noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 20 mei 2020

onthaasten in de achterhoek 

zondag 17 tot woensdag 20 mei: @ eibergen 

“Ik heb nog wel een reservering hoor!” sprak de eigenaar van camping de Fontein bijna verontschuldigend toen we ons installeerden op ons vaste plekje op de kampeerweide, dicht bij het punt waar stroom en water verdeeld worden. Geen probleem om hier anderhalve meter afstand te houden de komende dagen. Gewapend met W (die mij voor al te langdurig stilzitten moet behoeden) en het boek “Sapiens” dat het rechtvaardigt om niet te veel te hoeven bewegen – want lezen – is camping de Fontein de plek waar we een paar dagen gaan onthaasten, samen dus. 



Yuval Noah Harari is een Israëlisch historicus en futuroloog, vrijwel onbekend tot in 2014 zijn eerste boek internationaal verscheen. Inmiddels heeft hij drie wereldtitels op zijn naam staan: Sapiens, Homo deus en 21 lessen voor de 21e eeuw. Ben begonnen in Sapiens (volledige titel Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid). De centrale vraag in het boek is hoe de mens heeft kunnen evolueren van een onbeduidende soort in een klein deel van Afrika tot de hedendaagse heerser over alle levensvormen wereldwijd. Ongetwijfeld zullen er in de komende stukjes verwijzingen naar Harari voorkomen. Voorlopig volsta ik met te concluderen dat er een groot verschil bestaat tussen mij en het doorsnee chimpansee alfamannetje, want de laatste zou nooit op reis gaan. Immers: hij zou in het territorium komen van een ander chimpansee alfamannetje. 

Zowel op maandag als op dinsdag vormden nog-niet-gevonden-caches het uitgangspunt van onze fietstochten. Door van cache naar cache te fietsen ontwijk je deels het geijkte fietsknooppuntennetwerk en je kijkt op een heel andere manier tegen het landschap aan. Bijkomend voordeel is dat je zo veel bejaarden op e-bikes ontwijkt die keurig van knooppunt 51 naar 53 fietsen. De “wilde” natuur wordt hier zo’n beetje verdeeld door Natuurmonumenten (Buurserzand) en Staatsbosbeheer (Haaksbergerveen) en beide gebieden zijn mooi om te verkennen, een “bonte afwisseling van bos, heide, vennen, akkertjes en kruidenrijke graslanden” (volgens de VVV van Haaksbergen). Ik mis in deze opsomming de jeneverbes nog. 

Midden in het Buurserzand ligt een oud boerderijtje, de Bommelas, gebouwd in 1840. Het is een voorbeeld van de in het oosten van het land vroeger veel voorkomende woningvorm “Los Hoes”, waarbij mens en dier in dezelfde ruimte leefden: de mensen aan de voorkant, het vee aan de achterzijde. Een schilderij van Jozef Israëls geeft de sfeer binnen in het “open huis” goed weer. 



We vonden na enig zoeken nog een mooi verstopte cache bij de Bommelas, waarna even later bij de bejaardenpicknick op een gezellig bankje alleen de thermoskan koffie ontbrak. Het is even wennen dat terrasjes nog niet geopend zijn en je je geheel zelfvoorzienend door het leven moet slaan. 

De app Birdnet op onze telefoons komt op de camping goed van pas, we hebben enkele malen het geluid van een Zwartkop opgenomen en door Birdnet als “zeer waarschijnlijk” afkomstig van dit vogeltje laten analyseren. Het zou goed kunnen volgens Wikipedia, dit vogeltje komt namelijk vanaf april veelvuldig in Nederland voor. W hoorde nog een Wielewaal, spotte een Tureluur en op ons veldje leeft ook nog steeds de Groene Specht. De Zwartkop hebben we niet met onze telefooncamera’s kunnen knippen, dus doen we het maar weer met een geleende foto. 

Tijdens een van onze fietstochten kwamen we langs de watertoren van Eibergen en ook daar een cache gevonden. De watertoren dateert van 1935 en is tegenwoordig een rijksmonument. In een zeer grijs verleden heb ik de 46 meter hoge toren al eens beklommen. Tegenwoordig staat er een stevig hek omheen en wordt het door Vitens gebruikt voor het behouden van een constante waterdruk op het leidingnet in de omgeving. 





De bermen staan weer in bloei: klaprozen, korenbloemen en margrieten. Even een foto van een fotograferende fotograaf en het uiteindelijke resultaat. Je ziet het op de foto's: in de ochtend kan het nog best frisjes zijn op de fiets. Nog één keer een citaat van Harari: “mensen zijn allesetende apen die vooral goed gedijen bij een grote verscheidenheid aan voedsel”. Dus vandaag de Jumbo en de Lidl maar weer eens plunderen want de komende dagen moeten we voor een pannenkoekenfeest en een bbq zorgen voor ons nageslacht. Het wordt een verplaatsing van Eibergen naar Harreveld (en eventjes via Lichtenvoorde voor een uitgebreide douchebeurt want het sanitairgebouw is hier op de camping nog gesloten).