noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 10 april 2018

de regen voorblijven

dinsdag 10 april: van mataró (E) naar gannat (F)

Er wordt regen verwacht in Noord-Spanje en flink wat ook, met name op woensdag. De weersites proberen elkaar te overtreffen: 30 mm, wie biedt meer? W had zelfs iets gezien met meer dan 60 mm in één dag. Voeten wassen we normaal onder de douche, dus wegwezen uit Spanje. Maar niet na vanmorgen eerst het 25e theezakje gebruikt te hebben om thee-op-bed te serveren. Vandaag dan maar een flink eind kachelen en zorgen dat de bandjes van Puzzel op droge plekjes staan de komende week. Even doorbijten, een beetje tol betalen en alles komt goed.
Tank nog even volgooien bij een goedkope pomp. Blijkt dat een paar kilometer verder een nog-goedkoper tankstation te vinden is. Jammer, scheelt een paar Euro bij 100 liter diesel.

Een logische weg naar het noorden is de N-II (N2 en géén N11). Deze weg begon oorspronkelijk in Madrid en liep via Zaragoza via Barcelona naar La Jonquera (Spaans-Franse grens) over een totale lengte van 780 kilometer. Je begrijpt dat we ons vandaag beperkt hebben tot het laatste traject: Barcelona – Jonquera. Als je alle tijd hebt neem je de N-II. De weg loopt vanaf Barcelona eerst 40 kilometer pal langs zee en gaat dwars door alle badplaatsen tot aan Malgret de Mar. De tolweg C-32 loopt hier parallel aan de N-II en vanwege het grote tijdsverschil (en de relatief lage tol) gebruikt het meeste verkeer op dit stuk de tolweg. Wij ook (na een aantal de-Marretjes gezien te hebben). Vanaf Malgrat de Mar buigt de N-II landinwaarts en via Blanes, Girona, Figueras bereik je de Franse grens. Over het hele traject Madrid-La Jonquera zijn grote stukken N-II omgebouwd (of worden omgebouwd)  tot A-2, snelweg dus. Wij hebben ons bij Girona aangesloten bij het vrachtverkeer: de grote jongens mogen niet over de N-II maar zijn verplicht de AP-7 tot de Franse grens te nemen. Wij voelden ons vandaag ook een grote jongen.
Frankrijk: Perpignan, Narbonne, Beziers en dan de A75 op. Hele discussie gehad over de uitspraak van Millau (die van dat viaduct). W had haar Iphone bij de hand en via Google hebben we een eenduidig antwoord niet kunnen vinden. Wat vind je van deze: net als in Spanje wordt een dubbele L uitgesproken als een j. De uitspraak moet dan zijn Mie-jo (geen Milo en geen Miauw). De website geeft als voorbeeld de woorden fille, grille, pastille. Klopt als een zwerende vinger, maar wat vind je van ville, mille en tranquille? Volgens ons worden die woorden echt met een L uitgesproken. Je ziet: reizen is afzien!

Rijtemperatuur buiten tussen de 5 (hoog in de Auvergne) en 17 graden (Clermont-Ferrand).

Om vijf uur schreef W ons in op camping municipal Le Mont Libre (campercontact 15803), een gemeentecamping dus: niet te duur, maar net niet af. We zitten dan net buiten Gannat, zo'n kilometer of 40 ten noordoosten van Clermont-Ferrand. De camping: gelukkig wel naast de ouderwetse gaten in de grond (noemen ze hurktoiletten) gewone potten. Het douchewater van W wilde niet echt warm worden (het mijne wel). De website van de camping is een tijdje niet bijgewerkt: het laatst gepubliceerde animatieprogramma dateert van 2011 en de tarieven die getoond worden zijn van 2012. Broodjesservice alleen in het hoogseizoen, maar men heeft wel een wasmachine en een “droogkast”. We mopperen niet voor € 15,40 (inclusief stroom en toeristenbelasting).
Morgen maar een paar kilometertjes minder rijden.

V: 111.447; A: 112.071