noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 augustus 2015

sail amsterdam


Sail-out NKC Westzaan

Een nachtje Tolkamer, een crematie en de verjaardag van kleinzoon Q (heel Nederland in de regen, behalve het kleine stukje boven de verjaardagsspeeltuin in Zoetermeer); dat hadden we achter de kiezen toen we op vrijdag de 21e naar het westen gingen voor onze eerste georganiseerde event: Sail-out. We hebben altijd een “we-zijn-er-bijna”-max-gevoel gehad bij georganiseerde campertochtjes, maar eerlijk gezegd: het viel honderd procent mee.




Vrijdag 21/08: Westzaan 
 
Alle manterzorgtaakjes achter de kiezen konden we net na de noen vertrekken naar Zaandam. De NKC (afdeling west geloof ik) had van een braakliggend stukje grond 100 meter van het Noordzeekanaal een camperplek gemaakt. Verwende mensen zoals wij noemen dat meteen een “primitieve toestand”, maar het viel best mee en het was tevens een uitstekende test om zonder stroom en andere riante voorzieningen een lang weekend door te komen. Overigens is het begrip “weinig voorzieningen” ook betrekkelijk: de inhoud van je wc-potje kon je storten in een aantal tanks (wel een stinkende bedoening hoor en ik beklaag de mensen die in de omgeving van de stortplaats hun woninkje hadden staan), water kon getapt worden met een gieter of jerrycan (voor ons niet nodig: voorzien van voldoende nat) en afval kon je dumpen. ’s Avonds een intropraatje (inclusief) gevolgd door een barbecue (inclusief) en een drankje (exclusief); gebabbeld met een Drents stel met 7 kinderen, 9 kleinkinderen en een “nieuwe” camper uit 2003 (de gezellige babbel kostte ook niets).
 
 

Zaterdag 22/08: Amsterdam

Strakblauw luchtje, dus buiten ontbijten onder de aanvliegroute van Schiphol. Ter hoogte van onze camperplaats drukte de gezagvoerder op een knoppie waardoor het landingsgestel naar buiten piepte en het vliegtuig géén buiklanding hoefde te maken; elke één tot twee minuten werd er opnieuw (door een andere gezagvoerder) op een knoppie gedrukt. Overigens opvallend veel KLM-vliegtuigen.

Er reden weliswaar shuttlebussen naar het station in Zaandam, maar die hadden een niet-prettige-retourtijd (19.00 – 21.00 uur), dus op de fiets naar Zaandam. Goed te doen in een klein half uur: weliswaar wind op de kop, maar wij hebben altijd wind mee! De Sprinter naar Amsterdam zat redelijk vol. Een NS-probleem: de omroepinstallatie in de trein liep één station achter – bij Centraal aangekomen zaten we nog in Sloterdijk volgens een lieve vrouwenstem. Voor € 1,60 (daltarief) p.p. mag je niet over dit soort futiliteiten klagen.

Van elf tot vier in Amsterdam doorgebracht: paarse route, oranje route, twee pontjes (één voor 1100 passagiers en één voor 800). Later op de dag werd het wel mudjevol en toen we niet meer zelfstandig konden lopen maar voortbewogen werden door de massa was het kijkglas vol: lang leve de OV-chipkaart die ons weer (voor € 1,60 pp) naar Zaandam bracht (waar de fietsen nog steeds op hetzelfde plekje stonden). Fijn dat er een Aldi op de route naar “huis” (Thuis is daar waar ons busje staat) lag, waar we wat essentiële levensbehoeften konden inslaan (o.a. kaaskoekjes en borrelnootjes).

De avond was voor W. een groot succes: vanaf haar verjaardag had ze nog geen partijtje Rummicub gewonnen. Nu zorgde ze voor een verpletterende overwinning: 2 – 0, zodat een derde ronde (gelukkig) niet meer noodzakelijk was.
 

Zondag 23/08: de Thank-you-parade

Zonnig weer, maar een behoorlijke wind (4 – 5 uit het oosten). Voor het eerst sinds de aanschaf van het busje de douche uitgeprobeerd. Het is te doen: je lijf wordt schoon en de bus ook, want je mag na afloop dweilen. We zullen het ongetwijfeld vaker doen.

Nog wat fietsaccupower over, dus een fietstocht langs het water en door de natuur van Spaarnwoude naar Spaarndam (leuk plaatsje, maar waarom ze in Spaarnwoude de natuur om zeep geholpen hebben met de aanleg van een joekel van een golfbaan moeten ze me nog eens uitleggen).

 
 
 
Na de lunz (tegen tweeën) met de stoeltjes naar de dijk: eerste rang! Wat een spektakel, maar na vijven moest eerst de trui en later de lange broek aan. Om half acht hadden we genoeg masten, touwtjes, schoten, vallen en af en toe een zeiltje gezien en konden we ons terugtrekken in onze cocon. Tegen tienen kwam er voorzichtig enige regen