noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 5 juni 2015

dag 7: nog een dagje grensmaas


Vrijdag 5 juni: Ittervoort in de hitte

De erg warme dag maar niet gebruikt voor een camperverplaatsing: een graadje of 32 in de schaduw nodigt uit voor wat andere dingen, dus nog maar een dagje in Ittervoort gebleven.

Het was al vroeg warm in OBBB, dus om 09.00 uur al op de fiets, om vóór de allerergste hitte weer “thuis” te zijn en de schaduw te kunnen zitten. Doel van de fietstocht was “het eiland in de Maas”, waar onder andere Stevensweert en Ohé en Laak liggen. Dit “eiland” wordt gevormd door een voormalige Maastak (de Oude Maas) en de actuele Maas (de Grensmaas). De fietsroute ging via Wessem, Thorn en Maasbracht (we kennen de weg hier inmiddels). Daarna tussen het Julianakanaal (links) en de Maas (rechts) door naar “het eiland in de Maas” (dat eigenlijk geen eiland meer is omdat men een knoopje in de Oude Maas gelegd heeft, maar wie interesseert dat soort informatie eigenlijk?)

Stevensweert is een vestingstadje. Tijdens de 80-jarige oorlog legden de Spanjaarden er in 1633 een sterke vesting aan (zo’n bekende: net als Groenlo en Naarden) met een stevige verdedigingswal met zeven bastions en vijf ravelijnen. Vanuit deze vesting werden de land- en waterwegen onder controle gehouden. De vestingwallen die in Stevensweert te zien zijn zijn nep: in 2007 werd een klein gedeelte aan de hand van historisch kaartmateriaal gereconstrueerd. Niet origineel, maar wel mooi.

 
Langs de Maas ging de fietstocht verder naar de brug bij Maaseik. Oplettende lezers zullen opmerken dat ik gisteren al een foto vanaf de brug geplaatst heb, inderdaad: zelfs het stukje door België heb ik gisteren ook gefietst, alleen in omgekeerde volgorde, je ziet de wereld dan van de andere kant. Zo zag ik vandaag een wijngaard (gisteren niet gezien!) waarbij ik dacht: ik mis de bulten, anders zou je zweren dat het de Moezel is. Van Kessenich binnendoor naar Thorn voor wat boodschappen en in Ittervoort aangekomen begon mijn VVN-hartje sneller te kloppen: er werd een praktisch verkeersexamen gehouden. Arme kindertjes: fietsen in dit weer!

Tegen half één terug “thuis” (na een kleine 50 kilometer) en een beetje huishoudelijke dingen gedaan, waaronder mijn eerste vakantiewasje Morgen dus weer een fris t-shirt aan. Peinzend in een luie stoel onder de luifel zie je dan een oude camper voorzien van twee vlaggen. De bovenste vlag is van de provincie Groningen, maar wat de onderste moest voorstellen kon ik op internet niet vinden. Dus maar gewoon gevraagd: blijkt de vlag van de gemeente Slochteren te zijn. De zeedraak spuugt vuur, dit is een symbolische weergave van de aardgasvondst. Zo leer je nog eens wat en zo begint een praatje.