noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 4 oktober 2016

najaarstocht 2016 – 21: als berggeiten in asturië

03 oktober: @ Grado

Het was vandaag schitterend, al was het een zware bergetappe met veel gehengst aan het stuur. Je zou zo’n ritje maar moeten doen zonder stuurbekrachtiging. Eerst even de kustweg naar Ribadeo, waar de Lidl geplunderd moest worden: de koelkast was echt leeg. De autosnelweg leidde ons vervolgens naar Navia, waar we via de AS12 (AS van Asturië) de bergen in mochten. Een schitterende tocht met mooie vergezichten. Net na Nivia kamen we een mirador tegen met uitzicht op (volgens de boekjes) de castro de Coaña. Aan het eind van de bronstijd (wat een woord!) werden in deze streek overal castro’s gebouwd, bestaande uit chaotisch geplaatste ronde onderkomens omgeven door grachten en omheiningen. In Grandes de Sabine mochten we de AS14 oprijden en via de AS15 beroerde de wieltjes van de bus bekend asfalt: de N634.
Tijdens onze lunchpauze kwamen we in gesprek met twee hoogbejaarde Zuid-Afrikaanders die een variant op de Camino (vanaf Gijon) aan het lopen waren. Ze waren inmiddels 7 dagen onderweg en dachten nog zo’n aantal dagen nodig te hebben. We hebben meer pelgrims zien lopen deze dag. Deze variant van de pelgrimsweg is echt niet de gemakkelijkste (wel heel mooi trouwens). We verbaasden ons over de vele verlaten huizen en de schijnbaar lege dorpen. Een vakantie-optrekje moet hier voor een prikje te krijgen zijn.
 
 
 
 
Ons einddoel deze dag: Parking del Pueblo in Grado (Campercontact 25913); lozen en ook drinkwater innemen is mogelijk en dat allemaal gratis. Je mag er alleen geen stoeltjes buiten zetten en de was ophangen. Ome Tom vond het wat moeilijk om de juiste plek te vinden (allemaal eenrichtingsstraatjes), dus maar de borden gevolgd en naar de aanwijzingen van een Spaans echtpaar geluisterd: hij in het Spaans en zij in het Engels. Om 16.00 uur waren we de eersten die het asfalt opdraaiden. We hadden verwacht dat er wel wat Spanjaarden zouden aansluiten: dit volk heeft een iets ander levensritme en het is heel normaal dat ze nog tegen middernacht een CP op komen rijden. Deze keer bleven we echter alleen. En Grado? Geen enkele reisgids vindt het dorp interessant genoeg om er een beetje aandacht aan te besteden. Wij trouwens ook niet: een goede plek om te overnachten, meer niet.
V: 79.475; A: 79.703