noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 5 oktober 2018

najaarstocht – 12: cinque terre


Twee dagen met (schoon)zus en zwager doorgebracht in de Cinque Terre, een erg toeristisch maar mooi gebied in Ligurië, in de buurt van La Spezia. Vijf schilderachtige dorpjes aan een stuk ruige kust, immers: de Apennijnen kussen hier de Middellandse Zee (hier ook Ligurische Zee, Golf van Genua en Riviera di Levante genoemd). De wijnterrassen tussen de dorpen vormen de steilst bebouwde hellingen langs de Middellandse Zee.
donderdag 4 oktober: @ Deiva Marina – wandeling

Fijn dat de familie erbij was: sinds een vaatchirurg een aantal jaren geleden stukken plastic in mijn aderen gemonteerd heeft is spelen voor berggeit niet mijn grootste hobby. W kon nu heerlijk met D en M (jawel: die van dat dickenmarianneke) dezelfde tocht lopen die W en ik negen jaar geleden ook afgelegd hebben en waarvan ik nog wist dat ik dat absoluut niet nog een keer moest proberen.

Met het gratis shuttlebusje van de camping naar het station en daar voor het luttele bedrag van € 4,90 per persoon naar het eerste van de vijf dorpjes: Monterosso al Mare. Van de vijf dorpen wordt deze plaats het meest bezocht, waarschijnlijk omdat het het enige zandstrand van betekenis van deze streek heeft. Wij kwamen echter niet voor het badderwerk, al is de Middellandse Zee nog steeds redelijk op temperatuur, maar drie van ons ondernamen de wandeltocht van Monterosso naar Vernazza. Met 3,5 kilometer niet echt lang, maar wel pittig door de hoogteverschillen. Direct na de start mag je al een groot aantal trappen op. De hoogteverschillen zorgen voor een zware belasting van je knieën en kuiten. Was het ’s morgens nog frisjes, de temperatuur klom tijdens de wandeltocht naar zo’n 25 graden, iets wat je normaal “prettig” noemt maar een beetje warm om te wandelen. Niet zeuren: ze lopen hier ook hartje zomer over de geitenpaden en dan is het nog een behoorlijk stuk warmer. Wel een erg mooie wandeltocht. Laten de foto’s het verhaal maar vertellen.
 
 
 
 
Twee uur later kwam het sportieve drietal in Vernazza aan, waar ik erg prettig in een paar minuten per trein was aanbeland en ik hoefde geen hiking-card à € 7,50 te kopen. Natte ruggen en kelen die vroegen om veel water. Een lunch op een stoepje in het haventje (je mag het ook “je eigen boterhammetjes opeten” noemen), een beetje onderhandelen met een straatverkoper over de prijs van wat lappen (een straatverkoper wint altijd; hij tevreden, de meisjes tevreden) en na een langzame tocht naar het station door de hoofdstraat van het mooiste dorp van de vijf (vinden wij) met het boemeltje weer naar Deiva Marina, waar het shuttlebusje ons bij de ingang van de camping afzette en wij het tijd vonden voor het happy hour. Of zoals schoonzus S het uitdrukt: “er is altijd wel een vijf in het uur”. ’s Avonds de pizzeria aan de overkant van de weg met een bezoek vereerd: smakelijk eten, lekkere drankjes, fijne koffie en alles goed betaalbaar. Heel wat andere prijzen dan die we tegenkwamen in Cinque Terre.
 

Zuslief vroeg hoe lang het kusttreintje al bestond, alsof ik een wandelende encyclopedie ben. Even opgezocht: het laatste deel langs Cinque Terre kwam in 1874 gereed. Omdat de camping een uitstekende (gratis) wifi-verbinding aanbiedt meteen maar even gekeken naar een aflevering van Rail Away over de Liguriëlijn: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/274128/Rail_Away.html.
vrijdag 5 oktober: @ deiva marina – boottocht
We waren nog even van plan om een bezoekje te brengen aan Portofino, één van de duurste jetsetplaatsen van Italië. Het schijnt dat je in die plaats grote kans hebt om bunga-bunga-Berlusconi op een terras aan te treffen. Toch een beetje een nare verbinding (laatste stuk lopen of met een bus), dus gekozen voor de optie “gemakkelijk”: een tochtje met de boot langs de vijf dorpjes. Te meer daar de bewoners van het dickenmarianneke weer op tijd op de camping moesten zijn voor de reparatie (lees: vervanging) van hun rechterspiegel. Vandaag op de fiets naar het station, langs de plek waar we negen jaar geleden een emoe zagen lopen (geen geintje: heb thuis nog een fotobewijs!), treintje naar het laatste van de vijf dorpen: Riomaggiore. Nog even gecontroleerd of de Via dell’Amore nog afgesloten was (inderdaad!) en ons toen in het toeristengeweld gestort om eerst een kaartje te krijgen voor de boot en vervolgens een plekje te bemachtigen. Geschreeuw, geduw, een paniekerige reisleidster die haar complete kudde op de boot wilde hebben (er was geen plaats genoeg) en uiteindelijk met achterlating van een groot aantal potentiële zeevaarders het ruime sop gekozen. De achterblijvers mochten eventjes wachten: middagpauze, dus de volgende boot vertrok twee uur later.

Een maal aan boord maar besloten om niet te hoppen en gewoon te blijven zitten tot het eind, zodat we wel even de haven van Manarola hebben aangeraakt, Corniglia in de verte gezien (geen aanlegplaats), Vernazza hebben overgeslagen (want al eerder bewonderd) en weer de wal opgezocht in Monterosso al Mare. Leuk tochtje van drie kwartier, we zagen de wereld van de andere (zee)kant. Vanaf de haven is het nog een behoorlijk eind lopen naar het station waar we nog net kaartjes konden kopen (en valideren) en daarna meteen in de trein konden stappen.

De dames hebben nog even hun prettige lijfjes in het zoute water van de zee gedompeld en toen het dickenmarianneke voorzien was van een nieuwe rechterspiegel kon eindelijk het bier op tafel en konden we de chips met knoflooksaus (ja: want mijn zus kan dat zo lekker maken), de toastjes met een restantje Nederlandse kaas en de olijfjes uit de buurtsuper op een fijne manier worden weggespoeld. Gewoon: dolce vita (of zoiets)!