft sinds april 2019 een vestiging van de Lidl. De Duitse budgetsupermarkt is niet zonder slag of stoot in het winkelhart van het dorp gekomen. De gevestigde kruideniers hebben zich heftig verzet, zelfs tot aan de Raad van State, die alle bezwaren van de tafel heeft geveegd. Nu staan de jongens van de Lidl wel vaker voor de rechter. Eerder dit jaar nog mochten ze een robbertje vechten met de Grolsch in verband met de inbreuk op het merk Kornuit (Lidl heeft Kordaat). Uit de NRC van 28 februari 2019: “Toen het bier vervolgens bij Lidl in de schappen lag kreeg menig bierliefhebber een déjà vu. Die naam, die letters, die brouwer met een schort en een hipsterbaard…. Was dit niet een toespeling op Kornuit, het hippe biermerk dat Grolsch al in 2013 introduceerde?” Grolsch werd in het ongelijk gesteld, maar is inmiddels in hoger beroep gegaan. Wat vind je overigens van producten als Snelle Japie (Snelle Jelle), Duetti (Duo Pinotti) en Neo (Oreo)? 





Na het winkelen werd het tijd voor een fietsrondje Achterhoek, waar we niet alleen het Zwillbrock hebben aangedaan (foto's aan het einde van dit blog) maar ook een aantal caches hebben gezocht die Grolsche Wind in 2016 heeft gelegd langs de Circumvallatielinie. Tijdens de belegering van Groenlo (1627) door Prins Frederik Hendrik van Oranje (en zijn huurlingen) werd in een straal van ca. drie kilometer een aaneengesloten aarden wal met gracht gebouwd. Het primaire doel van deze circumvallatielinie (mag je vertalen met “insluitingslinie”) was het voorkomen dat volk uit Grol kon ontsnappen, maar ook om te beletten dat hulp van buitenaf de belegerde stad zou bereiken. De afstand (drie kilometer) was gekozen omdat men dan net buiten het bereik van de vijandige kanonnen lag. Alle legerkampen van de belegerende tropen lagen aan de linie. Bijgaande kaart van de belegering maakt een en ander duidelijk. De bedoeling van de cachelegger is om de diverse schansen en kampementen te laten zien die gedurende de Tachtigjarige Oorlog onderdeel waren van de linie. We hebben al eerder dit jaar een aantal caches uit deze serie gevonden en deze keer konden we de Altena Schans (in Groenlo bekend onder de naam Schietveld) en het Quartier van Pinsen loggen. Weer caches in de vorm van kanonskogels. Leuk. 




Vervolgens mochten we met de auto afreizen naar Kotten (ja, de plek van de eerste twee dakloosweken), waar de broer van W zijn verjaardag vierde. Gezellig: eerst buiten in het zonnetje met de hele familie M en daarna aanschuiven aan een vijfgangendiner dat ons keukenprinsje weer met veel liefde en toewijding op tafel zette. 

Als we in het land zijn gaan we op zondag naar mijn moeder in Groenlo. Na afloop kwamen we (op de fiets) langs Zonnepark de Laarberg van de firma Greenspread. Ik citeer uit het foldertje: “Het bijzondere aan dit project is dat een retentiegebied wordt gebruikt dat het water van het naburige bedrijventerrein de Laarberg opvangt. Dit is ook de reden dat de panelen hoog op de palen staan. Daarnaast is het meervoudige ruimtegebruik en de landschappelijke inpassing uniek, er is onder meer sprake van handhaving en uitbreiding van de houtwallen, beplanting van fruitbomen en begrazing door schapen. Hierdoor ontstaat een ideaal leef- en voedselgebied voor verschillende vogel- en vleermuissoorten”. 



s Middags was het tijd voor (een deel van) het nageslacht. Het weer was zo aangenaam dat een ieder die dat wilde zich in het water van het meer kon dompelen. Oude Oma S (van 93) bleef in haar rolstoel aan de kant (“ik heb mijn zwempak vergeten”). We zijn er inmiddels ook achter dat je met goed gevolg kipnuggets en kaassoufflés op een barbecue kunt leggen. Het was weer gezellig. 

Op maandag was er regen die zachtjes op het camperdak tikte. Slapen van 22:00 tot 07:30 uur, het moet niet gekker worden. Wachten op het verlossende telefoontje van de autoboer, dus uitgebreid wakker worden, ontbijten, koffie drinken en daarna een beetje poetsen. W met de auto naar een vriendin en ik met Puzzel voor de operatie aan de sensoren. Ieder tevreden en voor je het weet ben je weer aan het koken en kun je de avondstand innemen (W in haar klein hoekje en ik in’t mijn). Morgen verkassen. We hebben een aantal opties: Delft, Luxemburg en Budel. Ik durf mijn AOW-uitkering van september op Brabant in te zetten.  Voorlopig zullen we dus niet op een bankje in het Duitse Zwillbrock zitten en uitkijken naar de Nederlandse velden.