noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 18 mei 2020

is het nu vandaag, gisteren of morgen?

De titel van dit stukje geeft aan wat ik me de afgelopen weken regelmatig afvraag. Immers: de dagen beginnen zo ontzettend op elkaar te lijken. En “poko poko, no tin purá” (vertaald uit het Papiamento “rustig aan, het heeft geen haast”) begint me inmiddels aardig de strot uit te hangen. Vandaag voor het eerst sinds zes weken weer eens een blik geworpen in de agenda, moest even weten wanneer het precies Hemelvaartsdag is. Ook onze tweede vaste prik in juni (de eerste is de wandelvierdaagse van Lichtenvoorde), namelijk de fietsvierdaagse van Winterswijk is afgelast. Daarbovenop kwam het bericht dat de NKC (de “vakbond” voor camperaars) alle evenementen heeft geschrapt, dus weg leuke uitjes als Sail Amsterdam. Als klap op de vuurpijl hebben we ook het familieweekend met Pinksteren moeten annuleren, het culinaire, culturele en geestrijke hoogtepunt van het jaar waarbij broeder- en zusterbanden weer stevig worden aangehaald. W noemt dit klagen, ik hou het meer op het vaststellen van keiharde feiten. Kwestie van perceptie dus. 

Ik weet het: er zijn ergere dingen. Maar het kriebelt. Camperschaamte (kan zijn dat ik het woord verkeerd gebruik) heeft ons een paar maanden min of meer binnen gehouden, teruggetrokken in de eigen “sociaal-virologische omgeving”, zoals hoogleraar stadsgeografie Justus Uitermarkt het uitdrukt. Ja, corona zorgt ervoor dat je de kranten leest (en alle nieuwssites op internet bekijkt). En je gaat je verbazen, je gaat je verwonderen en je gaat je ergeren. Neem nu dit: hoeveel procent van de mensen die nu regelmatig staan te klappen voor zorgmedewerkers heeft een paar jaar geleden gestemd op partijen die besparingen op de gezondheidszorg hoog in hun programmavaandel hadden staan? 

Maar er is hoop: nu onze Mark het advies “blijf thuis” veranderd heeft in “vermijd drukke plekken”, wordt het tijd om Puzzel voor de tweede keer dit jaar van stal te halen om de weide wereld weer te gaan verkennen. Toegegeven: de achtertuin van Puzzel is wat kleiner geworden, maar ook Nederland kan mooi zijn. Heb nog nooit de lente zo intens beleefd. Als je regelmatig hetzelfde stukje fietst zie je de omgeving letterlijk groeien. Mijn scheurkalender zei het laatst al: “geld alleen maakt niet gelukkig. Je hebt ook nog aandelen, obligaties, goud en onroerend goed nodig”. In mijn geval moet je het woord camper nog aan dit rijtje toevoegen. Gewoon er weer op uit. Dat je (tijdelijk) niet kunt poepen en douchen op een camping of camperplaats is bijzaak, voor het eerste hebben we een oplossing. Dat douchen in de camper hebben we maar één keer gedaan; toen bleek dat je na twee minuten douchen een half uur bezig bent met schoonmaken en drogen schoot ons te binnen dat vroeger het teiltje maar één keer in de week in de keuken stond. En toch zijn we groot (en oud) geworden. 

Camperhonger, camperschaamte; het Camperforum (vooral gevuld door gepensioneerden die alle tijd hebben en vooral nu – nu een groot deel niet weg wil, kan of durft – vol staat met allerlei topics over corona. Een geliefd onderwerp is het bespreken van de dorre-hout-theorie, waarbij er van uitgegaan wordt dat alle beschermingsmaatregelen weggegooid geld zijn, zelfs erg slecht voor de economie en mensen die ziek worden gewoon min of meer aan hun lot overgelaten moeten worden waardoor ze sterven. Dan maar een jaartje eerder dood, opgeruimd staat netjes. Op zo’n manier verdwijnt het dorre hout uit de samenleving en blijven alleen de sterken over. Iets vriendelijker zijn zij die een wereld willen waarin de 50-minners mogen werken en leven en de 50-plussers tot de risicogroep horen en dus moeten worden opgehokt. Het meest bont maken het de aanhangers van de complottheorie. Voor mensen die niet precies weten wat het inhoudt hier een klein stukje geplukt van het genoemde forum, weliswaar zwaar aangedikt door de nodige geruchten aan elkaar te koppelen . “Het virus komt uit een laboratorium (we weten alleen nog niet zeker of het een door Bill Gates betaald Chinees lab was). In het vaccin komt natuurlijk een nanochip en met behulp van de 5G-masten kunnen we iedereen nauwgezet volgen aan de hand van de ingebouwde chip. Met het opstarten van het vliegverkeer krijgen alle kerosinetanks een chemisch middel toegevoegd en via de chemtrails (de condensstrepen) van de vliegtuigen wordt er een stofje verspreid waarmee we alle mensen tot makke schapen maken. Dat stofje schijnt niet te werken op 60-plussers, dus die ruimen we nu op met dat virus. Scheelt een hoop AOW en pensioen en daarmee betalen we deze hele farce”. 

Veel fietsen, af en toe een wandeling. Een paar kastelen aan de buitenkant bekijken, de verschillende soorten rodondenderon bewonderen. Jantje Splinter was al door de winter gekomen en overleeft nu ook de lente. Maar het geluk is niet helemaal compleet, daar hoort een campertje bij. Nog even een stukje scheurkalender. Om af te sluiten. En omdat hij leuk is. “Geluk is als in je broek plassen, iedereen kan het zien, maar niemand voelt de warmte zoals jij.”