noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 3 mei 2018

aan het eind van het taubertal

donderdag 3 mei: @ erwin hymer world – wertheim

Drie overnachtingen op Tauberromantik moet voldoende zijn. Vandaag “voorzichtig” naar het noorden via een deel van de Romantische Strasse die hier door het Liebliches Taubertal loopt. Stadjes met een hoog toeristisch gehalte laten we links en rechts liggen of we tuffen er met onze Pössl dwars doorheen: Creglingen, Röttingen, Welkersheim, Bad Mergentheim, Lauda-Königshofen, Tauberbischofsheim en Wertheim. Wanneer je Rothenburg hebt gezien is de rest een slap aftreksel.
De Romantische Strasse is een erg populaire toeristische route die in 1950 uitgezet is. Met de auto leg je een afstand af van 385 kilometer van Würzburg naar Füssen, grofweg van de Main naar de Alpen. Het is het traject van de voormalige handelsroute van de Main naar Noord-Italië. Er is ook een fiets- en wandelvariant voor de liefhebbers (wel een stukje langer). De naam Romantische Strasse verwijst naar de gevoelens die bezoekers (zouden moeten) krijgen bij het zien van de fraaie middeleeuwse stadjes, burchten en (sprookjes)kastelen. Bijgaand kaartje toont de fietsroute. Wij deden vandaag een kleine 100 kilometer romantisch mee over de Strasse, maar wel met het busje.

Als overnachtingsplaats werd Erwin Hymer World gekozen (Campercontactcode 5709). Volgens het boekje hoort het tot Wertheim maar feitelijk ligt het op zo’n 12 kilometer afstand van dat stadje bij het plaatsje Bettingen. Een grote (gratis) parkeerplek waar je alleen voor de stroom betaalt (1 € per drie uur). Stroom hebben we niet nodig dachten we. Tot de koelkast op gas werd aangezet en het apparaat het vertikte. Ik hoorde de ontsteking niet. Later maar eens naar (laten) kijken.


Geluid van autosnelweg 3 op de achtergrond. Zonder blokken wel perfect waterpas ondanks de verhalen die anders voorspelden; de soep liep dus niet aan één kant uit de pan. Benieuwd hoeveel van de 90 plaatsen op deze parkeerplek vannacht in gebruik zijn. Hymer World laat leuke campertjes, campers en slagschepen zien. Uiteindelijk kom je dan tot de ontdekking dat je tevreden bent met je kleine koektrommeltje (al hoor ik af en toe "vreemde" geluiden uit de mond van de bijrijder). Nog een ander uitje: Wertheim-Village ligt naast de deur. Het is een outlet shopping centre, te vergelijken met Bavariastad. W is er nog even geweest maar kwam met lege handen terug. Van Wertheim loopt er 6 keer per dag een gratis bus naar deze koopschuur en dus ook naar Hymer World. Gemakkelijke manier om even naar de stad te wippen. Samenvattend: een prima plek voor een overnachting onderweg naar of van het zuiden, maar daar blijft het dan ook bij.



Voor ons was het een prima plek om langs de Main naar Wertheim te fietsen om daar de Tauber het water in de Main te zien lozen. Hadden we de afgelopen dagen de camping in het dal en lag het stadje op een bult, vandaag was het precies omgekeerd. Met een duizelingwekkende vaart kwamen we onder aan de Main uit, in de wetenschap dat over een paar uurtjes de helling niet meer mee zou werken. Leuk stukje Mainradweg. Wertheim viel een beetje tegen al heeft het wel een prettige binnenstad waar ze een goed biertje tappen. De burcht die hoog boven de oude stad de monding van de Tauber in de Main in de gaten hield, is verworden tot een stel gestapelde stenen. Wel mooi om te zien zo tegen de berghellinkjes aan. Ook in dit gebied de Frankenwijn. Een deel ervan wordt in Bocksbeutel verkocht, een speciaal type platte fles die qua vorm doet denken aan de balzak van een mannetjesgeit, vandaar de naam. Leuk om te weten, al heb je niets aan die kennis.
 

Het was weer een mooie dag en: het laatste stukje heuvelop viel best mee.
V: 114.107; A: 114.210