noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 8 juni 2015

dag 10: de zandmaas - in de rozentuin


Maandag 8 juni: van Kinrooi naar Lottum

Toch geen Roma’s gisteren, gewoon Limburgers met een donker kleurtje, die elkaar op een vorige camperplaats hebben getroffen. Bij één stel gisteren uitgenodigd voor een verjaardagsbiertje. Heb het maar bij eentje gelaten: hou wel van Jupiler, maar niet als het lauw is. En het taaltje? Ben het vergeten te vragen.

Vandaag weer een route met een omweg. Van Kinrooi naar Bree en bij Lozen (achter Bocholt-B) niet alleen een knik in de weg, maar ook een knik in de Zuid-Willemsvaart richting Weert. Bij Nederweert komt het kanaal Wessem-Nederweert in de Zuid-Willemsvaart, die hier weer een knik maakt. Deze knikjes komen, omdat men bij de aanleg van het kanaal gebruik maakte van reeds bestaande waterwegen om de kosten te drukken en de aanleg te versnellen. Onze grote vriend Nappie (die van het hoedje verkeerd-om) was al begonnen met het laten graven van verschillende geultjes. Het volgende watertje was de Noordervaart richting Maasbree. Neus van het busje naar het zuiden om de Roer in de Maas te zien stromen. De Roer, in het Duits de Rur (en niet de Ruhr, dat is een totaal ander watertje), ontspringt in België en kabbelt (het dendert later) via Duitsland naar Nederland waar de rivier bij Roermond in de Maas stroomt. Totale lengte van dit spektakel: 165 kilometer.

Ten westen van Roermond loopt nog een kanaaltje van zo’n 9 kilometer lengte van Heel naar Begenum: het Lateraalkanaal. Dit is aangelegd om een snellere vaarverbinding langs Roermond te bewerkstelligen: het scheelt een aantal Maaskronkels.

Door naar Swalmen (neusje van OBBB weer naar het noorden), dat zijn naam dankt aan de rivier de Swalm, ook al een zijrivier van de Maas. De Swalm ontspringt als Schwalm bij Wegberg in Duitsland, doet er 45 kilometer om eindelijk zijn water te kunnen lozen. De rivier is inmiddels in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en maakt nu onderdeel uit van het Natuurprakt Maas-Swalm-Nette (weer een naam die op de nog-te-bezoeken-in-de-toekomst-als-ik-meer-tijd-heb-lijst terecht is gekomen).

Via Reuver (gefietst met de familie zo’n tien jaar geleden op weg naar net-niet-Parijs), Venlo en Horst naar Lottum: camperpark In de Verte, waar ik het mooiste plekje van het terrein heb (plek 1), met het terrasuitzicht “blik in de verte”. Het is wel winderig, je kunt niet alles hebben. Twaalf flappen per nacht kost dit geintje (komt nog een Eurootje bij voor de douche).

Lottum (gemeente Horst aan de Maas) is het centrum van de Nederlandse rozenteelt. Hier worden jaarlijks zo’n 20 miljoen tuinrozen gekweekt, zo’n 70% van de Nederlandse tuinrozenproductie. De geschiedenis van Lottum gaat tenminste terug tot de Romeinse tijd. Dit blijkt uit gevonden voorwerpen. Al in de 18e eeuw had Lottum boomgaarden en kweekte men er haagplanten. Vooral na 1950 ontstond in deze omgeving de rozencultuur. Alles in dit plaatsje ademt rozen: het Rozenkenniscentrum, de vele kwekerijen en rozentuinen de fiets- en wandelroutes en uiteraard het Rozenfestival.


Toch nog even de tweewieler gepakt en een verkennend rondje in de omgeving gemaakt (liep iets uit de hand: aan het eind van de rit pakte ik de verkeerde weg naar Horst, ging over Broekhuizen en daar was ik al geweest; het gaat om het fietsen zullen we maar zeggen). Het gedeelte tussen Maasbracht en Den Bosch heet de Zandmaas. Het gebied waar ik vandaag gefietst heb (onder meer Broekhuizen dus) staat bekend om zijn overstromingen. De laatste grote dateert van 1995, al is er daarna nog een paar keer hoogwater geweest, maar met tijdelijke noodkades konden ernstige problemen worden voorkomen. Men is druk bezig met de Maaswerken. Het belangrijke doel van de werkzaamheden in dit gebied is dan ook de bescherming tegen hoog water. De rivier wordt verdiept en er worden hoogwatergeulen en overloopgebieden aangelegd. Waar de ruimte daarvoor ontbreekt zorgt de aanleg en verhoging van kaden voor een betere bescherming.

Natuurlijk moet je bij een Maasfietstochtje genieten van de pontjes. Voor 70 centen brengt de veerman je samen met je fiets naar de overkant.
V: 54.253; A: 54.399
Een aangenaam weertje: (half) bewolkt, rond de 20 graden, wel winderig.