noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 3 juli 2019

uitwaaien en -strooien

zondag 30 juni tot woensdag 3 juli 


Ruim 35 jaar hebben we met zijn viertjes (en vaak met veel meer) gezeild op de Friese meren, het IJsselmeer, de Groningse wateren en heel regelmatig op de Waddenzee. Deze keer gingen we voor het laatst met zijn vieren, al zat de vierde persoon wel in een zeer bijzondere verpakking en was zijn gewicht drastisch verminderd. Hij deze keer een enkele reis, dus keerden we met zijn drietjes terug. Puzzel bracht mij op zondag eerst naar Drenthe, waar de andere passagiers en hun bagage werden ingeladen en vervolgens naar Lauwersoog, waar het bootje in de museumhaven van het Booze Wijf op ons lag te wachten. Bootje hoefde vandaag nog niets te doen, de koks van het restaurant van het Booze Wijf wel. Beperkte kaart overigens: vier vleesgerechten en een paar visjes. Niet geweldig voor de gevraagde prijs, maar toch goed binnen te houden. We worden oud: we hebben de klok net geen twaalf horen slaan. 


Maandagmorgen moesten de plannen worden bijgesteld. Was het aanvankelijk nog de bedoeling om om half elf naar de Robbegatsluis te varen en het Rif (op de Wadden) op te zoeken (16.12 laag water), de wind gooide roet in het eten. Met een windje vijf is het niet prettig om achter een anker te deinen op het Wad. Besloten werd dan ook om de verstrooiing plaats te laten vinden op of bij ėėn van de lievelingseilanden van de overledene in het Oude Robbegat (een onderdeel van de Lauwerszee). We konden het nog net op de zeilen (kluiver en fok) bereiken. Na as ging er nog een Berenburg het water in. Of as ergens verstrooid mag worden is per gemeente verschillend en is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening van de betreffende gemeente met betrekking tot “incidentele asverstrooiing”. Volgens onze schipper hebben we ons keurig aan de regeltjes gehouden. Heel toepasselijk werd de “koffie met cake” ingeruild voor “calvados met cake”. Vriend C heeft een afscheid gekregen zoals hij dat wilde. Ik neem aan dat we op onze tochtjes over de Lauwerszee nog regelmatig een borrel bij en op hem zullen drinken. 





Dinsdagmorgen konden we nog een fijn stukje zeilen en werd na de schoonmaak ons weekend afgesloten met het nuttigen van een visje. Twee opvarenden werden door Puzzel weer afgezet in het Drentse en busje reed door naar Uelsen waar ik de 98e overnachting in de camper van dit jaar kon noteren. Geen andere bezoekers op de camperplaats dus kon ik in alle rust het bijzondere weekend laten “indalen” en op woensdag mijn wederhelft meedelen dat het een mooi afscheid was, maar dat mijn tijd nog niet is gekomen. 

Behoorlijk wat kilometers: V: 136.200; A: 136.711