noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 8 juni 2016

vóórzomerreis 2016 - 1: rust in getelo

zondag 05/06 – donderdag 09/06:
camping Krösenberg bij Getelo (D)

Op de grens van Twente en Duitsland, nabij het Duitse dorpje Getelo, ligt camping Krösenberg. Dit terrein is een plek waar wij, jongeren van het préneovictoriaanse tijdperk, gekleed in sandalen, bril en (voor de herkenbaarheid) een blauwwit petje na alle beslommeringen onze vóórzomerreis voorzichtig kunnen aftrappen. Ben je er nog helemaal bij? Zuslief had ons deze camping aangeraden en aangezien wij voorzien zijn van de juiste kaartjes stond niets een bezoek aan Krösenberg meer in de weg.

Getelo is uitgangspunt geweest van een drietal fietstochten. De Tourist Information in Uelsen voorzag ons (na afdracht van een paar Euri) van een kaart met een aantal interessante tochtjes in dit wel behoorlijk glooiende gebied van het Grafschaft Bentheim. Ik volsta met enkele opvallende dingetjes.







Pickmäijers
De inwoners van deze streek waren in vorige eeuwen vrij arm en om nog een beetje geld te verdienen trok een deel van de mannelijke bevolking als rondtrekkende arbeiders naar Nederland om onder meer turf te steken of om bij boeren het gras te maaien voor de hooioogst. Voor dit laatste gebruikte men een pick (zeis), vandaar de naam zeismaaiers of Pickmäijers. De verzamelnaam voor rondtrekkende arbeiders was overigens Hollandgänger. In Uelsen staat een standbeeld van een Pickmäijer. Voor de fanatiekelingen is er de Pickmäijerroute uitgezet: de halve marathon door geaccidenteerd terrein (wij hebben het maar op de fiets gedaan).





Poaskearls
In het mooie kunstplaatsje Ootmarsum (vrij toeristisch, dus altijd wel koffie te scoren) kwamen we het beeld van de Poaskearls tegen: acht jonge ongetrouwde mannen rond de 20 jaar, herkenbaar aan lange beige regenjas, zwarte broek en hoed. Zij spelen een belangrijke rol in folkloristische gebruiken rondom Pasen en leiden onder andere het vlöggeln, waarbij inwoners van Ootmarsum hand-in-hand door het dorp trekken.


Na drie dagen fietsen was de kaart opgedeeld in een aantal puzzelstukken (er moet plakband aan te pas komen), maar hadden we wel grote delen van de omgeving gezien. Terug bij de bus stond elke keer ons huisroodborstje te wachten; de beloofde bosuilen en bonte spechten hebben zich niet laten horen, maar je kunt niet alles in dit leven hebben. Overigens heeft Vasse een uitstekende ijsboer. En tenslotte: we blijven van het belangrijke nieuws op de hoogte! Het Dagblad van het Noorden testte op zaterdag de "dreuge worsten" en het AD van woensdag kwam tot de ontdekking dat de pootjes van goedkope leesbrillen snel "knak" zeggen.

De cijfertjes:
V (zondag): 71.372; A: 71.442
Overwegend zonnig, maximum temperaturen oplopend tot zo’n 26 graden (woensdag minder).