noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 6 mei 2022

de vlierhof eibergen

Na veel wikken en wegen is de keuze voor de locatie van de oppasdag gevallen op camping De Vlierhof in Eibergen. Wanneer het goed weer is kan het kroost zwemmen, wordt het niet zo heel warm zijn er genoeg andere dingen te doen. De staplaatsen zijn rond een zwem- en visvijver van zo’n 1,5 ha gegroepeerd. En ja: we waren er al eens eerder.


donderdag 5 mei 2022: @ eibergen

Kon pas vanaf 13:00 in Eibergen terecht en om nu de hele ochtend bij de camper te gaan zitten koffiedrinken? Bedacht dat een uitstapje naar “Natura Docet Wonderryck Twente”, een natuurhistorisch museum in Denekamp, een aangenaam en leerzaam tijdverdrijf zou zijn. Gisteren online al een ticket geboekt. Museumkaart, dus gratis. Het museum is opgericht in 1911 door onderwijzer J.B. Bemink. Veel opgezette dieren, fossielen, mineralen, skeletten en speciale aandacht voor de wolf. Met als titel “te wild voor jou?” wordt in een speciale tentoonstelling ingegaan op de vraag “Hoeveel wilde natuur kunnen we aan en willen we dat ook echt?” Uitgangspunt is de wolf die na 150 jaar afwezigheid weer terug is in Nederland. Wel geinig allemaal, maar had het na een kleine drie kwartier wel gezien. Eigenlijk meer bedoeld voor kinderen en die waren er volop (met veel opa’s en oma’s natuurlijk).





Nog even een foto gemaakt van Huis Singraven, die havezate op het gelijknamige landgoed waar ik gisteren
op de fiets niet echt kon komen vanwege een brug in onderhoud. Met de auto neem je een andere route en dan is het een flûte du centime. Het huidige bouwsel dateert van midden zeventiende eeuw, maar er stonden al eerder oude stenen op dit plekje. Een watermolen aan de Dinkel en een koetshuis maken het plaatje compleet.

Vervolgens via een zeer toeristische route van Twente naar de Achterhoek, waarbij de nadruk lag op het vermijden van snelwegen èn grote steden als Hengelo en Enschede. Losser, Glanebrug, Buurse, Haaksbergen mochten nog net. Zo kom je nog eens ergens en ik ben in veilige handen. Sinds een jaar of vijf ligt er een prentje voor in de bus dat we gekregen hebben op een paasprocessie in Spanje. Volgens mij stamt het uit Cadiz, maar weet het niet zeker. De tekst: domingo de ramos en el porvenir, volgens mij iets met Palmzondag in de toekomst, maar wie het weet mag het zeggen. V: 157.317; A: 157.396. Rijtemperatuur tussen de 16 en 19 graden.


Kwart over een kon ik me aanmelden bij de receptie van de Vlierhof, leuke camping maar veel bordjes wat wel en wat niet mag. Zal misschien wel moeten, maar om nu een paar keer aan te geven dat bezoekers zich moeten melden vind ik een beetje teveel van het goede. Verder niks mis mee, behalve dan die ene poelepetaat die in een boom zat te schreeuwen. Had geen katapult bij me, anders wist ik het wel. Oma kwam met de kleinkinderen een kwartiertje later en die – de kleinkinderen dus – hebben we de rest van de middag (bijna) niet meer gezien. De meiden moesten socializen en junior vermaakte zich een paar uur in het zand. Inderdaad te frisjes om te zwemmen en de zon verstopte zich ook regelmatig achter de wolken. Voedselverstrekking voor de hele club (de ouders prikten ook een vorkje mee) en voor je weet is het half acht, de afwas klaar en de koffie op en gaat het nageslacht huiswaarts. Wat kun je met 7 personen veel eten wegwerken! De dagen worden langer, de gegevens voor Eibergen (voor vandaag): zon op om 05:56, onder om 21:04 uur. Zag beelden voorbij komen van de rolkofferfile op Schiphol. Hebben we hier op de camping geen last van, maar de problemen op Schiphol zullen wel blijven bestaan zolang je voor de prijs van een treinretourtje Lichtenvoorde-Groenlo – Amsterdam naar Valencia kunt vliegen. W heeft morgen haar laatste Spaanse les van het seizoen en is dus naar de Kötteldiek terug gegaan en komt na de les weer gezellig doen.

vrijdag 6 mei 2022: @ eibergen

De reptielenopwarmfase duurde vanmorgen iets langer dan normaal. We hebben een schitterend plekje op de camping met uitzicht op de vijver, maar twee bomen houden de ochtendzon tegen. Bijgaande foto is ons luifeluitzicht. Duurt dus even voor alle botten weer door en door verwarmd zijn, ondanks de grote pot warme koffie.


Appje van W, het is weer eens zover: "Ik had net twee mannen van handhaving aan de deur. Er waren meldingen geweest over de camper. Deze mag dus drie dagen op één plaats blijven en niet langer… T en R en H en J hebben ook een waarschuwing gehad. Ze wilden niet zeggen wie er gemeld hadden". Het gaat dus om artikel 5:6 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die zegt: "Het is verboden een aanhanger, een camper of een ander voertuig dat voor recreatie wordt gebruikt: a. langer dan op drie achtereenvolgende dagen te plaatsen of te hebben op een weg; b. op een door het college aangewezen plaats te parkeren, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente". Was er helaas niet bij toen de boys van handhaving aanbelden. Had ze graag willen vragen of we punt a of punt b aan het overtreden waren.
Vraag me overigens af waarom iemand dit moet melden: er is plek genoeg om te parkeren, met name op de plaats waar ik Puzzeltje altijd stal, dus van een parkeerexces is geen sprake. Schadelijk voor het uiterlijk aanzien van de gemeente? Ik heb een busje en dat ziet er meestal een stuk beter uit dan al die gedeukte en half verroeste bedrijfsbusjes die hier wel langer dan drie dagen mogen parkeren. Had ze ook graag gevraagd of het voldoende is om na drie dagen de bus een meter te verzetten, of ik even een rondje moet rijden of zelfs de gemeentegrens moet passeren. Of zijn drie opeenvolgende dagen iets anders dan 72 uur en moet Puzzel dan een nachtje (of 24 uur) ergens anders logeren?

Indien een buurman of buurvrouw last heeft van een kampeerauto hoort deze zich eerst te  wenden tot de eigenaar van het voertuig. Tenminste: zo sta ik in het leven. Wordt het probleem niet opgelost dan kan hij of zij andere stappen ondernemen. Voordeel hiervan is dat burgers gedwongen worden om met elkaar te praten en tot overeenstemming te komen. De huidige praktijk is dat burgers en bedrijven zich veel te snel wenden tot de gemeente, die het maar moet oplossen. Daarnaast: van een regelgevende overheid mag verwacht worden dat de regelgeving voldoet aan de eisen van behoorlijk bestuur. Zo mag van die overheid verwacht worden dat zij besluiten zo formuleert dat de burger weet waar hij aan toe is en weet wat de overheid van hem verlangt. De regelgeving met betrekking tot het parkeren van kampeerauto’s is niet helder, verwarrend en onvoldoende zorgvuldig samengesteld.


Toen W tegen half drie terug was van de Spaanse les moest er natuurlijk gefietst worden. Had een route uitgekozen die door een ander was gemaakt. Nooit meer doen, tocht is waarschijnlijk gemaakt door een wielrenner die van lange, rechte stukken weg houdt. Veel gemiste kansen onderweg. Het leed werd een beetje verzacht doordat Bredevoort op het pad lag. Bredevoort heeft een heel mooi terras, dat van Bertram. W een droog wit wijntje en ik een La Trappe triple. Lekker! Niks te zeuren? Nou ja, voor de prijs van dat glaasje witte wijn krijg je bij de Lidl twee flessen. En dan te bedenken dat in dat glas net een hoeveelheid zit om je lippen nat te maken (uitdrukking van vriendin E te Z). Gelukkig kon ik later bij het koken de restjes van gisteren opmaken. Compenseert de uitgaven weer een beetje. Het feest is bijna afgelopen. We maken er een gezellige avond van samen en morgen? Morgen terug naar de Kötteldiek, voorbereidingen treffen voor een familiegebeuren. Zondag knopen we met broer, zussen en aanhang de restanten van ons moeder onder de snelbinders en gaan op de fiets naar de plek waar we zo’n vijf jaar geleden ons vader uitgestrooid hebben. Mogen ze samen onder de wilde orchideeën liggen. “Maak er maar een mooi feestje van”, waren enkele van de laatste woorden van het wijze mens. We zullen het doen.