noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 7 juni 2015

dag 9: de zuid-willemsvaart


Zondag 7 juni: Kinrooi

Een zondag zoals er meer moeten zijn: uitslapen tot 9 uur, daarna rustig aan. De afwas van een paar dagen moest weggewerkt worden, het “huis” een poetsbeurt, oma bellen, eieren bakken; voor je het weet is het twaalf uur. De Chinese (im)perfectie opgezadeld en een kilometertje of zestig getrapt. We moeten later terug naar deze omgeving (maar dan met zijn tweetjes), het is een fantastisch fietsgebied. Hoofddoel van de fietstocht van vandaag: verkennen van een stuk van de Zuid-Willemsvaart.

De Zuid-Willemsvaart begint in Maastricht, gaat al snel Belgisch-Limburg binnen, komt even ten zuiden van Weert weer op Limburg-Nederlandse bodem en gaat dan door Brabant naar ’s Hertogenbosch. Het heeft dan 123 kilometer afgelegd. Het kanaal is genoemd naar Koning Willem I en is aangelegd in de jaren 20 van de 19e eeuw. Doelstelling: alternatief voor de Maasroute.

Ook de Zuid-Willemsvaart wordt aanpakt: zo is men in 2010 begonnen met de omlegging van het kanaal tussen de Maas en Den Dungen om een betere doorvaart voor (grotere) schepen te verbeteren. Eind 2014 ging de waterweg met de naam Maximakanaal open voor de scheepvaart. Eén van de andere projecten is het verhogen van de brug in de A50 (bij Veghel) over de Zuid-Willemsvaart met één meter, zodat containerschepen van drie-hoog door dit stuk van het kanaal kunnen.

Het Chinese vehikel bracht me zo’n 15 kilometer langs de Zuid-Willemsvaart (in de buurt van Bree). Overigens was er weinig vaart te vinden op of over de vaart: één zeer vermoeide man in een kano, een stel scouts die aan het experimenteren waren met een vlot, een partyboot (de Maastricht) met deftig geklede mensen en obers in het zwart-wit, een schouw (die heb ik gisteren ook al gezien, of het was een replica) en tenslotte drie vrachtschepen die zondag lagen te vieren in de zuid-haven van Bree (het kan ook zijn dat ze er meerdere dagen doorbrengen, de was hing op twee schepen buiten). Nu is het wel zo dat vervoer met grote boten eigenlijk alleen ten noorden van Veghel mogelijk is (eindbestemming containerhaven Veghel), Bree ligt zoals iedereen weet ten zuiden hiervan! Daarnaast heb ik in de buurt van Neeroeteren een camping gezien met een jachthaven, dus toch vooral pleziervaart op dit deel van het kanaal?

Aan de westoever van het kanaal zie je nog verschillende bunkers liggen. De Belgen hebben in de periode 1935-1937 een 29-tal bunkers aangelegd, deze Bunkerlinie diende voor de versterking van de grenskanalen. Men bouwde ook nog een Alarmlinie die de meest kwetsbare Maasovergangen en de toegangswegen tot het binnenland moest bewaken. De Alarmlinie en de Bunkerlinie vormde samen de zogenaamde Grensstelling en moest de Duitsers tegenhouden. Het heeft weinig geholpen: al op 10 mei 1940 werden de Belgische troepen aan de grenskanalen verslagen. Wat wil je: de linie werd bemand door één bataljon Grenswielrijders. Tegenwoordig hebben de meeste bunkers een nieuwe functie gekregen: het zijn nu vleermuisonderkomens.

Een rustig fietstochtje: voor het eerst in lange tijd hoorde ik weer een koekoek, kan natuurlijk ook zijn omdat mijn gehoorapparaatjes goed functioneren! België is een fietsland, vanaf een uur of twee leek het of alle Belgen op de fiets zaten; ik reed af en toe in een file. Je hoefde niet meer op de bordjes te letten, de voorgangers in de gaten houden was voldoende. En als er op een bepaald moment geen voorgangers waren, dan hield je maar bij waar de tegenliggers vandaan kwamen. De oorsprong van het fietsknooppuntenconcept ligt trouwens in België, maar dit terzijde. Ik kan wel een verhaal gaan ophangen over mijningenieur Bollen die in de jaren 80 van de voorgaande eeuw andere bezigheden zocht toen de mijnen in Belgisch Limburg de één na de ander werden gesloten, maar dan dwaal ik verschrikkelijk af.

Toen ik terugkwam op de camperplaats was OBBB ingebouwd door een vijftal campers van Roma (of Sinti, wie zal het zeggen?) met een Nederlands kenteken. Opvallend is dat de vrouwen een eigen taal (Romani?) spreken onder elkaar en tegen de mannen, terwijl de mannen onderling Nederlands praten. Het is erg gezellig: de vrouwen bij de vrouwen en de mannen bij de mannen. Ik kom er morgen op terug.

Het weer vandaag: vanmorgen vrijwel onbewolkt, vanaf de middag half bewolkt; graadje of 23.