noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 24 maart 2021

it sil heve ofwel: it giet oan

 

Ja hoor: gejat. Twee uitspraken om aan te kondigen dat de Elfstedentocht georganiseerd wordt/werd. “It sil heve” (Jan Spiekema – 1985) en “it giet oan” (Henk Kroes – 1997). Beide uitspraken betekenen zoiets als: het gaat beginnen, het gaat door, we gaan van start.

Het gaat beginnen: Puzzel is van stal en voorzien van allerlei elementaire behoeftenbevredigende zaken. Het wordt de hoogste tijd om te vertrekken want de treurwilg naast ons huis heeft al een tijdje een groengele kleur en de krokussen zijn al weer een paar weken uitgebloeid. De solowimpel gaat deze dagen in de top want W heeft andere dingen te doen. Ik mag weer nieuwe terreinen verkennen en natuurlijk van tijd tot tijd enige tekst voor de website op het scherm slingeren. En niet te vergeten een lijstje maken van de dingen die de camperboer binnenkort moet herstellen. Veel spul voor een camper is nu eenmaal gemaakt voor het gebruik tijdens een paar weekendjes en één zomervakantie per jaar en wanneer je – zoals wij – vaker op stap gaat, gaan er eerder dingen stuk. Op een boot is het nog erger: koop een boot en werk je dood. En de allermooiste uitspraak las ik deze winter in een zeilblog: “zeezeilen is hetzelfde als in je zeilpak onder de koude douche staan en briefjes van 100 € verscheuren terwijl je aan het kotsen bent”. Veel zeilers ruilen als ze ouder worden hun boot in voor een camper, weet dus nu ook waarom.

Alleen op stap dus, indachtig de woorden van Jacob Cats (opgeschreven in 1625): “De man moet op de straat om zijnen handel gaan; het wijf moet in het huis de keuken gadeslaan”.

dinsdag 23 maart: @ baarlo

Met de cruisecontrol op 100 over de A18, A12, A50 en A73 richting Venlo, maar niet nadat ik eerst de plaatselijke hofleverancier had ontdaan van het nodige nat en droog. Vlak voor de A73 de Maas passeert neem je de afslag naar de N273. Deze weg staat ook bekend als de Napoleonsbaan en als je die helemaal afrijdt kom je in Ittervoort bij de Belgische grens uit. Zo ver hoefde ik vandaag niet: al na een paar kilometer ligt voor het dorp Baarlo camperplaats Heiderust. 15 € all-in, dus de stekker in de ene doos en voor het bruine werk heeft men wat aangepaste dozen. Het is vandaag 6-campers-druk, dus plexat en je staat ver genoeg van elkaar om geen snotterschaamte te hoeven hebben. Ik red me hier wel een paar dagen. Niet alle camperplekken helemaal effen, maar met een paar blokken goed te doen.

Valt niet veel meer te vertellen over deze dinsdag. Het bijzondere is dat er geen bijzonderheden zijn! Om algeheel instortingsgevaar te voorkomen heb ik tegen siëstatijd even geprobeerd of de bedden het nog deden en inderdaad: kon weer een controlepunt afvinken. Het laatste wat me nog te binnenschoot toen mijn ogen dichtvielen was “Als je vertrekt, ben je een vertrekker. Maar als je bent vertrokken, ben je dan ineens een vertrokker?” Mens, wat kan het leven toch moeilijk zijn!



V: 155.873; A: 156.033

Rijtemperatuur oplopend van 8 naar 13 graden; we gaan naar het zuiden!

woensdag 24 maart: @ baarlo

Werd vanochtend wakker met spierpijn. Gistermorgen twee gasbussen in de gaskast van de camper geplaatst. Da’s een klus die uitgevoerd moet worden in een veel te kleine ruimte, waarbij je standjes moet innemen die een beroep doen op verscheidene spieren en gewrichten. Oh, waren we nog maar jong en onverslijtbaar. Maar het is niet de tijd die voorbij gaat, maar wij. En: ik hoef op mijn leeftijd niet meer naar Lowlands, dat scheelt.


De zon liet zich al van haar beste kant zien toen ik opstond. En geloof het of niet: deze ochtend was W eerder met haar BeterSpellenAppje, een test om te kijken of je nog op de hoogte bent van de spelling van onze taal. Je weet wel, van die onmogelijke dingen als rozengeur en maneschijn, cd’tje, e-mailen en T-shirt. Vandaag struikelde ik over rekwisieten, dacht dat het nog ouderwets geschreven werd als requisieten. W is daar beter in, maar is dan ook een stuk jonger. Kon de koffie buiten drinken en noteren: zwarte koffiekan niet vergeten. Och, met een filter boven op een kopje is het weliswaar behelpen, maar het functioneert.

Het Chinese Wonder opgezadeld en een leuke tocht uitgestippeld met de Fietsknooppuntenapp, titel: kastelen rond Baarlo. Baarlo wordt het kastelendorp genoemd omdat het een viertal van die ouderwetse dingen heeft.

Ze hebben alle inmiddels een nuttige functie gekregen: twee worden er nog bewoond, De Berckt is een groepsaccommodatie geworden en Riddergoed de Raay een vijfsterrenhotel.


Het is een leuk tochtje geworden. Ook een stukje langs de Maas, maar het veer Baarlo – Steyl laten liggen. Bewaren we voor een keertje met W, want terugkomen doen we zeker. Mooie Sint Petruskerk in Baarlo en om de paar honderd meter bankjes om uit te rusten. En als je maar vaak genoeg pauzeert heb je zo een gat in de dag. Erg fijn weer: ‘s morgens volop zon, ‘s middags een paar wolkenvelden erbij; een thermometer die ik tegen het lijf liep gaf om twee uur ‘s middags 16 graden aan. Noteren: acculader fiets inpakken! Wordt wandelen de rest van de week.