noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 29 september 2015

najaarstocht 2: nisramont

Vrijdag 25/09: van huis naar Nisramont

Zo’n vier weken lang is “thuis” daar-waar-ons-busje-staat. De neus is naar het zuiden geplaatst en gestopt wordt daar waar het aantrekkelijk is om te stoppen. Emmerich ligt dan wel niet helemaal op een zuidelijke koers, maar het is wel aantrekkelijk om daar bij de OBI te stoppen voor een Duits busje propaan (hoera alweer een Euro goedkoper); we hebben een van oorsprong Duits busje, dus ook Duitse gasflessen.
Een beetje dom rijden door Duitsland brengt ons uiteindelijk op de juiste weg: de A73 van Venlo naar Maastricht. Vroeger zag je op wegwijzers overal Luik staan, tegenwoordig is dat meestal Liège, er zal wel een afspraak zijn gemaakt om voortaan plaatsnamen in hun lokale vorm op de borden te zetten. Het is onze eerste gezamenlijke pensionadoreis “van betekenis”. Het is wel een apart gezicht om twee bejaarden-in-wording naast elkaar in de bus te zien zitten: W. met de walkmandopjes in de oren om zoveel mogelijk geluid op te vangen en B. met de gehoorapparaten in het opbergvak om maar zo min mogelijk hinderlijke bijgeluiden te horen; vooral het dakraam zorgt met apparaten in de oren voor een irritant kabaal wanneer de snelheid boven de 100 km per uur komt. Een oud bootlied bezingt het al “een goed gesprek te voeren is alles wat ons rest”. Toch maar eens nazoeken of een spoilertje voor het dakraam een oplossing is.

Einddoel van deze dag is de camperplaats bij het stuwmeer van Nisramont, in de buurt van La Roche en Ardennes. De dam is aangelegd op de plek waar de twee Ourthes (de westelijke en de oostelijke) besloten hebben voortaan als één rivier samen door het leven te gaan tot de Maas in Luik een einde aan hun leven maakt. Bij de dam is een waterzuiveringsinstallatie gebouwd en een hydro-elektrische centrale maakt het plaatje bijna compleet: het is België, dus moet er nog een kroeg bij! De camperplaats is gratis en dat weten acht campers te waarderen. Ik heb nog een uurtje voor klimgeit gespeeld, W. noemt dat wandelen.
V: 59.646; A: 59.940