camping Krösenberg bij Getelo (D)
Op de grens van Twente en Duitsland, nabij het Duitse dorpje Getelo, ligt camping Krösenberg. Dit terrein is een plek waar wij, jongeren van het préneovictoriaanse tijdperk, gekleed in sandalen, bril en (voor de herkenbaarheid) een blauwwit petje na alle beslommeringen onze vóórzomerreis voorzichtig kunnen aftrappen. Ben je er nog helemaal bij? Zuslief had ons deze camping aangeraden en aangezien wij voorzien zijn van de juiste kaartjes stond niets een bezoek aan Krösenberg meer in de weg.
De inwoners van deze streek waren in vorige eeuwen vrij arm en om nog een beetje geld te verdienen trok een deel van de mannelijke bevolking als rondtrekkende arbeiders naar Nederland om onder meer turf te steken of om bij boeren het gras te maaien voor de hooioogst. Voor dit laatste gebruikte men een pick (zeis), vandaar de naam zeismaaiers of Pickmäijers. De verzamelnaam voor rondtrekkende arbeiders was overigens Hollandgänger. In Uelsen staat een standbeeld van een Pickmäijer. Voor de fanatiekelingen is er de Pickmäijerroute uitgezet: de halve marathon door geaccidenteerd terrein (wij hebben het maar op de fiets gedaan).
In het mooie kunstplaatsje Ootmarsum (vrij toeristisch, dus altijd wel koffie te scoren) kwamen we het beeld van de Poaskearls tegen: acht jonge ongetrouwde mannen rond de 20 jaar, herkenbaar aan lange beige regenjas, zwarte broek en hoed. Zij spelen een belangrijke rol in folkloristische gebruiken rondom Pasen en leiden onder andere het vlöggeln, waarbij inwoners van Ootmarsum hand-in-hand door het dorp trekken.