noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 juli 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 4: heute wird nicht kassiert

donderdag 27 juli: @ lautenthal

Klaagde ik gisteren over de onbetrouwbaarheid van Buienradar, Donnerwetter.de kan er ook wat van: regen voorspeld van 9.00 tot 13.00 uur en dat terwijl we op onze fiets geen druppel gehad hebben. Een zeer aangenaam fietsweer: W heeft zelfs het grootste gedeelte van de 40 kilometer in een shirtje gefietst, misschien de halve bollen alvast aan Magdeburg laten wennen?
 
Eerst even door de stad: officieel om bij de Tourist Information wat folders te halen, maar soms zijn dat soort instanties ook heel handig voor andere zaken (evenals raadhuizen en vestigingen van McDonalds).
Daarna nog snel even een stukje cultuur: Velden heeft een hele mooie Dom (tenminste van binnen, de buitenkant vind ik niet om aan te zien). Gebouwd tussen 1290 en 1490 als rooms-katholieke kathedraal maar na de invoering van de reformatie overgegaan in lutherse handen.
 
 
 
De juffrouw van de I had overigens best leuke folders. Onze keus was al gemaakt: een stukje Weserradweg naar het zuiden. Het routeboekje dat we ooit in de grijze oudheid hadden aangeschaft week behoorlijk af van de geplaatste bordjes en als je dan denkt dat je aan het Schleusenkanal staat en het water blijkt gewoon de Weser te zijn dan denk je “hoezo gedateerde kaart?”. De omgeving had veel weg van een openluchtmuseum en bij de Wildunfallstellen ontbrak het nog net aan een bosje bloemen (volgens W).
 
Nog even een heftige discussie gehad over schapen en haarkleur, maar het meningsverschil is inmiddels bijgelegd.
 
Na het bammetje bij terugkomst via de autosnelweg naar de Harz. Waarom de Harz? Wel: lekker hoog, dus altijd droge voeten (wat anders dan Bad Karlshafen waar het dagen geregend heeft). Laten we even vergeten hebben dat juist in de Harz depressie Alfred (zelfs depressies krijgen tegenwoordig een naam) de meeste tranen geplengd schijnt te hebben. Op de hoogste bult van de Harz (de Brocken) blijkt in twee dagen tijd 236 mm regen gevallen te zijn (is dat niet 24 emmers op elke m2?) En al dat water komt van de bultjes af en gaat naar het dal, waarbij modder en stenen worden meegenomen. In Lautenthal stond bijna de gehele camperplaats vol met reddingsauto’s en voertuigen van de Feuerwehr: een riviertje had even de kortste weg van boven naar beneden genomen en niet alleen een groot stuk weg weggevaagd, maar het halve mijnstadje onder water gezet. De vrijetijdsbesteding is hier de komende weken niet wandelen, maar vissen in de kelder. Betalen hoefde vandaag niet: “heute wird nicht kassiert”, vanwege de overlast (welke overlast? Het was één groot avontuur). Tegen zevenen was de parkeerplaats weer ontdaan van alle reddingswerkers, brandweerlieden en ander geüniformeerd volk en kon ik een uitgebreide babbel maken met een Duitser over de grote verschillen in motorrijtuigenbelasting aan weerszijden van de grens. Je moet het toch ergens over hebben?
De komende dagen toch maar eens een grondige studie maken van de verdere reisplannen. Vandaag leek onze reis een beetje veel op ramptoerisme.
V: 96.187; A: 96.357