noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 20 maart 2016

Naar de zon 5: Santa Pola


zondag 20 maart: van Benidorm naar Santa Pola

Een korte verplaatsing over de N332 (en rond Alicante de A70) bracht ons puzzeltje naar Santa Pola. Deze badplaats heeft een heel andere uitstraling dan Benidorm: geen hoogbouw en het geheel ziet er een stuk verzorgder uit. Langs de stranden loopt een boulevard met veel cafeetjes en restaurants die nu bezet zijn door een geheel ander publiek dan lallende Engelse jongeren.
Santa Pola hadden we uitgekozen omdat deze zondag zijn naam eer aan zou doen en we geen zin hadden om door de voorruit naar de zon te moeten kijken. De weergoeroes hadden ditmaal gelijk: overwegend strakblauw en een temperatuur oplopend tot 19 graden. Daarbij komt dat Santa Pola heel goed te befietsen is.

De N332 van Benidorm naar Santa Pola is mooi en kronkelt door de heuvels langs de kust. Het landschap krijgt al wel een drogere uitstraling en begint af en toe trekken van een woestijn te krijgen. Dan zie je ineens weer bloeiende mimosabomen en –struiken langs de kant van de weg.

 
En dan komt camperplaats Europa-Aera in zicht, zo’n twee kilometer buiten de stad. De beoordelingen op Campercontact lopen uiteen van een 1 tot een 10 en alles wat daar tussen zit. Het terrein is inderdaad een kale parkeerplaats met boompjes die nog lang niet hoog genoeg zijn om schaduw te geven (ik vraag me overigens af of ze dat stadium ooit zullen bereiken). Ik moet er niet aan denken om hier pal in de zon in de zomer te moeten staan, maar vandaag was het heerlijk om géén schaduw te hebben. Er is een toilet en een douche en voor de rest is er alles wat een camper nodig heeft om fris te blijven. De Duitse eigenaar was heel vriendelijk en voor € 9,00 en 3 flappen voor de stroom nog wel betaalbaar. Toegegeven: het ligt op een industrieterrein naast een opslagplek voor vuilcontainers, maar de vlotte fietsverbinding naar de stad (die veel moois te bieden heeft) maakt veel goed.
Vóór de middag dus al op het stalen ros. Over de boulevard is het aangenaam fietsen. Een paar kilometer uit de kust ligt Isla Tabarca, dat uitgeroepen is tot beschermd natuurgebied. Je kunt er met een vrij frequente ferrydienst naar toe. We hebben dit uitstapje maar bewaard voor een volgend bezoek.

In het midden van de stad staat het castello. Het leek overigens meer op een verzameling nieuw gemetselde muren, maar het schijnt een echte (gerestaureerde) oudheid te zijn met onder meer een aantal musea, een kapel en een expositieruimte (en dat allemaal in die muren verwerkt!).
Santa Pola staat bekend om zijn zoutwinning: kleine lagunes en kunstmatig aangelegde meertjes leveren zout waaruit dorpen als Santa Pola en het wat zuidelijker gelegen Torrevieja vóór de komst van het toerisme een deel van hun inkomsten putten. De zoutmeren aan de rand van de stad zijn een beschermd natuurgebied geworden: Parque Natural de los Salinas. De stad heeft zelfs een zoutmuseum (niet bezocht: het grote buiten met het zonnetje trok meer).