noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 27 maart 2016

Op naar de zon 7: cartagena

vrijdag 25 maart: van Los Alcazáres naar Santa Ana bij Cartagena

De komende dagen geen “sol y playa” maar bloedserieuze cultuur: een bezoek aan de stad Cartagena staat op het programma en het bijwonen van de Paasprocessie op Domingo de Resurrección (paaszondag).
Ome Tom voor de verandering eens op “vermijd snelwegen” ingesteld, het is tenslotte maar een klein eindje rijden. De leverancier van ons navigatiesysteem kan deze navigatiemethode beter noemen “de kronkelstand” of “zoek muilezelpaden op”, want het was (na de Plundra van de Lidl) weliswaar een mooie weg tussen de boerenkool- en artisjokkenvelden door, maar je raakt elk gevoel van richting kwijt. Het Nomadenleven is simpel tegenwoordig: je tikt een paar cijfertjes die de coördinaten van Camperpark Cartagena moeten voorstellen op je Tommetje in en rijden maar! Op een bepaald moment vraagt W.: “Is het nog ver?” en het antwoord is kort maar krachtig “volgens ome Tom nog 400 meter” en inderdaad verschijnt er meteen een camperbordje. De officiële naam van de camperplaats is Area Autocaravanes Cartagena en ligt onder de rook van Santa Ana, een leuk plaatsje zo’n acht kilometer buiten Cartagena. Een (regelmatig rijdende) bus brengt je voor € 1,20 pp/enkele reis naar de stad. Fietsen zou ik niet doen, weinig interessante drukke weg. Tja, Camperpark Cartagena: weer zo’n plek waar het nu goed toeven is (€ 10,00 per nacht, inclusief stroom/toiletten/douches en erg vriendelijk en behulpzaam personeel), maar waar je niet moet verblijven in de zomer, tenzij je een schaduwallergie hebt.
Niet veel gedaan vandaag: ik heb mijn wonden gekoesterd (de valpartij van gisteren heeft wat interessante sporen achtergelaten.) W. heeft het op foto gezet, maar een en ander is niet voor publicatie geschikt. Neem maar aan dat de plattegrond van het Uddelermeer veel gelijkenis vertoont met de gemaakte foto’s. Bloedverdunners kunnen voor mooie patronen zorgen!

V: 66.899; A: 66.925
 
zaterdag 26 maart: Cartagena
Men noemt het Stille Zaterdag, de dag na Goede Vrijdag, maar zo stil was het echt niet in Cartagena. Gewapend met een plattegrondje konden we de weg in de stad goed vinden en het voordeel is: alles is redelijk op loopafstand. De stad dateert uit de derde eeuw BC en inderdaad zijn er nog wat oude stenen van onder meer de Romeinen te vinden (erg lange rijen voor het museum van de Romeinse resten). De oude muren van de vesting zagen er uit alsof ze gisteren waren opgeleverd en opvallend: geen bedelaars en zwervers (dit in tegenstelling tot Valencia bijvoorbeeld). De Moren hebben hier ook jarenlang rondgehuppeld. Wat ook in het oog springt zijn de vele goedonderhouden panden die rond 1900 gebouwd zijn (de bloeiperiode van de mijnbouw in deze streek).


Cartagena heeft een mooie haven, vanwege de diepte kunnen cruiseschepen goed afmeren. Ook is het de voornaamste oorlogshaven van Spanje.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Een ritje met de panoramalift (W. betaalde weer het dubbele, de volgende keer moet ze maar naar boven lopen!) bracht ons naar het Castillo de la Conception, alwaar we een schitterend uitzicht over de stad hadden (en het museum over de geschiedenis van de stad en omgeving gelukkig siësta hield). Overigens schijnen oudjes hier pensionistas te heten en geen pensionados.

Terug naar de camperplek waar we onze eigen Hof van Olijven hebben: achter op het terrein is een kleine olijfboomgaard.
 



zondag 27 maart: processie in Cartagena
De Semana Santa (Goede Week) loopt van Domingo de Ramos (Palmpasen) tot Domingo de Resurrección (Paaszondag). Ik kan me van vroeger herinneren dat de beelden in de kerk in die periode afgedekt waren met paarse doeken en dat we op vrijdag met de hele (katholieke) school naar de kerk mochten voor de kruisweg (terwijl onze vriendjes van de protestante school een vrije dag hadden: ongelijk verdeeld in de wereld toen). Hier in Spanje maken ze er een feest van. De gehele week trekken processies met veel pracht en praal door de straten. Paso’s (in sommige steden trono’s genoemd) zijn platformen met beelden en bloemen die door stoere mannen (en in Cartagena ook door één vrouwengroep) op het ritme van trommels over de keien worden getorst. De processies worden georganiseerd door broederschappen die allen hun eigen kleur gewaad en embleem hebben. Het lijkt overigens wel of iedereen meedoet. Een bekende uitspraak is dan ook: “in Spanje is iedereen katholiek, zelfs de atheïsten”.



Het schijnt dat de opbouw van een Paasprocessie in Cartagena verschilt van andere Spaanse steden. Ik kan er niet over meepraten: dit was mijn eerste Paasprocessie. Opvallend vandaag vond ik de militair aandoende discipline van alle deelnemers. W. vond de optocht wat op de begrafenis van prins Claus lijken, maar toen miste ik toch de mooie kostuums. De meest kenmerkende figuren in de processie zijn de nazarenos (de boetelingen) die capriotes - puntmutsen met een masker met twee gaten voor de ogen - dragen. Het doet een beetje aan de Ku Klux Klan denken, maar die boys schijnen hun pakkie gejat te hebben van de Spanjolen die het al sinds de Middeleeuwen dragen. Leuk overigens ook al die kindergroepen die snoepjes uitdelen.
 
 
 
Na twee uur kwam de laatste paso langs: de maagd Maria en toen was het echt de hoogste tijd voor koffie, het was tenslotte vroeg vanmorgen en ook de klok moest vannacht een uur vooruit gezet worden. We sloten onze verkenning van Cartagena af met het bezoek aan de twee stations van de stad: een klein stationnetje voor het smalspoorverkeer en een wat groter (overigens weinig treinverkeer) voor het normaalspoor. De bus bracht ons weer keurig terug naar Santa Ana.