noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 20 maart 2016

Op naar de zon 4: benidorm

vrijdag 18 maart: van Bétera naar Benidorm

Oplettende volgers van onze “avonturen” zullen zich afvragen: ZIJ in Benidorm? Jazeker, lieve kijkbuisvrienden: we zitten in Benidorm en wel  vanwege gezondheidsproblemen van de kleine Chinese verschrikking. Maar om eerlijk te zijn: Benidorm is eigenlijk niet onze place-to-be.
Om een lang verhaal kort te maken: het Chinese rijwiel had een paar gebroken kabeltjes opgelopen bij de Ebrodelta en via TenR hadden we een adresje gekregen van een Nederlandse fietsenmaker gespecialiseerd in elektrieke fietsen, adres: een straatje in een “centro commercial” in Moraira. Dus afscheid genomen van Valencia Camperpark (we komen er zeker nog eens terug) en via een omtrekkende Valencia-vermijdende beweging naar de N332: Sueca, Cullera, Oliva (dwars door het stadje) de binnenlanden in naar Moraira. Geen luxueus fietsenwinkeltje te ontdekken overigens op dat adres in het mooie plaatsje Moraira: het bleek alleen het postadres te zijn van Rob Snijder van Romar Bicicletas. Toen we de fietsenboer belden op zijn Spaanse 06-nummer bleek hij alleen on-the-road te repareren en op dat ogenblik was hij op camping Armanello in Benidorm. Als we vóór het weekend nog geholpen wilden worden moesten we ons daar maar melden. Neus van het puzzeltje gericht op Benidorm en aangezien er gesoldeerd moest worden (en voor wie het interesseert: krimpkousjes geplaatst) moesten we wel een plekje met stroom boeken op deze overwintercamping voor pensionado’s in het “oudjesdorp”. En zie: voor twee tientjes, een paar bakken koffie (zonder Nederlands koekje) en veel verhalen van de fietsenmaker loopt het Chinese wonder weer als een tierelier.
Uiteraard moest daarna gecontroleerd worden of de ziekteverschijnselen inderdaad verdwenen waren door een testritje langs de zee te maken. Onze ANWB-gids (weliswaar uit 2009, maar veel zal er in die 7 jaar niet veranderd zijn) vertelt: “iedereen is het er nu wel over eens dat Benidorm een frappant voorbeeld is van een totaal verkeerd geplande badplaats”. Tja en daar is niets verkeerd mee gezegd. Het kleine vissersplaatsje van weleer is uitgegroeid tot een betonbadplaats met torenflats. En: er wordt nog driftig bijgebouwd! Veel oudjes, maar ook veel Engelse jongeren. Wij fietsten met een dikke trui aan maar de vele Britten liepen rond in korte broek en een dun T-shirt, de pints zullen wel voor warmte gezorgd hebben.
Het historisch centrum van Benidorm ligt op een kaap dat de twee stranden van elkaar scheidt: het Levante- en het Ponientestrand. 



 
zaterdag 19 maart: Benidorm
Ook vandaag voor Benidormbastards gespeeld, alleen niet op de scootmobiel, maar op de fiets. Het was erg druk in Benidorm, er waren niet alleen toeristen op straat maar opvallend veel Spanjaarden. Dat zal ongetwijfeld komen omdat het vandaag de laatste dag van de Fallas is, dat feest wordt hier ook gevierd. We kwamen in het oude gedeelte van Benidorm in een Fallasparade terecht. Daarnaast is het in Spanje vandaag vaderdag (de sterfdag van Sint Jozef, de wettige vader van Jezus, al hebben velen – en zelfs Maria – bedenkingen bij dat vaderschap). Overigens zijn er meer landen waar op de negentiende maart vaderdag wordt gevierd.








Op de terugweg naar de camping kwamen we nog in een plaatselijke mascléta terecht: horen en zien verging je weer. Wel opvallend is hoeveel veiligheidsmensen er rond zo’n vuurwerk hun werk doen.

Spreuk van de dag (gevonden op een aftandse Britse caravan): "the older I get, te more everyone can kiss my ass". En daar kun je het voor vandaag mee doen.