noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 9 april 2018

barcelona

zondag 8 april: van benicàssim naar mataró

Qua kilometers niet eens zo ver, wat tijd betreft wel: ruim vijf uur waren we vandaag bezig om ons te verplaatsen naar Camping Barcelona in Mataró (een kleine 40 kilometer ten noordoosten van Barcelona). Het werd een mix van N340, A7 en een stukje gratis AP7 (rond Barcelona). Bekende plaatsen kwamen weer voorbij: Peñiscola, de Ebrodelta, Tarragona en dat allemaal met de kachel aan omdat de thermometer een rijtemperatuur rond 12 graden aangaf (terwijl intussen de lentefoto’s van buiten-lunchende kinderen en kleinkinderen via Whatsapp binnenstroomden). Reizen is soms afzien.
De N340 is al vaker onderdeel geweest van onze reisroute en dat is geen wonder: het is een lange kustweg van Cádiz in het zuiden tot Barcelona in het oosten. De oorspronkelijke lengte was 1254 kilometers. Edwin Winkels heeft de hele route met een camper gereden en van hem is nevenstaande foto. Delen van de N340 zijn inmiddels omgebouwd tot A7 of AP7. Op sommige stukken (bijvoorbeeld ten noorden van Hospitalet de l’Infant) liggen de drie wegen gebroederlijk naast elkaar en kun je kiezen: betalen en snel (AP7), gratis en wat minder snel (A7), gratis en langzaam maar wel mooi (N340).
 
 
 
Camping Barcelona (code Campercontact 20025) is een goed verzorgde ACSI-camping (19€ en per persoon 49,5 cent toeristenbelasting; wie verzint nu zo’n bedrag?). Je moet er niet heen voor een mooi strand want tussen de camping en de zee ligt allereerst een erg drukke NII en dan nog een spoorlijn met elke 10 minuten een trein naar het noorden en ook elke 10 minuten eentje naar het zuiden. Dan tref je uiteindelijk rotsen aan. Wil je zandstrand dan moet je een eindje verderop zijn. Professionele service op de camping, al was het om 15.30 uur wel spitstijd bij de receptie en ondanks drie baliemedewerkers stond er een wachtrij van een half uurtje.

Culinair koken vandaag: mediterraan. Bekijk de foto’s maar.
 

V: 111.123; A: 111.447
maandag 9 april: barcelona

Vandaag naar de stad van Freddie Mercury en Montserrat Cabellé. De stad van de Olympische Zomerspelen van 1992 waar Freddie het themalied voor heeft geschreven. Hij kon het echter zelf niet meer zingen, want op het moment van de opening was hij dood. Montserrat heeft het toen maar alleen gedaan en het geluid van Freddie werd toegevoegd. Was best ontroerend toen. Nu nog steeds vrij hoog in de Top 2000 (in 2017 op plaats 211; hoogste notering in 2012 op 105).

Eén van de pluspunten van deze camping is een gratis shuttleservice (in voor- en naseizoen) naar het hartje van Barcelona. Het nadeel was dat we zowel op de heen- als de terugreis 45 minuten in die bus mochten staan. Op de Plaça de Catalunya werden we gedropt. Tentjes op het plein waarin demonstranten overnachten. Nu hadden ze nog geen tijd voor een siësta want ze waren druk bezig om te protesteren tegen het feit dat een aantal Catalaanse politici nog steeds opgesloten zitten. Tja, ga je naar Barcelona, dan bezoek je Catalonië; wil je naar Spanje, dan is Madrid een optie. Catalanen en Spanje, het heeft nooit zo geboterd tussen die twee. In feite kwam Catalonië bij Spanje toen Ferdinand van Aragon (en Catalonië) en Isabella van Castilië in 1469 elkaar het ja-woord gaven en zo de grondslag legden voor het (latere) koninkrijk Spanje. Al in 1640 vond de eerste “uitbraakpoging”  van de Catalanen plaats en velen zouden er nog volgen. In oktober 2017 riepen de Catalanen na een referendum de onafhankelijkheid uit. Chaos alom en het resultaat was dat Madrid Catalonië zo’n beetje monddood maakte, de autonomie ophief en het bestuur van de regio overnam. Verkiezingen in december zorgden ervoor dat de separisten de meerderheid van de zetels in het parlement kregen. Een regering kan er echter niet gevormd worden: leiders zitten òf in het buitenland, òf in de Spaanse gevangenis. Barcelona is voor Catalonië: je ziet alleen Catalaanse vlaggen.
 
 
 
 
 

W had voor deze dag een begeleide fietstocht geboekt bij www.bajabikes.eu, met Nederlandse gids. Vertrekpunt een leuk klein pleintje in de oude binnenstad. Wel een beetje krakkemikkige fietsen (en nee: géén ondersteuning). Een enthousiaste gids sleurde ons mee door het drukke verkeer van de stad (veel vrijliggende fietspaden), liet ons een aantal hoogtepunten van Barcelona zien en kon daarover boeiende verhalen vertellen. We begonnen in de oude haven (Port Vell), die een grondige opknapbeurt heeft gekregen in de aanloop tot de Olympische Spelen. Columbus kijkt van zijn sokkel over de zee uit.

 
 
 
Uitvoerig hebben we stilgestaan bij één van de woningen die Gaudi gebouwd heeft, namelijk Casa Battló. Onze gids vertelde hierbij het sprookje van Sint Joris met de draak, omdat een deel van het huis stoelt op dit thema. Helaas stond de zon verkeerd en tetterde recht in de lens van het fototoestel. Je zult het daarom moeten doen met een foto die ik van internet geleend heb.

 
 
 
Street-art van de beroemde Keith Haring bewonderd, ergens op een pleintje.
 
 
De Sagrada Familia (begonnen door Gaudi) bekeken van alle kanten. Een jaar of tien geleden hebben we er ook al eens met open mond naar staan kijken. Het werk is een flink eind opgeschoten, maar waarschijnlijk duurt het nog een jaar of 15 of zo voor het helemaal voltooid is.
Foto's die we van de voorkant genomen hebben zijn mislukt (tegenlicht door de zon). Ook nevenstaande foto is geleend van internet, de foto's hieronder niet.
 
 
 
 
 
Parken, pleinen, markten, fonteinen, wereldtentoonstellingen; er kwam veel voorbij en de hoogtepunten werden aan elkaar geweven door smalle straatjes, niet bereikbaar met de auto maar goed te doen met de fiets. Foto’s moeten volstaan; het verhaal wordt anders onleesbaar. Een aanrader zo’n begeleide fietstour.

Wederom een prachtige dag en het weer werkte ook mee.