noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 15 mei 2016

hemelvaartweekend (belgië/nederland) – 3


zondag 8 mei: van Antwerpen naar Bergen op Zoom

Om 10.00 uur een afsluitende en evaluerende koffiebijeenkomst op Vogelzang, het weekend van de NKC is officieel ten einde. Gisteravond al een gezamenlijke borrel gehad, dus voorlopig voldoende in een kring gezeten. Overigens: alles tijdens dit weekend was tot in de puntjes georganiseerd en op het programma en het organiserend team is niets aan te merken. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. En wanneer er een volgende keer een event is waarbij alleen een leuke plek gereserveerd is met weinig gemeenschappelijke activiteiten (zoals Sail afgelopen jaar), zijn wij de eersten om in te schrijven. Maar kringgesprekken? Die hebben we in onze onderwijstijd genoeg geleid.
Nog een dagje Antwerpen zagen we – gezien de hoge temperaturen – niet zitten, zaterdag was leuk geweest in de stad: met de tram naar het Centraal Station, met de benenwagen naar de Grote Markt, met het toeristenboemeltje een rondtochtje, een pizzaatje in een zijstraatje en met lijn 22 (de bus) weer terug naar de Expo (de halte bij de camperplaats). Antwerpen doen we nog wel eens dunnetjes over.

Tijdens het weekend gebabbeld met mensen uit Tholen. Dus die richting op want enthousiasme moet beloond worden;  een ommetje gemaakt om vanaf de snelweg vanuit Zuid-Beverland via de Oesterdam het eiland op te rijden. De Oesterdam (ruim 10 km lang) is samen met onder meer de Markiezaatskade aangelegd om de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren te verdelen in compartimenten ten behoeve van de waterhuishouding en de scheepvaart. Dit gedeelte van de Deltawerken kwam gereed in 1989 toen de N659 over de dam werd geopend. Naast de dam loopt het Schelde-Rijnkanaal. De foto’s van de Oesterdam zijn overigens niet door één van mijn drones gemaakt maar geplukt van internet.
De camperplaats in de haven van de plaats Tholen vonden we beiden drie keer niks (soms heb je dat), terwijl er zeer waarschijnlijk niets mis mee is (de gemiddelde waardering op campercontact is een 8). Voor maar een paar Euro meer stonden we zeer gerieflijk op Acsi-camping Uit en Thuis in Bergen op Zoom. Het verschil tussen 14 en 17 Euro kan soms erg groot zijn. Ik vind trouwens dat camperplekken (in welk land dan ook) vaak overbetaald moeten worden: weinig service voor relatief veel geld. Een fietstochtje (uiteindelijk nog 45 km) rondom Bergen op Zoom bracht ons drie keer DOOR Bergen op Zoom (rammelende bewegwijzering of verkeerd richtingsgevoel van uw scribent?), maar uiteindelijk hebben we de Markizaatskade (klaar in 1983 en 4 km lang) toch gevonden: lekker voortdurend de wind op de kop (zowel naar het noorden, oosten, zuiden en westen)!

maandag 9 mei: Tolkamer
Lange tijd niet hier geweest. Nadat de plaatselijke Jumbo bereid was tegen afdracht van enkele Euri wat elementaire levensmiddelen aan ons af te staan, werd puzzeltje op de Europakade geplaatst, de fietsen af- en uitgeladen, W. uitgelaten en ’s avonds de zonsondergang bewonderd. Met andere woorden: Tolkamer zoals Tolkamer hoort te zijn. Je betaalt een paar cent voor het uitzicht, maar voorzieningen zijn niet in de prijs inbegrepen (tenzij je vlak bij de autokade staat en een muntje in de prijzige stroompaal gooit). Een stevig windje maakte het leven “dragelijk”.



Dinsdag 10 mei: terug op het honk
Aan het begin van het weekend op donderdag vertrokken met km-stand 69.904, op dinsdag terug met 70.650. Leuk lang weekend, waarbij we inmiddels weten dat “ecologische ontsnippering” eigenlijk niets anders is dan de aanleg van een ecoduct, de Vlamingen niet uitstappen maar van de tram afstappen en in België het bordje “gereserveerd” niet bestaat, maar twee kanten heeft: “voorbehouden” en “reservé”. We hebben het goed en het leven is mooi, vooral als de zon schijnt.