noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 4 mei 2018

im lahntal

vrijdag 4 mei: @ wetzlar

Vroeg vrijdagochtendgesprek: “In Wetzlar is een leuke camperplek en je kunt er mooi fietsen.” “Ja, je staat daar aan een riviertje, kost 8 Euro inclusief stroom.” “Hoe weet je dat?” “We hebben er dertien maanden geleden ook gestaan”. Quiz: van wie zijn de cursief geschreven woorden?

Op naar Wetzlar dus, ruwweg 150 kilometer. Goethestad en volgens Wikipedia ook de stad van de optiek: In 1913 werd in Wetzlar de kleinbeeld-fotografie uitgevonden door Oskar Barnack met het ontwerp voor de eerste camera van Leica. De stad biedt nog steeds plaats aan fijn-mechanische en optische industrie. Zo hebben naast Leica ook Minox en Zeiss nog steeds vestigingen in de stad. Het werd camperplaats “An der Dill” (sitecode 28.398). W beweerde bij aankomst nog dat ze er nooit geweest was, maar een foto en beschrijving in ons blog (http://berrynales.blogspot.nl/2017/03/luther-natuurlijk-1-vakantie-aan-de-lahn.html) wist haar te overtuigen dat we er inderdaad op 27 maart 2017 geweest waren. Alleen stond Puzzel toen met de neus naar het water en nu met haar kontje.
Snel op de fiets: de Lahntalradweg. Voor een groot deel dezelfde route als vorig jaar. Ook hetzelfde weer: strak blauw met een zonnetje, niet te warm maar wel aangenaam en een licht briesje tegen op de heenweg. Vandaag ging de route via de R7 van Wetzlar naar Giessen, een studentenstad. Niet mooi als je het vergelijkt met stadjes die we eerder deze week hebben gezien. Giessen is in december 1944 door de Britten met de grond gelijk gemaakt tijdens twee hevige bombardementen, dus veel oudheid is er niet overgebleven. Waar ze in andere steden de verwoeste gebouwen gerestaureerd hebben, is in Giessen gekozen voor nieuwbouw. Terug via een andere (voor een deel niet zo’n mooie maar wel autovrije) route. Na 44 fietskilometer mocht een traktatie niet ontbreken.

 
V: 114.210; A: 114.361