noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 3 oktober 2020

nog een rondje – 2: het midden en het zuiden 

donderdag 1 oktober: @ weesp 


Twee nachten Den Helder, voorlopig genoeg. Temeer daar het ruitenwisserweer is. Wanneer ik aan W meld dat de tocht gaat naar “ergens halverwege Loevestein” dan weet ze dat ik op camperplaats Vecht en Weide in Weesp terecht zal komen. Ben ik zo voorspelbaar of is het 46 jaar (huwelijks-)ervaring? Wel even mooi rijden: de kustroute dus. Julianadorp, Callantsoog, Petten, Schoorl. Gewoon ouderwets met de kaart op de bijrijdersstoel. Kon niet vinden hoe oud mijn Falkkaart inmiddels is. Zeer waarschijnlijk vermeldt men om verkooptechnische redenen niet het jaartal maar alleen de druk (de 80e dus). Neem van mij aan dat het ding al behoorlijk wat auto’s en een bus heeft overleefd en nu een camper haar diensten bewijst. Dat niet alle nieuwe wegen er op staan nemen we maar voor lief, zolang Schiermonnikoog nog maar in Friesland ligt en je de veerboot in Lauwersoog (en dat is dan weer net Groningen) moet nemen wanneer je dat mooie eiland met een bezoek wilt vereren. 

In Bergen had ik voldoende verzopen toeristengaten gezien en dus haar van Google Maps opdracht gegeven de snelste weg naar Weesp te nemen. Dan kom je dus in Alkmaar op de A9 terecht en mag je onderlangs Amsterdam. Regen, dus alle tijd om mijn verhaaltjes te schrijven en een prutje te maken van macaroni, een paar overgebleven paprika’s, een verdwaalde ui, goed wat knoflook en 300 gram magere rundergehakt van de Lidl uit Den Helder. Mager dat wel, maar waar al dat vocht uit dat vlees vandaan komt? Weer genoeg voor een paar dagen dus. 


Uiteindelijk stonden we met drie doosjes op een plek waar er dertig of zo kunnen staan. Schoon sanitairblok dus bijna voor me alleen. Op gras, maar goed gedraineerde ondergrond. 

V: 153.559; A: 163.675
Regen; temperatuur maximaal 14 graden. 

vrijdag 2 oktober: via loevestein naar ittervoort 

Jaren geleden zijn we bij slot Loevestein geweest maar hebben toen het kasteel niet van binnen bekeken. Misschien te duur omdat we nog geen museumkaart hadden of we zaten in de fase die buurman T (ook camperaar) omschrijft als een periode waarin je denkt “allemaal oude stenen, shovel ervoor en platwalsen”. Vandaag nieuwe kansen.

Na een koude nacht, helder en volle maan uitgerust wakker geworden. Werd nog even kriebelig van de volgende tekst: “De volle maan van 2 oktober 2020 staat in het teken Ram. Tijdens een Volle Maan staat de Maan, het vrouwelijke en de Zon, het mannelijke, recht tegenover elkaar in twee tegenover elkaar liggende Astrologische tekens. Dit veroorzaakt een conflict tussen de eigenschappen van deze tekens en een conflict tussen gevoel en verstand. De uitwerking hiervan is al enkele dagen ervoor en enkele dagen erna voelbaar. Je kunt rond Volle Maan veel last hebben van ascensieverschijnselen, zoals slecht slapen, onrust, emotioneel zijn, griepachtige verschijnselen, duizeligheid, slechte concentratie en vermoeidheid”. En zo gaat het gezever van InspirerendLeven.nl nog een tijdje door. Nou Karin en Danique Vergeer die dit geschreven hebben: niets van dit alles heeft op mij betrekking. Shovel ervoor en platwalsen. Het irritante hoofdlettergebruik is niet van mij. Nog een raad voor mijn lezers: zoek op internet niet de betekenis van “ascentieverschijnselen” op, tenzij je nog een lading spirituele termen over je heen wilt krijgen. Wel een beetje hypocriet van mij om een afbeelding van de door mij gewraakte website te gebruiken, maar ik vond het een mooi plaatje.

Slot Loevestein dus, oftewel: het stenen huis (stein) van Loef, waarbij Loef staat voor Dirc Loef van Horne, een middeleeuwse ridder. 

Waar Maas en Waal te zamen spoelt
En Gorkum rijst van ver,
Daar heft zich op den linker zoom
En spiegelt op den breeden stroom
Een slot van eeuwen her. 

Uit: Tollens gezamelijke dichtwerken I. 

In het kort: Loef bouwde op een strategische plaats bij de samenloop van Maas en Waal op de grens van Holland en Gelre vanaf 1361 een leuk stulpje dat al heel snel door de graaf van Holland ingepikt werd. Het heeft in de 660 jaar van zijn bestaan een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Het gedicht van Tollens (waarvan hierboven de eerste regels) gaat bijvoorbeeld over de inname van het slot door geuzenleider Herman de Ruyter in opdracht van Willem van Oranje aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De Ruyter kon het niet navertellen want hij overleefde het gevecht niet (in 1570). 

Daarna deed het slot een paar honderd jaar dienst als staatsgevangenis. Een van de bekendste gevangenen is ongetwijfeld Hugo de Groot. Onze Hugo kwam op Loevestein te zitten omdat hij niet “het juiste geloof” praktiseerde. Een lang verhaal over remonstranten, contraremonstranten en de Synode van Dordrecht (1618) zal ik je besparen. Hugo kon na twee jaar gevangenschap in de boekenkist ontsnappen, raadspensionaris Johan van Oldebarneveldt werd een kopje kleiner gemaakt “wegens verstoring van de orde in Kerk en Staat”. Natuurlijk speelden naast kerkelijke twisten ook politieke meningsverschillen een rol. 

Later kreeg het kasteel moderne verdedigingswerken en maakte het als fort onderdeel uit van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie. 


De bedoeling was dat ik op de camperplaats bij Slot Loevestein de nacht zou doorbrengen. Het liep echter anders. De moderne communicatiemiddelen gaven het volgende bericht prijs: “Waar ben je nu? Wij gaan zo sporten en zouden vanmiddag rond 14 uur kunnen gaan rijden. Kunnen de campertjes met elkaar kennis maken. Is dat wat?” Berichtje van zuslief M die samen met zwager D het tweede DickenMarianneke hebben ingeruild voor iets wat al heel wat meer lijkt op een camper. Na enig overleg over eisen die gesteld moeten worden aan camperplaatsen kwamen we elkaar tegen in Ittervoort, voor Puzzel ook weer bekend terrein. Leuk zo'n spontane ontmoeting. De koffie en wat anders werd genuttigd in een keurige 1,5 meter ambiance en vervolgens gingen zus en zwager de witte huisjes van Thorn bewonderen en daar een hapje buiten de deur eten. Ik had ze al vaker gezien, die huisjes dan en had nog een lading macaroniprut, ook lekker. 

V: 153.675; A: 153.876
Temperatuur oplopend tot 16 graden; een paar spettertjes.

zaterdag 3 oktober: @ home

Mocht van W nog wel even weg blijven, maar het weer was nu niet bepaald van dien aard om het voorstel met beide handen aan te grijpen. Terug naar huis dus via de A2, A73, A50, A12, A18 en tenslotte de N18. Niet de kortste weg, maar wel lekker veilig rijden met regen.

Het camperseizoen loopt ten einde, een heel vreemd seizoen. Ook een heel voordelig seizoen: klok ik normaal per jaar ergens tussen de 20.000 en 25.000 kilometer, dit jaar houdt het met zo'n 7.500 op. Eigenlijk nog best veel als je bedenkt dat het vrijwel allemaal Nederlandse kilometers zijn geweest. Misschien wordt het volgend jaar anders, misschien hebben we wel een vaccin onder de kerstboom liggen.

V: 153.876; A: 154.071
Temperatuur oplopend tot 15 graden; veel ruitenwisserwerk.