noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 14 oktober 2020

de laatste ronde - 1

Zeer kritische vaste lezeres S te W epte (eppen ziet er toch veel Nederlandser uit dan appen?) me dat er regelmatig gaten te vinden zijn in de kilometerstanden van Puzzel. Dat kan, zeer kritische lezeres S te W, maar ik geef met plezier een verklaring. Neem nu bijvoorbeeld het eind van de vorige reis en het begin van deze, een kloof van 442 km. Oorzaak: drie uitstapjes die W en ik ondernomen hebben met de bus. De eerste op zondag vorige week: fietsvervoer naar Doesburg en op de tweewielers een tochtje gemaakt langs beide oevers van de IJssel. Overtocht heen met het pontje Olburgen – Dieren, terug de brug bij Doesburg. 

Tweede tocht afgelopen vrijdag, ook een fietstocht, vanaf de Posbank 

en het derde uitstapje ging naar Nunspeet en omgeving. 

Bus mee, voor het transport van de fietsen dus, het zetten van een potje koffie en het maken van een soepje. Zo komt Jan Splinter door de winter. Lekker soepje trouwens: een beetje van de Jumbo (een zak paddestoelsoep), een beetje van de Lidl (de kastanjechampignons, ter plekke gebakken in een pannetje van de Ikea en olijfolie van de Plus). Normaal maak ik van dit soort feestjes geen melding hier, maar S te W vroeg er om. Zijn overigens ook nog met het autootje naar het Rijksmuseum Twente in Enschede geweest. Geen aanrader. 

Je komt nog eens wat aan de weet wanneer je je gaat verdiepen in de achtergronden van de plekken waar je komt. Zo dacht ik dat de Posbank de naam van een bepaald gebied van de Veluwezoom was. Niet waar! De werkelijke naam van dit stukje Veluwe is Herikhuizerveld. De Posbank is niets meer of minder dan een monumentale halfronde stenen bank, in elkaar geknutseld ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig jubileum van ene meneer Pos, een hoge pief bij de ANWB. We noteren dan het jaar 1918. Wel een mooi plekje overigens. 

woensdag 14 oktober: @ emmeloord 

“Soms ben ik jaloers op je, omdat je zo’n goed huwelijk hebt”, waren de afscheidswoorden van W deze ochtend. Stof tot nadenken. Genoeg tijd daarvoor want de route naar Kampen mocht via “vermijd snelwegen” en dan ben je gemiddeld 50 procent langer onderweg. Voordeel is wel dat je asfalt tegenkomt waar je nog nooit op gereden hebt en plaatsen ziet waarvan je het bestaan niet wist. Kampen zou een mooie camperplaats hebben. Zou, want geen stroom (kon het niet vinden in ieder geval). Alternatieven in de polder genoeg: Nagele (te eenzaam), haven van Urk (too crowdy) en camperplaats Emmeloord (is eigenlijk niks, maar had geen zin meer om verder te rijden). 

Nog een paar dagen redelijk weer. Redelijk, want droog. Temperaturen worden in deze tijd van het jaar nog net met twee cijfers aangegeven, overdag dan. Even een paar dagen tuffen met het busje, tenminste wanneer een beginnende verkoudheid niet overgaat in een ziekte met de naam die ik niet meer over mijn lippen kan krijgen. Beetje nat en droog ingeslagen bij de Aldi in Groenlo, want een mooie ruime parkeerplaats voor Puzzel en nooit druk. Opvallend: 100 % mondkapjesgebruik in de winkel. Brave jongens die Grollenezen. Uiteindelijke eindbestemming: camperplaats Emmeloord.

Nog even een ommetje. Polderfietsen: heen wind voor en terug wind tegen. Had het na 15 kilometer wel gezien. Moet hier ongetwijfeld mooi zijn wanneer de zon schijnt en de thermometer 10 graad meer aangeeft: Casteleynsplas, Burchtplas, even niet aan mij besteed vandaag. Handschoenen aan en muts op. Wel na afloop anderhalf uur gedut: was er vanmorgen te vroeg uit. Maar een keertje hier terugkomen. Moet kunnen: heb gisteren gelezen dat een man van 70 nog een levensverwachting heeft van 15,3 jaar. Dus ik heb nog even te gaan, theoretisch dan. En ik ben nog lang geen 70. Duurt nog drie maanden of zo. Nog 15,5 jaar feest, het kan niet op! 

V: 154.513; A: 153.664 

Bewolkt, maximum temperatuur onderweg 12 graden.