noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 19 juni 2016

vóórzomerreis 2016 – 6: fietsen op insel poel

donderdag 16 juni: Niendorf op Insel Poel

Enthousiaste reisverhalen gelezen over Insel Poel, een eiland dat al heel lang (sinds 1760) door een dam verbonden is met het vasteland van Duitsland, dus theoretisch géén eiland is (maar we kniezen niet!). Het ligt ten noorden van Wismar. Poel wordt ook wel het fietseiland genoemd (maar geldt dat eigenlijk niet voor elk eiland?). Inpakken, afrekenen en lozen op de camping in Flessenow, nog even stevig rammelen en het serviesgoed op de goede plaats laten zetten op de Oost-Duitse stenen weg in het dorp – ideale snelheidsbegrenzers die keitjeswegen! – en voornamelijk via de A14 naar Wismar en vervolgens het dammetje (de Breitlingdamm) over naar Insel Poel.
Onze camperplaats was landelijk gelegen bij een groot visrestaurant annex rokerij: Poeler Forellenhof in Niendorf, een gehucht van drie huizen vlak bij Kirchdorf. Haventje erbij en regelmatig bussen met toeristen die een vorkje vis mochten prikken. Een erg geliefd plekje want na ons was het vol en menig campertje werd in de loop van de middag weggestuurd, immers: Voll ist voll! € 13,00 inclusief stroom, wc’s en douches. Tijdens onze fietstocht zagen we overigens een goed alternatief vlak bij Timmerdorf Strand, het zag er redelijk uit en het voordeel is dat je vlak bij zee en dus midden in de reuring staat.

 
Fietsen dus, het hele eiland rond. Over het algemeen goed te doen, alleen een stuk van zo’n tweehonderd meter tussen Timmerdorf Strand en Am Schwarzen Busch ging door het duinzand: stevig duwen dus. Een mooi eiland? Kleinzoon Q zou het als volgt omschrijven: “Ik vond het eiland wel mooi, maar niet zo heel erg mooi.” Er waren weinig echte stranden te vinden en daar waar een lading zand lag was de strook niet erg breed en stonden er bordjes waarop vriendelijk werd gemeld dat je geacht werd een toegangskaartje voor het strand te kopen. Ook miste ik eb en vloed: doordat er maar een beetje water van de oceaan de Oostzee in kan komen heeft de zee een gering getijdeverschil. Wel is er sprake van hoogteverschillen door luchtdruk en (smelt-)water dat door de rivieren wordt aangevoerd. Het zeewater is door de toevoer van de grote hoeveelheid zoet water een stuk minder zout dan de Noordzee.

V: 71.986; A: 71.040