noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 5 maart 2015

naar de fallas in valencia


Dinsdag 03 maart

Tik je het woord Fallas in, maakt de automatische spellingscontrole van Word er onmiddellijk fallus van. Och, wie weet wat ik in Spanje nog tegenkom.

Het leven is goed: de kachel snort op drie, dat betekent een aangename 20 graden in het busje. Het wordt langzaam maar zeker donker hier bij Sjakie van de chocoladefabriek in Verdun. Dragees Braquier maakt de plaatselijke versnaperingen en stelt haar parkeerplaats ter beschikking voor een gratis overnachting van het nomadenvolk (voor de camperaars: campercontactcode 12225). Geen voorzieningen, maar gratis en rustig. Het loopt tegen zevenen en we staan hier met twee mobiele huisjes. Je mag de bonbons kopen (en dat zal de achterliggende gedachte wel zijn), maar dan moet je wel veel flappen meenemen. Mijn moppie moet het maar met een appel doen, of ben ik nu zo’n typische Nederlander?

Het was vandaag een relaxed ritje via de A12, A50, A73  en A2 naar Maastricht. Niet de kortste route vanaf mijn huis, maar leuker om te rijden dan de route door het Ruhrgebied. Brunzen met gebakken eitjes net voor Maastricht. Daarna vond Chang dat de weg dwars door Luik interessanter was dan de Ring om Liège heen en geef hem eens ongelijk. Op de snelweg door de Ardennen kon ik nog genieten van wat sneeuwrestanten aan de kant van de weg: je zit dan ook op 650 meter hoogte.


 
In de aanloop naar de camperplaats kwam ik de afslag naar de slachtvelden van Verdun tegen: een groot gebied met veel monumenten, waarvan ik er maar een paar bekeken heb. Erg indrukwekkend en deprimerend, ondanks de zeer rumoerige Franse en Duitse schoolklassen op hun verplichte (?) schoolreisje. De uitgestrekte velden met witte kruisen maken altijd weer een verpletterende indruk.

Jammer dat de vloeibare zonneschijn (geintje uit Ierland) het niet mogelijk maakte om op het fietsje Verdun te bekijken. Morgen nieuwe kansen op nog meer prijzen! En zo niet: het boekje met “en ook dat hebben we gemist” heeft nog vele blanco pagina’s.

Een of andere Franse radiokabaalzender moet het gemis van de Wereldomroep goed maken. Och wat was het vroeger leuk: in de rij staan om girocheques in te wisselen, vervolgens in de rij staan voor de telefooncel en ’s morgens luisteren naar het weerbericht en de oproepberichten op de Wereldomroep. Zelfs de mededelingen voor land- en tuinbouw (vaste prik om half een ’s middags) bestaan niet meer, maar nu dwaal ik af.

Het eten is gedaan, de afwas niet (sparen we op tot de eerstvolgende camping over een paar dagen). Weet niet of ik het nog negenen zie worden vanavond: het was erg vroeg vanmorgen en een kleine 500 km gaat je ook niet in de koude kleren zitten.

V: 45.433; A: 45.912

Woensdag 04 maart

Nooit geweten dat Verdun aan de Maas ligt, mocht er vanmorgen van Chang-Chang door heen. Vannacht met twee campers op het terrein van Sjakie gestaan. Drie dekbedden, toen werd het behaaglijk en dus tien uur geslapen.
 
Van Verdun naar Bar-le-Duc loopt de Voie Sacrée. In de Eerste Wereldoorlog vervulde deze weg een belangrijke rol, het was de aanvoerweg voor de voorraden naar Verdun dat aan drie kanten omsloten was door Duitse troepen. De weg is sindsdien wel een beetje opgeknapt: je kunt er over het algemeen een aangename 90 km/u aanhouden. Langs de kant van de weg staan van die ouderwetse betonnen kilometerpaaltjes die een helmpje hebben gekregen (helmpje is te klein voor het paaltje, paaltje wordt wel nat).
 
 
 
 
 
 
Daarna via St. Dezier naar het Lac du Der (Air du campingcar Chantecoq nabij Giffaumont-Champaubert). Deze keer was het er erg rustig, we stonden er met vijf karretjes. In het najaar kon ik amper een plek vinden, maar ja: toen waren er ook veel meer kraanvogels (door W. en mij liefdevol “kruzen” genoemd). Gisteren op weg naar de camperplek een vlucht van zo’n 100 stuks gezien, ’s avonds kwam er een twintigtal over de camper vliegen. Het Lac du Der bestaat nog niet zo lang: het stuwmeer werd in 1974 aangelegd om de Marne te reguleren zodat de Fransen wat verder stroomafwaarts droge voeten bleven houden. Ik mag barsten of niet: de keren dat ik er geweest ben was het altijd stervenskoud. Nu stond er ook weer een windje dat er voor zorgde dat je niet te vaak je neus buiten de deur moest steken.

V: 45.912; A: 46.030

Donderdag 05 maart

Het pokkeneindje van gisteren moest gecompenseerd worden met een lange rit vandaag. Anders komen we nooit op tijd voor het feestje in Valencia. Vanmorgen waren opa en de kruzen al vroeg op. Paar graadjes gevroren vannacht, dus weer drie donsdekken en om 06.00 uur vanmorgen was het welgeteld twee graden in de bus. Een paar kraantjes zien vertrekken en om zeven uur (na de koffie) kachel uit en motor aan.

Eerst de bekende weg via Troyes naar Auxerre, daarna de A77/N7 naar La Charité en Moulins om vervolgens verrassend via de N209 en de D906 naar Vichy en Tiers te tuffen. De N7 was vroeger (voor de aanleg van de autosnelwegen naar het zuiden) de aangewezen weg om van Parijs naar de Middellandse Zee te tuffen (en dan nog het liefst in een lelijke eend). De Route Nationale 7 heet dan ook wel de Route des Vacances. De oude luister is weg, er liggen veel verkommerde restaurantjes aan de kant van de weg. Ach ja: de autosnelwegen brengen je sneller bij de zon.

Chang-Chang geeft de voorkeur aan DOOR een stad te rijden in plaats van ER OM HEEN. Zo zie je wel meer van de wereld, maar het is doodvermoeiend. Toch de komende tijden maar meer letten op AUTRES DIRECTIONS.

Sta nu op camping “Le Montbartoux” in Vollere-Ville voor elf Euro (daarvoor hoef je geen bonnetje te verwachten), maar wel all-in, dus inclusief wifi. Beetje rommelig, maar alle voorzieningen zijn oké. Tijd voor onder meer de afwas van drie dagen en een douche.

 V: 46.030; A: 46.472