noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 19 juni 2016

vóórzomerreis 2016 - 7: terug naar huis

vrijdag 17 juni: Schüttorf

Bij ons vertrek wisten we het al: de mogelijkheid bestond dat we vroegtijdig naar huis mochten/moesten, immers: (o)ma stond op de nominatie om onder het mes te gaan. De wachttijden vielen mee, dus is ze vervroegd aan de beurt. En bij een mensje van bijna 90 wil je toch wel graag in de buurt zijn als zoiets gebeurt.
Neusje van het puzzeltje naar het westen dus (in grote lijnen, want tot aan Ludwigslust ging het over de A14 naar het zuiden). Men is overigens bezig om de A14 door te trekken naar Magdeburg/Halle. Van de kleine 500 kilometer ontbreken er nu nog zo’n 120. Voorlopig einddoel Minden, maar je kent ons verhaal over “voorlopig” en “einddoel”. Vanaf Ludwigslust de B191 (en allerlei omleidingen in verband met een “Baustelle”, de nodige verrassende “verkortingen” van Ome Tom en een toeristische route om Celle en Hannover te vermijden; géén probleem: zo zie je nog eens wat van het land).
De regen maakte van ons einddoel een tussendoel en bij het kiezen uit de drie mogelijke vervolgopties (naar huis, naar Bad Bentheim of naar Schüttorf) speelden vermoeidheid en de portemonnee een belangrijke rol: naar huis is te ver en Schüttorf is gratis. Dus brachten we de nacht met nog zo’n tien andere campers (en een kleine tot camper omgebouwde VW Caddy met grote-hond-aan-boord) op de Kuhmplatz van de oudste stad van het graafschap Bentheim door. We stonden naast de Vecht – die hier trouwens Vechte heet – maar een hoge dijk benam ons het uitzicht op het water. De wc’s zaten dicht, grijs en zwart water lozen was wel mogelijk. Gelukkig voor W waren de winkels open en kreeg ik een vroegtijdig vaderdagcadeau: een Schneebesen, een onmisbaar attribuut voor mijn kookeiland in de bus. Ik weet niet of W de schade nog gaat verhalen op de kinderen.
Gasfles leeg in de loop van middag, maar gelukkig hebben we géén bederfelijke waar meer in de koelkast en is het bier op consumabele temperatuur. Voor noodgevallen (dus voor nu, want ik heb geen zin om de tweede gasfles aan te sluiten) hebben we een campinggasstelletje in het middenonder (je weet wel die ruimte die tevens in gebruik is als schoenenkast, wijnkelder en opbergplaats voor de winterjassen). De tartaartjes en de gebakken aardappelen hoefden we dus niet rauw naar binnen te werken, dit in tegenstelling tot de sla die het geheel weer tot een hoog culinair niveau optilde.
V: 72.040; A: 75.511
zaterdag 18 juni: naar de Kötteldiek
Overnachten in het centrum betekent dat je niet te ver hoeft te lopen voor de ontbijtbroodjes. En laten we nu nog net met het reservecampinggasstelletje een kopje koffie en een glaasje thee kunnen zetten: ook de blauwe bus zei leer ist leer en doofde langzaam maar zeker de vlammetjes. Wordt dus op korte termijn een diepte-investering bij de gasboeren. Het puzzeltje weet inmiddels de weg van dit stukje Duitsland naar huis. Ruim voor de noen tolde het eerste wasje al rond. De komende weken zullen we de SVR-campingeigenaren in de directe omgeving van het ziekenhuis en de revalidatielocatie een beetje sponseren. Voor nu: het was weer één groot feest in Duitsland! Het zal ongetwijfeld een vervolg krijgen, ook ons nieuwe kaartspelletje.
V: 75.511; A: 75.583