noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 22 mei 2020

privécamping in harreveld 

woensdag 20 tot en met vrijdag 22 mei: @ harreveld 

Je staat gratis, maar uiteindelijk ben je duur uit. Dat gevoel heb ik altijd bij de overnachtingsplekken van France Passion. De camper staat voor nop, maar je wordt wel geacht een of meerdere flesjes wijn, een speciaal kaasje, een flesje olijfolie (en het liefst van alles wat) aan te schaffen uit het winkeltje van de boerin, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan wanneer je op een betaal-camperplaats had gestaan. 

De privécamping van zoonlief en aanhang liet eenzelfde effect zien, al bestond de tegenprestatie hier uit voedselverstrekking aan kinderen en kleinkinderen. Overigens volkomen vrijwillig door ons aangeboden. “Op woensdag bakken WIJ pannenkoeken”, had W aangegeven, waarbij ze weer enige problemen had bij het gebruik van het juiste persoonlijk voornaamwoord. 







Bij de barbecue van donderdag mocht ze wel zelf aan de bak, namelijk het hapklaar maken van stukken groente. Dankbare eters, onze kleinkinderen. Toen we op donderdag toe waren gekomen aan het dauwtrappen, lagen de natte druppels al lang niet meer op de weilanden maar kwamen ze van onze voorhoofden af. Op de fiets met de hele meute naar de Vennebulten, een natuurgebied in de directe omgeving. Weet niet of onze verplaatsing coronaregeltechnisch geheel in orde was. Alhoewel: kijk naar vraag 10 van de Grote Gelderlander Coronaquiz van 22 mei 2020: "Zondagochtend, een stralende dag. Tijd om met de wielerclub een ronde door de Achterhoek te maken. Mag dat?" Het antwoord luidt "Ja". Toelichting: "Het is niet verboden met een groep te gaan fietsen, maar het advies is om maximaal met vier renners op pad te gaan". Een en ander conform de regels die gelden in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De Vennebulten is een natuurgebied van ongeveer 40 hectare in de gemeente Oude IJsselstreek. Ben je ter plaatse bekend dan noem je de buurtschap de Heelweg. De Vennebulten bestaat uit vennen met heuvels die begroeid zijn met jeneverbes, heide, grove dennen, inlandse eik en berk. Ben je uitgekeken op de Vennebulten en zet je één stap in zuidelijke richting dan ben je in het aangrenzende natuurreservaat het Aaltense Goor aangekomen. 



Door deze gebieden loopt een belangrijke hessenweg. Hessenwegen waren handelswegen door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht en Amersfoort. Of de naam Hessenweg nu afkomstig is van de Hessen uit de buurt van Kassel, van de hessenwagens met een brede spoorwijdte en zware lading of van het oude woord hers (horsa) dat paard betekent is niet zo interessant. De kooplieden meden dorpen en steden omdat ze daar met hun brede en zware wagens niet mochten rijden. Ze waren dus aangewezen op routes over woeste gronden. Langs de route ontstonden herbergen zoals de Radstake, tegenwoordig een groot uitgaanscentrum in de Achterhoek, maar als pleisterplaats voor reizigers al sinds de middeleeuwen bekend. In de Radstake werd vroeger ook recht gesproken over de talrijke struikrovers die de Hessenweg onveilig maakten. Het rad en de staken waren attributen die bij het uitvoeren van de straffen werden gebruikt. Een leuke bezigheid dat radbraken. 


Na een broodje kaas en een voetbalwedstrijd (je moet ook toeschouwers hebben, dus namen opa en oma die belangrijke rol vrijwillig op zich) in de Vennebulten vond oudste-kleindochter dat het de hoogste tijd werd dat ze werd ingewijd in de regels van dat rare spelletje dat geocachen heet. Ze heeft inmiddels de smaak te pakken.  

Een paar dagen om door een ringetje te halen en vervolgens in te lijsten.