noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 juli 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 3: droge voeten

woensdag 26 juli: @ verden

Hoogwater dus aan de Weser, onze camperplek van gisteren stond vanmorgen behoorlijk onder water. Puzzeltje was op tijd verplaatst en tegen campertarief stonden we op een comfortplaats op de camping. “Als je de neus de andere kant op plaatst kun je de stoelen nog op het grasveld zetten”, waren de woorden die de knul-van-de-camping sprak in de stromende regen. Zou hij het gemeend hebben? Ondanks positieve berichten van Buienradar zag het er nog dreigend uit en de jongens van deze website (Helga van Leur doet sinds een maand de voorspellingen niet meer) hadden het helemaal mis. Achteraf maar goed dat we Bad Karlshafen vanmorgen voor gezien hielden, maar hierover later meer.
 
We hebben de Weser naar het noorden gevolgd (geen snelwegen svp), tot het moment dat de zon begon te schijnen en dat was op de plek waar de Aller haar (vele) water in de Weser laat lopen. Het plaatsnaambordje liet “Verden” zien. Verden staat vooral bekend door het “bloedbad van Verden”: in 782 liet Karel de Grote zo’n 4.500 gevangen genomen Saksen een kopje kleiner maken. Widukind mocht zijn hoofd houden en een paar jaar later gaf hij zich gewonnen en werd een vroom christen. Je moet er iets voor over hebben om je kop op je lijf te houden.

Puzzel werd geparkeerd op Reisemobilstelplatz Verden (code CC 15.245). Aan de stroompaal voor 1 € per acht uur en het parkeerkaartje kostte 6 flappen. Goede plek, vlak bij het centrum, alleen gaan die Duitsers ’s morgens zo ontzettend vroeg naar hun werk. Op de fiets naar het noorden, een stuk van de Weserradweg gevolgd. Dank zij een ooievaarsopvangcentrum stikt het in de omgeving van de babybrengers.


En het gesprek onderweg? Deze keer ging het over Flüsse en wel of het “die” oder “der” is. Want waarom die Weser en die Aller, terwijl het der Rhein en der Main is. Nog bonter wordt het met de Rhône: op zijn Frans “Le Rhône” (mannelijk dus), terwijl de Duitse versie plotseling geen ballen meer heeft en als “die Rhône” door het leven moet gaan. Beetje schimmig verhaal op internet hierover: schijnt te maken hebben met “vroeger”. Zoek zelf maar even op wanneer je geïnteresseerd bent. Overigens samenvattend: doe maar “die” wanneer je het niet weet; 90 % van alle Duitse rivieren langer dan 100 km zijn vrouwelijk. Interessante reisgesprekken toch?
V: 95.973; A: 96.187