noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 24 augustus 2015

dag 16: brouwersdam en het grevelingenmeer

donderdag 16 juli: Ouddorp

Nog een dagje doorgebracht op de camperplaats en vandaag met de fiets naar het westen en het zuiden van Goeree. Eigenlijk heeft deze dag niet veel meer met de Maas te maken, maar het was een mooie zonnige dag en je moet er van genieten.

Veel camperaars vertrekken ’s morgens in alle vroegte van de camperplek en slaan dan nog voor het ontbijt hun bivak op op de Brouwersdam en komen dan ’s avonds terug: ze mogen immers niet overnachten op de dam. Er wordt regelmatig gecontroleerd en leuke boetes uitgedeeld. Uiteraard moest de camperkolonie op de dam op de gevoelige plaat vastgelegd worden.

Maar voor ik bij de Brouwersdam kwam eerst een blik werpen op vuurtoren Westhoofd in de duinen bij de Groenedijk in Ouddorp. De vierkante bakstenen toren kun je al van ver zien, geen wonder: hij is zo’n 56 meter hoog. Een uitgebreid hekwerk zorgt ervoor dat er geen bezoekers op het terrein kunnen, laat staan de toren bezichtigen. De vuurtoren is net voor 1950 gebouwd (de vorige werd door de Duitsers “gesprengt”).


Zoef, zoef: door naar de Brouwersdam! Dit bouwwerk is de zevende in de reeks van Deltawerken. Het sluit het Brouwershavense gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer. De Brouwersdam was in 1971 gereed en de rijksweg (N57) over de dam werd twee jaar later in gebruik genomen. Een paar jaar later werd een doorlaatsluis (de Brouwerssluis) in de dam aangebracht. Deze sluis laat zout water door.
 
 

De laatste bezienswaardigheid tijdens dit fietstochtje was de haven van Ouddorp. Deze haven ligt aan het Grevelingenmeer en is in 1860/1861 aangelegd als vissershaven. De woningen met pakhuizen en de twee cafés die bij de haven werden gebrouwd moesten op last van de Duitse bezetter in 1944 worden afgebroken. De woningen die na de oorlog werden gebouwd waren geen lang leven beschoren: in 1953 werd alles tijdens de Watersnoodramp verwoest. Tot 1971 bleven de vissersboten (20 stalen viskotters) in de haven, na het gereedkomen van de Brouwersdam vertrokken ze naar de Deltahaven bij de Haringvlietsluizen. De haven kreeg een nieuwe bestemming als jachthaven.