noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 4 augustus 2018

zomertocht 2018 – 13: het drents-friese wold

vrijdag 3 augustus: @ appelscha

Nog even afscheid genomen van het mooiste plekje van Nederland met een passende foto en na de broodjes uit onze “wonderpan” snelwegvermijdend naar de grens van Groningen, Friesland en Drente (ongeveer). Op de rand van Friesland ligt een oorspronkelijk Drents dorp, Appelscha, in het oude Drents-Fries hogeveengebied. Ten tijde van de turfwinning kwamen hier honderden Friese arbeiders terecht, vandaar dat het dorp later bij Friesland werd gevoegd. Appelscha ligt aan de Opsterlandsche Compagnievaart, al weer zo’n slootje gegraven ten behoeve van de turfwinning en het transport van die brandstof. In 1630 is men bij Gorredijk begonnen (aansluiting met de Nieuwe Vaart) en 200 jaar later was het eindpunt bereikt: Smilde (aansluiting met de Drentse Hoofdvaart). Lengte van het kanaal: zo’n 35 kilometer. Beroepsvaart tref je hier niet meer aan, wel veel plezierbootjes.
 
Puzzel konden we parkeren op Camperplaats Appelscha (campercontactcode 49.872, € 10 + € 2 voor een stroomaansluiting). Niks mis met deze plek, alleen het systeem om op de website te controleren of er nog vrije plekken zijn, werkte niet helemaal: er zouden nog twee vrije plekken beschikbaar zijn, maar die waren bezet en bleven volgens de site nog steeds beschikbaar toen het hele terrein vol stond. We hadden het geluk dat er om een uur of elf net een huis-op-wielen vertrok. Later hoorden we regelmatig gemopper van mensen die zich hadden verheugd op een plekje maar tot de ontdekking kwamen dat vol toch wel echt vol is. Ben hier in mijn eentje zo’n twee jaar geleden geweest. Toen was het sanitairgebouw nog niet af. Nu wel en er werd gretig gebruik van gemaakt. Wij stonden eerste rang in de optocht der wc-rollen.
Een laatste fietstocht tijdens onze zomerreis, nu in een landschap dat speciaal voor W gemaakt lijkt te zijn: bossen, heide en zandverstuivingen. We hebben het dan over het Fries-Drentse Wold, een groot aaneengesloten natuurgebied (nationaal park) van zo’n 61 km2 groot op de grens van Friesland en Drenthe. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid (verzin het echt niet zelf!). Blijft er tenslotte nog zo’n 400 ha over dat in bezit en beheer is van ca. 80 particuliere eigenaren.









Het gebied ontstond door het eeuwenlang begrazen door schapen en het afsteken van plaggen voor de potstalcultuur. Hierdoor verschraalden grote delen van de zandgronden waardoor heide en woeste gronden het landschap domineerden. Toen de potstalcultuur werd opgevolgd door het gebruik van kunstmest werden grote delen bebost. Ideaal om met zo’n 30 graden in de schaduw hier een fietstocht te plannen, ruwweg van Appelscha in het noorden tot Diever in het zuiden (en terug via een andere weg). In Diever lokte een leuk terrasje en op de terugweg kwamen we door het Aekingerzand (zandverstuivingen, ook bekend onder de naam “Kale Duinen”). Het Canadameer hebben we op een kilometertje afstand gemist, een voormalige zandafgraving ten behoeve van de aanleg van de N381 (in 1960). Er bleef genoeg moois over. Wel moeten we nog een keertje terug en dan een tochtje ondernemen naar het Fochteloër Veen waar sinds het begin van deze eeuw kraanvogels broeden.
Een pastasalade is een prettig gerecht voor de laatste dag van een tocht: je kunt er zo heerlijk alle restanten in kwijt. Volgens W smaakte het nog ook. Fijn zo’n dankbare eter.

V: 118.430; A: 118.503