noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 11 maart 2016

Op naar de zon 1: sneeuw en zon

Een nieuw camperjaar is begonnen: busje ontschorst, uit de stalling getoverd en voorzien van de nodige dingen (geen water: het vriest nog!), maar wel twee nieuwe bandjes vóór. Werd er door de garage tussen neus en lippen door nog een storing geconstateerd in het dashboard: moet in mei maar gerepareerd worden.  Alle systemen even uitgeprobeerd tijdens een proefweekendje op de camperplaats van Schloss Moyland bij Kleve. Sta je daar met twee campers op een immens groot terrein (heb je trouwens wel voldoende bandbreedte voor je tablet, zodat het journaal zonder te bufferen wordt weergegeven).

We zijn er klaar voor: na de gehele winter veel camperreisverhalen gelezen te hebben, mag ik ze nu zelf weer schrijven. Veel ideetjes opgedaan, maar een echt reisplan hebben we niet gemaakt. Het vertrek is gepland op 10 maart, de terugkomst ergens rond 20 april; “maar” zes weken te vullen dus. In die zes weken zit in ieder geval een paar dagen Fallasfestiviteiten in Valencia, de Semana Santa (zeer waarschijnlijk in Lorca) en een paar dagen fietsen in de Ebro-Delta. En de rest: we zien wel.
De bus heeft inmiddels een andere naam gekregen. Vorig jaar in de Camargue noemden buren ons: “de mensen van dat Puzzeltje”, dus dat wordt overplakken.

dinsdag 08 maart: Pont-à-Mousson
Nog even koffiedrinken bij (schoon)moeder, het was de dag dat één van de oude mannen die ons vorig jaar ontvallen zijn, 86 zou zijn geworden en daarna en route. De keuze viel op een tochtje door Nederland en niet door Duitsland (zou wel korter en sneller geweest zijn, maar minder ontspannen). Maastricht leverde geen problemen op en rijden door Luik was zoals gewoonlijk weer een feestje. De Ardennen zagen er als een kerstkaartje uit en tanken in Luxemburg doe je met big smile (nog geen 86 cent per liter). Voor het eerst deden we de camperplaats bij de haven in Pont-à-Mousson aan: leuke plek, maar stervenskoud en overal nog sneeuwhopen. We schoven ons puzzeltje tussen de witte dozen, de grote witte dozen en de onbenullig grote witte dozen (’s morgens telde ik overigens ook zes buscampertjes). 16A stroom, dus de kachel hoefde niet op gas. Te koud om nog te gaan wandelen. Wifi bij de overnachtingsprijs inbegrepen, dus voldoende hulpmiddelen om plannen te maken voor de dag van morgen.

Onze nieuwe “Ome Tom” wist de weg wel redelijk te vinden, maar het is eventjes wennen aan de nieuwe look-and-feel van de Tom-Tom Go 60.
Overigens: de datumstempel op de foto’s loopt de eerste paar dagen één dag achter.

V: 64.483; A: 65.015
woensdag 09 maart: Palavas-les-Flots
8,5 uur later, 750 kilometer verder en € 85,00 (tolgeld) armer zit je op woensdagmiddag onverwacht aan de Middellandse Zee in de buurt van Montpellier: een kwestie van keuzes maken. Het was een goede keuze: de sneeuw verdween, de temperatuur liep op en na Lyon stonden de eerste fruitbomen in de bloei en hadden veel bomen al blaadjes. Toen we bij Montpellier de eerste palmbomen spotten, was de dag van W. helemaal goed.

Ook op deze gemeentelijke camperplaats aan de haven viel ons puzzeltje helemaal in het niet bij het grote witte geweld.
Een deel van de reistijd besteed aan Spaanse les: een aantal cd’s moet ons verder brengen dan “dos cerveza por favor”, inmiddels kunnen we er al zes tegelijk bestellen; de lessen werpen hun vruchten af!


donderdag 10 maart: fietsen, nee: wandelen! (Palavas-les-Flots)
Geen wolkje aan de hemel, maar wel een vuiltje aan de lucht: het schijnt dat bij het huis van (schoon)mama afgelopen dinsdag een onverlaat het fietsenrek en de fiets van W. een ander uiterlijk heeft gegeven: fietsenrek verbogen en de fiets redelijk in de kreukels. Niet eerder opgemerkt, omdat we er niet eerder naar gekeken hebben. Vanmorgen had W. een leuke fietsroute bij de VVV gescoord, maar mocht na het afladen van de fiets meteen weer terug om bij de lieve VVV-juffrouw te informeren of Frankrijk ook fietsenmakers heeft. En jawel! Gekreukelde fiets weer op het gedeukte rek en op naar de vélocipède-boer, die beloofde zijn best te zullen doen.

Dus wandelen (ik naast een wandelende W. fietsen scheen geen optie te zijn). Mooie route over een voormalige spoorbaan naar het “Maison de la Nature”, die alleen fermé was vanwege travaux! We konden wel buiten genieten van een groot aantal ooievaarsnesten (zeg maar zoals bij Gorssel een paar jaar geleden), maar verder kon je er alleen maar wandelen. Dat hebben we daar maar niet gedaan, want inclusief de tocht terug zorgden onze tocht ervoor dat de wandelschoenen weer 10 kilometer op hun lijstje konden bijschrijven. Veel flamingo’s, kleine zilverreigers en ander mooi fladderend spul waar W. ongetwijfeld de naam van heeft genoemd.








De fietsenmaker was een echte prutser (in de goede betekenis van het woord!), hij prutste de fiets van W. weer tot een functionerend geheel: alleen “het duurt nog een paar minuutjes”; we besloten dus maar om dat “eventjes een paar minuten” maar eventjes uit te stellen tot morgenvroeg.
Reisverslagen van Belgische bloggers staan bol van eten en drinken, het liefst geïllustreerd met foto’s van de genoten spijs en drank. Laat ik volstaan met: de gerookte kip was lekker en het kippetje van de Carrefour was zo groot dat ik van de restanten morgen nog een salade kan maken.

vrijdag 11 maart: Palamós (E)
Fiets opgehaald bij de reparateur. Hij heeft echt een hele prestatie geleverd: kost een paar flappen, maar dan heb je ook wat en het voornaamste is: W. erg blij. De vélocipède-boer wilde echter pas om 10 uur zijn eerste klanten ontvangen (laagseizoen voor de plaatselijke middenstand natuurlijk, geef ze eens ongelijk!), zodat we een half uurtje voor de deur mochten wachten (correctie: ik wachten en W. het dorp verkennen). Het weer rollende materieel op de nog ingedeukte fietsendrager opgeladen en voorzien van een bagagebord en vervolgens op weg naar Spanje. Vanaf Narbonne was het weer druk met de nomaden in hun rollende huisjes. Net als vorig jaar gingen ze weer (tolvrij) twee kanten op: de bruine koppen naar het noorden en de bleekscheten naar het zuiden. Ook de meisjes stonden weer op de bus te wachten, sommigen zelfs met stoel.

Het was weer kermis bij de grens (Le Perthus) en de eerste nederzetting in Spanje (La Jonquera). Vervolgens domweg Ome Tom volgen die ons liet stoppen bij Empord Area, een camperplek in Palamós (een kilometertje verwijderd van zee). Een fietstochtje naar en langs zee en door de oude stad gaf W. de zekerheid dat haar fiets het ook in de Ebro-delta wel zal doen.

V: 65.762; A: 66.064