noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 13 maart 2015

fallas valencia - 3



Donderdag 12 maart

Drie dingen moesten er gedaan worden vandaag: het treinstation moest worden bekeken evenals de ernaast liggende arena (vorig reisje niet aan toegekomen) en een zoektocht naar een aantal fallassculpturen.

Het mocht allemaal in de brandend hete zon gebeuren. Tegen tweeën gaf een thermometer 28 graden aan (ik weet niet hoe ze het meten, maar de trui was al lang uit). Het mocht ook allemaal in de volslagen poppenkast die Valencia deze dagen is, gebeuren. Moeten die honderdduizenden niet gewoon werken?

Uitgestapt op metrostation Plaza España (zullen we vandaag maar weer eens Spaans in plaats van Valenciaans gebruiken?). Daar vlak in de buurt ligt het Estación del Norte. Waarom ze dit station Valencia Noord noemen is mij een volkomen raadsel: het ligt namelijk in het zuiden van de stad. Het dateert uit 1917 en ziet er imposant uit. Als je goed kijkt zie je dat de witte buitenkant versierd is met sinaasappelmotieven. De binnenkant ziet er niet minder mooi uit: vol met marmer, glas en hout. Alleen een verkeerde lichtinval binnen om mooie foto’s te maken.

 Je kunt er in Spanje niet om heen: stierenvechten! Er is in dit land een paar jaar geleden zelfs een wet aangenomen die het stierenvechten tot “immaterieel cultuurgoed” verklaarde. Ook Valencia heeft een Plaza de Toros. De arena uit 1860 of zo is nog steeds in het gebruik en vooral komende week (tijdens de hoogtij van de Fallas) wordt er weer menig stier doodgemaakt (er waren nu al drie loketten geopend om kaartjes te kopen). De arena met 12.000 plaatsen kan bezichtigd worden, maar omdat ook deze weer rond is (net als alle arena’s die ik wel gezien heb) heb ik de tien Euro maar in mijn zak gehouden.






Toen een rondje stad gedaan met als doel zoveel mogelijk sculpturen te ontdekken. En gevonden! Complete straten en pleinen zijn er voor afgezet en het verkeer wordt omgeleid. Elke buurt sponsort zijn eigen falla, vaak met een grote paellatent erbij. Er wordt druk aan gewerkt, vaak staan ze nog in plastic verpakt in onderdelen te wachten op de Plantà (in de nacht van 15 of 16 maart worden ze definitief in elkaar geknutseld). Volgens de Lonely Planet moeten er dan in Valencia alleen al meer dan 350 zijn.

In de buurt van het Plaza del Virgen werd een kudde ouderwets uitgedoste Valencianen losgelaten die in een soortement optocht naar het gemeentehuis gingen voor het dagelijkse knalwerk. Vooral de dames zagen er schitterend uit, maar zouden ze het niet warm hebben?

Vrijdag 13 maart



Ja de sinaasappels groeien nog wel, maar niet meer in de hete zon vandaag. De dag begon bewolkt en pas in de loop van de middag liet de zon af en toe voorzichtig een staaltje zien. De fiets gepakt om een aantal stationnetjes (en vooral de daarbij behorende dorpen) te bekijken die je normaal uit het raam van de sneltram ziet: Masies, Moncada, Mossarrojos en Rocafort. Gewoon leuk om een keer te zien: weer een heel ander stukje Spanje.