noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 7 oktober 2016

najaarstocht 2016 – 24: mieren en roodborstjes

vrijdag 07 oktober: @ Limoges

Bij het opstaan waren we even vergeten dat we de camping in Bergerac moesten delen met een grote groep ganzen. Even waren we ook vergeten wat de lievelingsbezigheid van ganzen (na vreten) is, jazeker: schijten. Het was een beetje smerig onder onze schoenen, op de matjes, op de vloer en W heeft in totaal drie schoonmaakmomenten gecreëerd om de rommel op de te ruimen en de stank uit de bus te krijgen: op de camping voor het vertrek, na het boodschappen doen in Perigueux en uiteindelijk een zeer grondige poetsbeurt op camping d’Uzurat aan de noordkant van Limoges (ACSI, € 15,00 + 2 x 20 cent toeristenbelasting + 2 x € 1,00 wificodes).
Na twee (voor ons doen) monsteretappes waren we toe aan een rustmoment: 150 kilometer over de N21 in 2,5 uur (inclusief “shoppen” bij een hyperU in Perigueux). Ook de N21 hebben we te danken aan Napoleon, het is namelijk een onderdeel van de Route Impériale 24 die de goede man in 1811 heeft laten aanleggen van Parijs naar Barèges (ergens in de Pyreneeën). De huidige N21 loopt van Limoges via Perigueux, Bergerac, Agen en Tarbes naar Lourdes, totaal 398 kilometer. Oorspronkelijk liep de weg na Lourdes nog door tot aan Gavarnie aan de Spaanse grens, maar bij gebrek aan een grensovergang had dat laatste stuk alleen maar nut voor plaatselijk verkeer.

Limoges
Limoges werd net voor onze jaartelling door de Romeinen gesticht (met de naam Augustoritum, met dank aan keizer Augustus). De stad schijnt nog een aantal “authentieke elementen” te hebben, maar we hebben deze geplaatst op ons “een-andere-keer-dan-maar-lijstje”, de keuze viel deze keer op wandelen. De camping ligt aan een meer en tegenover het watertje – aan de andere kant van de weg, te bereiken via een loopbrug – vind je het Bois de la Bastide. Hier waren twee routes uitgezet: de mierenroute (met allemaal kunstwerken) en de route van de roodborstjes (met een twintigtal educatieve spelletjes). En als je W kent weet je welke route we hebben gelopen, inderdaad: beide (met nog een ruime aanlooproute rond het meer, een verbindingsstuk tussen de twee wandelingen en een uitstapje naar een Romeinse villa als extra toegift). Daarna poetsen en relaxen. Het leven is mooi, al wordt het de komende dagen wel tijd voor de handschoenen.
V: 80.613; A: 80.767