noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 6 oktober 2016

najaarstocht 2016 – 23: kilometers maken

Je kunt niet alles hebben op een reis: zat het weer al dagen “in de goede hoek”, vanmorgen waren de Picos in nevelen gehuld. Ons plan om Fuente Dé te bezoeken (kabelbaantje en wandelen) wordt op het lijstje ooit-nog-een-keer-te-doen bijgeschreven. Alternatief: kilometers maken om ergens op weg naar huis nog een paar mooie dagen met wat andere activiteit dan stuurtje-draaien mee te pikken. De NKC-rit die we voor een deel gevolgd hebben gaat via de kust (Santander, Bilbao en San Sebastián) terug naar huis. Ik heb de pest aan dit stuk omdat het eigenlijk alleen goed over tolwegen te rijden is. Ook willen we niet via Bordeaux terug, maar onze lievelingsroute Bergerac, Périgueux, Limoges, Chateauroux, Bourges, Auxerre en Troyes volgen. Dan is de pas van de Ibañeta ten noorden van Pamplona een logische Pyreneeënoversteek.

woensdag 05 oktober: @ Roncesvalles
Een mooie kronkelweg (wit met groen op de Michelinkaart) leidde ons via Cervera de Pisuerge en Aquilar de Campóo binnendoor naar de N1 (net boven Burgos). Dit stukje hebben we een paar weken geleden aan de andere kant van de weg gereden. Al rijdende werd het steeds blauwer in de lucht. De N1 gaat over in de A1. Een groot aantal kilometers later maken we een omtrekkende beweging om Pamplona heen (PA30) om uiteindelijk op de N135 richting Franse grens te gaan. In Roncesvalles (vlak voor de Ibañeta) is een gedoogcamperplaats op een vrij grote P. Door mij niet goedgekeurd: voelde niet goed. De consequentie was dat we een vijftal kilometers terug moesten rijden om op camping Urrobi te overnachten. Wel met een veilig gevoel, maar ruim € 17,00 armer. Het alternatief was dat we in de Albergue zouden overnachten, dit is de pelgrimsherberg bij het klooster van Roncesvalles, gesticht in 1132 om onderdak te bieden aan pelgrims, volgens W worden hier echter camperpelgrims niet toegelaten. De camping is overigens een “oude bekende”: we hebben nog een foto van zwager/broer R die (een paar jaar geleden) hartje zomer – gewikkeld in een dikke wollen deken – zit de koukleumen voor zijn busje op deze locatie.
 
V: 79.898; A: 80.301 (bijna 7 uur onderweg)
donderdag 06 oktober: @ Bergerac
Druppeltjes op de bus vanmorgen en de Ibañeta zo in de mist dat we de parkeerplaats gemist hebben. Arme Santiagogangers: vandaag mag de poncho aan. De N135 wordt bij de Franse grens de D933 en die kun je (met uitzondering van enkele rondjes om de kerk) volgen tot de brug van Bergerac over de Dordogne. De Spaanse kaarten zullen we thuis ritueel gaan verbranden: er is in 10 jaar tijd wel erg veel veranderd, al liggen de steden en bergen nog steeds op dezelfde plek. Camping La Pelouse is een echte doorgangscamping aan de oevers van de Dordogne en Bergerac is een leuk plaatsje om weer eens door te kuieren. Cyrano staat er overigens nog steeds te standbeelden.


V: 80.301; A: 80.613 (6 uur onderweg)