noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 28 oktober 2020

over inundatie en zo – 6: fort bij vechten

Een tijdje geleden hebben we al eens kennis gemaakt met inundatiewerken en dan met name de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. Vandaag (op weg naar huis) moest Fort bij Vechten (gebouwd tussen 1867 en 1870) met het Waterliniemuseum eraan geloven. 

dinsdag 27 oktober: via het waterliniemuseum naar huis 

Aanvankelijk wilden we ons tochtje nog een paar dagen laten voortduren, maar een blik op de weerkaart deed ons beiden inzien dat langdurige en veelvuldige regenbuien beter op meer vierkante meters kunnen worden afgewacht dan de (pak ‘m beet) 6 die ons busje aan daadwerkelijke leefruimte biedt. Jammer, maar het is niet anders. Ons verblijf op camperplaats “Aan het Dorp” kostte 2 x € 17,00; bij drie of meer dagen betaal je maar € 15,00. Mooi plekje, maar we hadden andere plannen: naar huis. 

Wel hadden we gisteren al het Waterliniemuseum gereserveerd. Jawel: de museumkaart heeft dit jaar zijn geld wel opgebracht. Uit het foldertje: “Het Waterliniemuseum is gevestigd op één van de grootste forten van de Nieuwe Waterlinie. Op deze plek, gelegen op de grens van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, komen cultuur en natuur samen. In het Waterliniemuseum kom je tijdens een interactieve ontdekkingstocht alles te weten over de waterlinie en het gebruik van deze historische plek vanaf de Romeinse tid tot en met de Tweede Wereldoorlog.” 

De vaste tentoonstelling heeft de titel “Sterk Water”. W kon het niet laten om een “spannende Virtual Reality-parachutesprong over Nederland” te maken, maar was meer tijd kwijt aan het ontsmetten van alle spullen dan het daadwerkelijk springen. Ik had een goede smoes om niet te hoeven: ben ooit al eens een keer op Texel uit een vliegtuig gesprongen. Dat was echt en niet “virtueel”. 

Museum met onze jaarkaart gratis, maar wel een parkeermunt à € 4,00 aanschaffen, anders kom je de parkeerplaats niet meer af. Best interessant museum. Veel zaken die we het afgelopen jaar gezien hebben kwamen terug: de verschillende forten, het Muiderslot, vesting Naarden, Slot Loevesteijn, de Stelling van Amsterdam. Wat dat betreft is 2020 een heel “nat” jaar geweest. Een korte wandeling over het terrein maakte ons bezoek compleet en even na de noen kon de inhoud van de ene koelkast verplaats worden naar de andere. Mooi tochtje. 






Kreeg nog een vraagje van lezeres K te W: “Wat versta je nu eigenlijk onder een voedzame maaltijd?”. Met W een hele boom opgezet over voedzaam en gezond, met name over de overeenkomsten en de verschillen tussen die twee begrippen. In mijn ogen is voedzaam eten niets anders dan eten dat vult. Dat het gezond is, is mooi meegenomen; dat je er niet dik van wordt eveneens, maar “lekker” is belangrijker. Met andere woorden: eten moet voldoende voedingsstoffen bevatten en goed binnen te houden zijn. En of groente uit de diepvries nu beter of slechter is dan verse groente wird mir Wurst sein. Voor de volledigheid: het frikadellenbroodje van Appie gisteren tijdens de fietstocht, weggespoeld met een smoothy vond ik voedzaam, maar niet gezond. Voldoende, K te W? 

V: 155.196; A: 155.316
Rijtemperatuur: tussen 10 en 12 graden; zwaar bewolkt en winderig.