maandag 15 oktober: @
tolkamer
Nog even een meningsverschil met de juffrouw van de receptie
bij camping Zavelbos in Opoeteren. Bij het afrekenen werd ons 7 € extra in
rekening gebracht: meerverbruik sepkey (een soort pasje waarmee
warmwaterverbruik en zo geregistreerd wordt). We hadden het kunnen weten vond
de tuthoela want het staat allemaal in de algemene voorwaarden (nooit
gekregen). Volgens ons is een Acsi-prijs een all-in-prijs waar hooguit nog wat
toeristenbelasting bovenop komt. “Dit zijn de regels en zo wordt het
gespeeld”, waren de woorden van Miep (of iets van gelijke strekking). Verbaasd
door dit boevengedrag (na de Italianen nu ook de Belgen al) vertrokken we
zonder rekening, dus geen poot om op te staan als we bij de Acsi verhaal willen
halen.
Binnendoor naar de A73, vervolgens over de B9 in Duitsland
(Kleef en zo), de Rijnbrug over (deze keer bij Emmerich) en voor je het weet
sta je aan de Europakade in Tolkamer. Op tijd om een glimp op de vangen van het
takje dat we een paar dagen geleden in de Prüm hebben gegooid. Niet gezien
trouwens. Volgens W had ik voor de tijd een berekening moeten maken van de
stroomsnelheid van de Prüm, de Sûre, de Moezel en de Rijn en rekening moeten
houden met eventuele obstakels onderweg en de haakfrequentie van een takje van
33,6 cm, zodat met een tolerantie van 15 minuten het voorbijdrijven van het
object bepaald had kunnen worden. Weer een gesprek op hoogstaand niveau dus.

Nu blijkt ook nog dat Rijnwaarden begin dit jaar is gefuseerd met Zevenaar in het kader van de gemeentelijke herindeling. Dacht eerst nog dat de nieuwe gemeente Rijnwaarden-Zevenaar zou heten, maar het blijkt gewoon Zevenaar te zijn geworden. De twaalf strepen in de Z van het logo staan voor de twaalf kernen van de huidige gemeente. Je ziet: er is over nagedacht.
Beetje bootjes kijken, luieren, dutje doen: afkicken van de
reis dus. Op verzoek van W de reis afgesloten met pannenkoeken (graag zelfgebakken). Nog steeds een
prettig temperatuurtje.
V: 124.545; A: 124.698
dinsdag 16 en
woensdag 17 oktober: ont-echten in uelsen
Je hoort wel eens van mensen die een groepsreis gemaakt
hebben dat ze eerst een paar dagen moeten ontgroepen voor ze weer deel kunnen
nemen aan de samenleving. Ik moet na een tijd boven op elkaars lip zitten even
ont-echten. W dus afgeleverd @ home (nog wel even een bezoek gebracht aan de twee
oude moeders) en toen vertrokken naar Uelsen, waar ik tijd had om onze
nazomerreis nog eens kalmpjes aan na de lopen.
V (thuis): 124.744; A/V (Uelsen):
124.833; A (thuis): 124.925
en hoe was de reis?W wilde dolgraag naar Italië. Toen de plannen uitgewerkt werden en Noord-Italië gecombineerd zou met een stukje Duitse/Oostenrijkse Alpen kon ik mijn aanvankelijke bedenkingen (Italië is een boevenland) in de ijskast parkeren en begonnen we aan een uiterst aangenaam reisje dat ruim vier weken en 4.000 kilometer later weer thuis eindigde na Duitsland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en België met een bezoek te hebben vereerd. Ik beperk me tot enkele hoogtepunten.
Het kasteel van Doornroosje, gebouwd door de gekke koning Ludwig van Beieren, stond al lang op mijn verlanglijstje. Niet om het van binnen te bekijken: daarbij komt veel te veel organisatorische poespas bij kijken, maar om het van buiten gezien te hebben. Hier wordt toerisme met een hoofdletter geschreven, maar ondanks dat was het goed te doen. Met de bus naar boven, rondje lopen (brug, kasteel, uitkijkpunt) en wandelend naar beneden. En dat allemaal op een zonovergoten dag waardoor de "suikertaart" (het kasteel dus) zich van haar beste kant liet zien. Een speciale parkeerplek voor busjes en witte dozen, allemaal goed geregeld en aangegeven.
deutsche alpenstrasse/zugspitze
Een tweede todo-tje was het rijden van een deel van de Deutsche Alpenstrasse: mooi en je moet het eens in je leven gedaan hebben. We kwamen uiteindelijk terecht op een camping aan de voet van de Zugspitze. Een erg intensieve wandeling bultaf gemaakt (we hebben nog dagen naweeën gehad; jawel: alle twee).

Het weer werd aan de noordzijde van de Alpen onbetrouwbaar. Plan A (vanuit Salzburg naar het zuiden fietsen) hebben we snel ingeruild voor plan B: naar de zon in het land van de broccoli, koffie, honderd soorten pasta's, pizza en het schepijs. Op naar de tomaten en de olijfolie. Italië dus. We begonnen aan het meer van Caldanazzo, waar het in vergelijking met het Gardameer dat we daarna aandeden, erg rustig was. Het seizoen in Caldanazzo liep ten einde: de ene camping na de andere sloot haar poorten. Bij het Gardameer kun je nog een maandje langer terecht. Weinig parkeerplekken in dit gedeelte van Italië, dus een stop voor een foto of een bammetje zit er meestal niet in. Ook even wennen aan de rijstijl van de Ito's: inhalen vlak voor een bocht is vrij normaal en de witte verf voor een zebrapad wordt algemeen beschouwd als verspilling van materiaal. Allemaal erg netjes; hier aan de lago's geen last van halfnaakte Britten. Het is het gebied van Nederlanders, Duitsers en keurig geklede Italianen. Vanaf het Gardameer kun je vrij gemakkelijk met de trein naar Verona. Mooie stad.
De terugreis verliep door de Franse Alpen: pasjes vermijdend bij slecht zicht en haarspeldjes nemend bij redelijk weer. Verrassende dingen tegengekomen, met name de Gorges de la Blanche. Neem daar vooral de weg met het nummer D900C en je blijft genieten. Mooi fietspad gezien in de buurt van Langres en de eerste kraanvogels dit najaar gespot bij het Lac du Der. Eindelijk weer eens het rondje meer kunnen fietsen (dun zonnetje erbij, het was genieten).