noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 16 juni 2017

hof van twente – 2

vrijdag 16 juni: @ Bentelo

Een rustige nacht op Camperplaats Diepenheim, alleen in de vroege ochtend werden we uit de slaap gerukt door die roekoekoek (zie eventueel het verslag van gisteren). W was behoorlijk onthand omdat de Iphone niet wilde opladen (de schuld werd gegeven aan het Actionkabeltje). De verplaatsing naar Bentelo werd dus met een aantal kilometers uitgebreid omdat Google beloofde dat in de City of Goor twee telefoonboeren zouden zitten. W had aan één boertje (en trouwens ook één kabeltje - en zelfs dat niet!) genoeg. Na een flinke reset bleek de accu vol te zijn, dus heeft W nu een reservekabeltje. Overigens blijkt ook Bol.com Iphone-5-kabeltjes te verkopen en: behoorlijk voordeliger dan de telefoonboer in Goor.
Zowel Diepenheim als Bentelo horen tot de gemeente “Hof van Twente”, een gemeente waar de combinatie CDA en VVD een krappe meerderheid in de raad heeft (9+4=13 van de 25 zetels).

John van de Bentelose Esch (campercontact 50.505, € 15,00 all-in, waardering 9,4) wist mijn naam op te hoesten (heb ik na twee bezoeken al zo’n verpletterende indruk achtergelaten of is ons busje zo mooi?). In de kantine van deze campercamping zijn wandel- en fietstochten te vinden. Wij kozen voor de tocht met de toepasselijke naam “Bentelose Esch”, een tocht van zo’n 34 kilometer over voornamelijk het landgoed Twickel. Geen wonder overigens: Twickel is zo’n 4.100 ha groot en kent zo’n 150 pachtboerderijen, alle herkenbaar aan de zwart-witte luiken. Tegenwoordig zijn er nog 50 als agrarisch bedrijf in gebruik. Het kasteel zelf bewaren we voor een volgende keer, een mens moet tenslotte nog wat te wensen hebben. Het mooie plaatsje Beckum hebben we tijdens de tocht twee keer gezien, maar steeds met een andere aanvliegroute, dus géén doublures.
Hoogtepunten van de tocht? Allereerst de Hagmolenbeek, zo’n beek die tot voor kort een rechtgetrokken sloot was om de landbouw te dienen en nu (door gewijzigde inzichten) weer in de oorspronkelijke staat terug is gebracht.

Een volgende verrassing was de Joodse begraafplaats Deldeneresch, een plek in de bossen van landgoed Twickel. Het is sinds de jaren 70 van de 20e eeuw een rijksmonument vanwege de “oudheidkundige en volkskundige waarde”, aldus de rijksmonumentenbobo’s. De begraafplaats is in 1991 gerestaureerd door een van de broertjes Groenheim. De naam op de poort is van de andere broer. Beiden liggen inmiddels achter de poort te rusten.
 
Een derde toppertje: de Oldemeule in de Oelerbeek. Oorspronkelijke datering 1334, het huidige molengebouw stamt uit 1690. Een gevelsteen herinnert aan de bouwactiviteiten. Het ziet er tip-top uit na een restauratie die zo’n 40 jaar geleden plaatsvond.


 

Vandaag was het zo’n tien graden kouder dan gisteren, maar de buienradar beloofde dat het droog zou blijven de hele dag. Tja: vroeger keek je naar boven wanneer je wilde weten wat voor weer je kon verwachten. Tegenwoordig hebben we daar verschillende apps en websites voor en als ik naar bijgaande foto kijk (gemaakt bij de Oldemeule bij Oelen) dan zie ik toch echt druppels in het water vallen. Gelukkig had W een regenjasje ingepakt. De vraag is alleen waarom ik haar niet “majesteit” mag noemen.



Morgenvroeg huiswaarts: de installateur komt een (andere) witte doos brengen (nee: géén camper)en kleinzoon Q komt (hij neemt ook zijn ouders mee). Het waren weer leuke daagjes.