“In het hart van Fryslân ligt het prachtige waterrijke Nationale Park De Alde Feanen. Hier vind je water in al zijn facetten, van besloten vaarten en plassen tot grote open meren. Het gebied is uitermate geschikt om te verkennen per boot, maar ook de fiets- en wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen”. Niet van mij deze prachtige woorden maar uit een brochure van de toeristische dienst, die niet alleen mooie woorden kende maar ook een paar leuke fietsroutes bevatte (de ideeën voor een vaartochtje of een wandeling heb ik maar overgeslagen).
Volgende week op reis naar Slovenië, dus had W de handen vol aan al haar vriendinnen zodat ik een paar dagen vrij spel had. Het werd Parking jachthaven Earnewâld (code campercontact 11490) die voor € 5,40 een standplaats, stroom, water, loosmogelijkheden, een wc en een (muntjes)douche leverde. Toegegeven: de gemeente Tytsjerksteradiel waar Eernewoude bijhoort wil ook een eurootje toeristenbelasting per persoon vangen. Alles goed voor elkaar, weliswaar geen plek direct aan het water maar wel bijna-direct. Supermarkt op loopafstand. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik één nachtje zou blijven, het werden er uiteindelijk drie. Meer mocht niet want maximaal 3 x 24 uur. Terecht voor zo’n plekje.
Eernewoude kende ik vooral vanaf het water. Toen de skûtsje De Nieuwe Zorgen nog in Drachten lag afgemeerd kwamen we er vrijwel doorheen om op het Prinses Margrietkanaal te komen. Toen de boot later een nieuwe plek kreeg in Akkrum liep de route naar het noorden buiten de Oude Venen om. Leuk om het gebied nu eens vanaf de wal te mogen bekijken. De Alde Feanen heeft zijn vele gezichten te danken aan de vervening (lees: turfafgraving) in het verleden. Het gebied is zo’n 4.000 hectare groot en wordt grotendeels beheerd door It Fryske Gea, de Friese provinciale instantie voor natuurbescherming. Volgens de boekjes moet je versteld staan van de veenmosrietlanden, de blauwgraslanden en de dotterbloemhooilanden. Ongetwijfeld, maar ik keek liever uit naar de Big Five: zeearend, ree, roerdomp, aalscholver en ooievaar. Het werd deze keer de Big One: alleen de ooievaar heb ik gespot (en die dan weer vele keren, dat wel). Dat komt omdat hier het ooievaarsbuitenstation It Eibertshiem in de buurt ligt.
Twee keer een uitgebreide fietstocht uitgestippeld. Veel water, dus als je niet van zwemmen houdt moet je een brug nemen of daar waar geen brug aanwezig is een pontje of veer. Van april tot oktober bemannen vrijwilligers een groot aantal voet-/fietsveren met mooie namen als “de Oerhaal” en “Hin en Weer”. Elke keer een Euro, alleen de autopont Burt bij Grou was wat duurder. Geen geld voor zo'n pontje, maar op de eerste dag zaten er 5 van die overzetgevallen in mijn route; je zult maar een groot gezin hebben en om kosten te besparen op fietsvakantie gaan. Buiten de vaartijd is het oppassen geblazen met het uitstippelen van een fietsroute.
Je kent Eernewoude natuurlijk van het jaarlijkse Nationale Kampioenschap Parapluhangen (laatste week van de bouwvak). Anders ken je het plaatsje van de letter E in het zeil van het skûtsje Twee Gebroeders, één van de 14 min of meer historische boten die elkaar het bloed onder de nagels weghalen bij het jaarlijkse skûtsjesilen. Eernewoude is ook etappeplaats in deze meerdaagse strijd (in 2019 van 27 juli tot 9 augustus, dat voor diegenen die nog geen vakantieplannen hebben). Alle skûtsjes zijn tegenwoordig in een stichting ondergebracht, het schijnt de grootste garantie te zijn op het voortbestaan van de sport.
Goede 4G telefoonverbinding heeft de KPN in Eernewoude. Kon daardoor prima de Tour volgen. Een uurtje livestreamen kost je wel een dikke gb van je databundel, maar je moet wat voor je hobby overhebben. En: deze week er weer een Fries woord bijgeleerd, namelijk selsbetsjinning.
Donderdag moest ik wel verkassen want de 72 uur waren “vol”. Verhuisd naar Bentelo (camperplaats de Bentelose Esch) waar John het weer fijn in orde had. Wel filerijden: oude caravans die naar de Zwarte Cross werden gesleept. Warme, benauwde nacht. Leuk weekje, maar fietsen met zijn tweetjes is gezelliger.