noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 12 april 2018

lac du der

woensdag 11 april: van gannat naar giffaumont-champaubert

Trek een streep met liniaal en potlood op de overzichtskaart van Frankrijk van Gannat naar het Lac du Der en je hebt ongeveer onze route van vandaag, de “nomadenroute” die elke camperaar die gratis naar het zuiden wil (of bruinverbrand terug gaat naar het noorden) zo’n beetje volg: Moulins, Nevers, Auxerre, Troyes. Vaak gereden dus Tom-Tom eigenlijk niet nodig, alleen voor het Auxerre-ontwijkende-gebeuren. Onze navigator weet een leuke route te vinden zodat je niet dwars door Auxerre moet. Leuk weggetje, je moet alleen geen vrachtverkeer tegenkomen (was vandaag dus vier keer billenknijpen, maar het lukte).
Toen W mijn wegnummerafwijking volkomen beu was (dan pakken we hier de N151 en straks de N77) probeerde ze van gespreksonderwerp te veranderen door op te merken “wat staat het gras er hier al mooi bij”. Begon ik meteen het liedje van Hydra te zingen uit het midden van de jaren 70 “als het gras twee kontjes hoog is, helahi, helahop”, verder kwam ik niet. Lijkt een beetje op het verhaal van “Wat ruist er door het struikgewas? Het is…”. Ook hier weer bracht Google op de Iphone van W het antwoord: het refrein eindigt met “meisjes pas dan heel goed op”. Het eerste couplet wil ik jullie ook niet onthouden:

Een flinke boerenzoon zag op een dag in mei
Een lief en aardig meisje dwalend in de wei
Ze plukte daar margrietjes, die bloeiden op het land
Maar plotseling kwam er toen een bij en prikte in haar hand.
Er wordt overigens nog wat meer geprikt in dit verhaal, maar dat zoek je zelf maar op. We houden het netjes. Je ziet dat onze gesprekken tijdens het rijden een hoog cultureel gehalte hebben. Toen we langs Troyes kwamen wisten we beiden te vertellen dat je dat als Troi uitspreekt (zoals de Franse 3, zonder s).

Het Lac du Der-Chantecoq stamt uit ongeveer dezelfde periode als het bovenstaand liedje. Het werd in 1974 aangelegd om het water dat door de Marne stroomt te reguleren. De Marne mondt nabij Parijs in de Seine uit. Uit Wikipedia: “De aanleg van het Lac du Der was nodig om ervoor te zorgen dat enerzijds het water in Parijs niet te hoog kwam en anderzijds dat er daar genoeg water door de Seine stroomt. Het meer is naar de vlakte genoemd waar het in ligt, de Der en het dorp Chantecoq dat door het meer onder water is komen te staan”.
De camperplaats Site de Chantecoq (campercontact 1176) heeft sinds ons laatste bezoek een facelift ondergaan: de plekken zijn nu afgebakend met bielzen en er zijn struiken aangeplant. Het geheel ziet er een stuk beter uit dan vorig jaar. Het moois moet wel ergens vandaan komen: was de plek vroeger gratis, tegenwoordig betaal je voor een overnachting 4 € (overdag nog steeds voor nop). Kaartje trekken bij aankomst, bij het verlaten betalen met een creditcard en een slagboom regelt het een en ander.

W nog even een ommetje gemaakt. In de lente en herfst stikt het hier van de kraanvogels die een tijdje op krachten komen om hun reis van of naar het zuiden uitgerust en met volle maag te kunnen voortzetten. Vandaag was er op een enkele zwaan na geen gefladderte te zien.
V: 112.071; A: 112.460