noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 30 maart 2021

nog een dagje noord-limburg

Eigenlijk moet ik zeggen: nog twee daagjes Noord-Limburg. We hebben bijgeboekt. Het weer blijft mooi en als de rest van de Nederlandse camperplaatsen net zo druk wordt als Heiderust, wordt het moeilijk een plekje te krijgen. En waarom zouden we verkassen? We hebben nog genoeg dingen die nodig ontdekt moeten worden. Ging de fietstocht gisteren naar het zuiden, vandaag hebben we een paar knooppunten in het noorden geprikt. Blijft er morgen het westen over. Mooi verdeeld toch? Zag een raar vlaggetje hangen. De eigenaresse van de camperplaats kon me vertellen dat dit de streekvlag van Noord-Limburg was. Weer wat geleerd.

dinsdag 30 maart: @ baarlo – fietsrondje naar het noorden

Het pontje tussen knooppunt 4 en 5 (Baarlo – Steyl) kunnen we intussen dromen. Wel een andere kapitein vandaag, maar de prijs blijft hetzelfde: 90 cent per fietser. Is overigens de standaardprijs voor alle pontjes hier in de buurt. Steyl ligt bijna tegen Tegelen aan. Bedacht me eerder deze week waar ik Tegelen van kende. Blijken de Passiespelen te zijn die elke vijf jaar in deze plaats worden gehouden. Nou ja, bijna elke vijf jaar, want die van 2020 gingen niet door. Uitgesteld tot 2021 en ook de voorstellingen die dit voorjaar zouden worden gehouden zijn doorgeschoven naar een later moment dit jaar. Misschien dat er in het najaar iets coronaproofs georganiseerd kan worden. Decors, kostuums, muziek: alles is klaar en de medewerkers staan te trappelen om aan de slag te kunnen. Er kan en mag alleen nog niet gerepeteerd worden.



Van Tegelen zagen we alleen de Maaskant. De plaats ging vrijwel naadloos over in Venlo die we tot knooppunt 7 ook vanaf de Maaskant gezien hebben. Toen vonden we het interessant om de binnenstad te inspecteren. Verrassend! Het centrum is leuk en voor een deel zelfs historisch te noemen. W nam een foto en sprak “Wat eeuwig zonde dat al die terrasstoelen opgestapeld zijn”. Ik kon het natuurlijk niet laten en zocht op internet een foto van hoe het er in betere tijden uitziet in Venlo. We kwamen beiden tot de slotsom dat we eens (misschien wel binnenkort) de camper in de jachthaven neer zullen zetten en dan de binnenstad van Venlo te voet verkennen.

De Jumbo die we onderweg tegenkwamen mocht de lunch verzorgen. Natuurlijk weer een broodje ongezond en om dat te compenseren een smoothy van 250 milliliter en 138 kcal. Pas later genuttigd in een verrassend natuurgebied Het Zwart Water. Onderstaande prent is werk van Maartje van Tilborg dat je in verschillende vormen kunt kopen en kunt gebruiken als “werk aan de muur”. Google maar eens op “werk aan de muur maartje van tilborg”. Nee, ik krijg geen commissie. Mooi natuurgebied, maar er is maar één land dat betonnen fietspaden dwars door kwetsbaar landschap aanlegt.


In Velden kwamen we op onze oorspronkelijk geplande route terecht bij het veer Velden – Grubbenvorst. Lief kerkje daar in Grubbenvorst. Het beloofde ijstentje konden we niet vinden (misschien niet goed gezocht?).






Na Grubbenvorst kwam het minder mooie deel van de route: veel langs de doorlopende weg en erg veel bebouwde kom. En het merendeel hoort bij Venlo al noemen ze het Blerick. Gewoon doortrappen, kilometers maken en genieten van de stukjes route die toch bloedjemooi waren. Bij een indruk krijgen van het landschap horen ook wat minder mooie plaatjes. Een Lidl aan het eind van de route maakte het feest compleet, hoefden we niet door te fietsen tot Baarlo voor het noodzakelijke droog. W stelde weer een verantwoorde, doch voedzame maaltijd samen. Buiten koken, voor het eerst dit seizoen. 





Mooie dag, inlijsten wederom! 45,5 kilometer op de teller en we beginnen de billen te voelen.