noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 augustus 2015

een paar dagjes luxemburg

Maandag 24/08: naar Luxemburg

Er was al vroeg de nodige activiteit op de tijdelijke camperplaats van de NKC in Westzaan: oprijplaten werden gebombardeerd tot afrijplaten en dus verplaatst van de achterzijde van een rij campers naar de voorzijde. Tegen half negen werden de eerste mensen wakker gemaakt: tja, als je vóór een ander staat moet je op tijd verkassen! Een groot aantal campers ging dan ook tijdelijk “elders” staan om het ochtendritueel af te werken. Voor W. niet echt leuk: dit wat haar eerste “niet-werk-dag” en ze moest er voor haar doen echt vroeg uit. Ook ons ontbijtje werd uitgesteld, ergens een uurtje later op een parkeerplaats aan de snelweg (zal inmiddels ongetwijfeld de A2 zijn geweest). Einde Sail-out!
Maastricht was geen echte hobbel meer, nog even en we kunnen er onderdoor! Boodschappen doen in Luik leverde een leuke omweg op: er was een weg afgesloten, maar op geen enkele manier werd aangegeven wat de alternatieve route was. Uiteindelijk toch weer (heerlijk: dwars door Luik) op de E25 naar het zuiden terecht gekomen en vanaf Bastogne (ongeveer) de binnenlanden van Luxemburg (direction Ettelbrück) in. Uiteindelijke doel: camping “in Gritt” in Ingeldorf nabij Diekirch, een leuke Acsicamping aan de Sûre; het bejaardenseizoen (en dus het Acsi-tijdperk) is weer begonnen. Vond het opvallend dat heel Luxemburg Franstalig is (in ieder geval wat verkeersaanduidingen betreft), heb het idee dat dat 36 jaar geleden anders was.

Dinsdag 25/08: fietstochtje rechtsom
Het leuke van fietsen langs een riviertje in een dal is dat je twee kanten op kunt: linksaf en rechtsaf! Vandaag werd het rechtsaf richting Diekirch (fietsroute PC 16) en plotseling waren we in Duitsland (de fietsweg naar Vianden was afgesloten). Is eigenlijk ook allemaal niet belangrijk: beetje fietsen is het doel, een route is het middel. Een lekkere “Dïekirch” in Diekirch vormde de beloning voor de barre tocht. Schitterend sanitair trouwens op de camping. De Grafenwalder-index uitgebreid met Luxemburg: in de middenmoot met 0,49 Euro.
 
 

Woensdag 26/08: fietstochtje linksom
Via Ettelbrück fietsroute PC15 richting Luxemburg. Aan het spoor tussen Ettelbrück en Mersch werd heel hard gewerkt (er reden geen treinen), dus er moest gefietst worden (niet stiekem de trein pakken naar Luxemburg en op de fiets terug – doen we een ander keertje wel). Vlak? Nee niet echt! Wel interessant fietsen. In Mersch aangekomen wielen van de fiets 180 graden gedraaid (de rest ook!) en dezelfde weg terug: ziet er overigens van de andere kant heel anders uit en de bulten die je een paar uur geleden mocht afdalen…..). Warm deze woensdag, de thermometer bij de Good Year in Ingeldorf gaf 30 graden aan, maar of het echt zo warm is geweest?






Donderdag 27/08: van het mobiele naar het stenen thuis
Tegen achten begon het te regenen, nooit leuk opbreken zo: in de regen de potjes legen, de fietsen in- en oppakken, afval wegbrengen, stroomkabel opruimen en meer van dat soort dingen. Wel leuk tanken: 97,5 cent per liter. Leuke route door Luxemburg (N7 naar het noorden); in Sankt Vith (België) de A27 op en via Duitsland (Aken) naar Lichtenvoorde (nooit meer doen deze route door Duitsland: druk, druk en druk, beter via Maastricht, Venlo en Nijmegen).

 

 

sail amsterdam


Sail-out NKC Westzaan

Een nachtje Tolkamer, een crematie en de verjaardag van kleinzoon Q (heel Nederland in de regen, behalve het kleine stukje boven de verjaardagsspeeltuin in Zoetermeer); dat hadden we achter de kiezen toen we op vrijdag de 21e naar het westen gingen voor onze eerste georganiseerde event: Sail-out. We hebben altijd een “we-zijn-er-bijna”-max-gevoel gehad bij georganiseerde campertochtjes, maar eerlijk gezegd: het viel honderd procent mee.




Vrijdag 21/08: Westzaan 
 
Alle manterzorgtaakjes achter de kiezen konden we net na de noen vertrekken naar Zaandam. De NKC (afdeling west geloof ik) had van een braakliggend stukje grond 100 meter van het Noordzeekanaal een camperplek gemaakt. Verwende mensen zoals wij noemen dat meteen een “primitieve toestand”, maar het viel best mee en het was tevens een uitstekende test om zonder stroom en andere riante voorzieningen een lang weekend door te komen. Overigens is het begrip “weinig voorzieningen” ook betrekkelijk: de inhoud van je wc-potje kon je storten in een aantal tanks (wel een stinkende bedoening hoor en ik beklaag de mensen die in de omgeving van de stortplaats hun woninkje hadden staan), water kon getapt worden met een gieter of jerrycan (voor ons niet nodig: voorzien van voldoende nat) en afval kon je dumpen. ’s Avonds een intropraatje (inclusief) gevolgd door een barbecue (inclusief) en een drankje (exclusief); gebabbeld met een Drents stel met 7 kinderen, 9 kleinkinderen en een “nieuwe” camper uit 2003 (de gezellige babbel kostte ook niets).
 
 

Zaterdag 22/08: Amsterdam

Strakblauw luchtje, dus buiten ontbijten onder de aanvliegroute van Schiphol. Ter hoogte van onze camperplaats drukte de gezagvoerder op een knoppie waardoor het landingsgestel naar buiten piepte en het vliegtuig géén buiklanding hoefde te maken; elke één tot twee minuten werd er opnieuw (door een andere gezagvoerder) op een knoppie gedrukt. Overigens opvallend veel KLM-vliegtuigen.

Er reden weliswaar shuttlebussen naar het station in Zaandam, maar die hadden een niet-prettige-retourtijd (19.00 – 21.00 uur), dus op de fiets naar Zaandam. Goed te doen in een klein half uur: weliswaar wind op de kop, maar wij hebben altijd wind mee! De Sprinter naar Amsterdam zat redelijk vol. Een NS-probleem: de omroepinstallatie in de trein liep één station achter – bij Centraal aangekomen zaten we nog in Sloterdijk volgens een lieve vrouwenstem. Voor € 1,60 (daltarief) p.p. mag je niet over dit soort futiliteiten klagen.

Van elf tot vier in Amsterdam doorgebracht: paarse route, oranje route, twee pontjes (één voor 1100 passagiers en één voor 800). Later op de dag werd het wel mudjevol en toen we niet meer zelfstandig konden lopen maar voortbewogen werden door de massa was het kijkglas vol: lang leve de OV-chipkaart die ons weer (voor € 1,60 pp) naar Zaandam bracht (waar de fietsen nog steeds op hetzelfde plekje stonden). Fijn dat er een Aldi op de route naar “huis” (Thuis is daar waar ons busje staat) lag, waar we wat essentiële levensbehoeften konden inslaan (o.a. kaaskoekjes en borrelnootjes).

De avond was voor W. een groot succes: vanaf haar verjaardag had ze nog geen partijtje Rummicub gewonnen. Nu zorgde ze voor een verpletterende overwinning: 2 – 0, zodat een derde ronde (gelukkig) niet meer noodzakelijk was.
 

Zondag 23/08: de Thank-you-parade

Zonnig weer, maar een behoorlijke wind (4 – 5 uit het oosten). Voor het eerst sinds de aanschaf van het busje de douche uitgeprobeerd. Het is te doen: je lijf wordt schoon en de bus ook, want je mag na afloop dweilen. We zullen het ongetwijfeld vaker doen.

Nog wat fietsaccupower over, dus een fietstocht langs het water en door de natuur van Spaarnwoude naar Spaarndam (leuk plaatsje, maar waarom ze in Spaarnwoude de natuur om zeep geholpen hebben met de aanleg van een joekel van een golfbaan moeten ze me nog eens uitleggen).

 
 
 
Na de lunz (tegen tweeën) met de stoeltjes naar de dijk: eerste rang! Wat een spektakel, maar na vijven moest eerst de trui en later de lange broek aan. Om half acht hadden we genoeg masten, touwtjes, schoten, vallen en af en toe een zeiltje gezien en konden we ons terugtrekken in onze cocon. Tegen tienen kwam er voorzichtig enige regen
 
 
 
 
 

dinsdag 25 augustus 2015

pensionadotochtje W: deel 4 - Ittervoort


06/08 tot 08/08: Ittervoort

Donderdag werd het weer tijd om te verkassen, maar eerst in de stralende ochtendzon ontbeten op de Brouwersdam. Het begon al aardig druk te worden. De eerste kitesurfers scheerden al weer over het water. Via de snelste weg naar het zuiden van het land, dus voornamelijk autosnelwegen.

 
 
 
 
Camperplaats Ittervoort, ik was er al eerder geweest: € 10,00 voor twee personen, beetje stroom erbij en voor een eurootje redelijk snel internet, dus voor € 27,00 waren we twee nachten onder de pannen (in Ouddorp betaalden we dat ongeveer voor één overnachting).
Ittervoort werd uitgekozen omdat je zo heerlijk door België langs de Maas naar het zuiden kunt fietsen (in ons geval tot aan Maaseik) via de Belgische knooppunten en via Nederland weer terug (eerst langs het Julianakanaal dat hoog boven de weilanden ligt: één prikje met een breinaald in de dijk en het land komt onder water te staan; daarna door Ohé en Laak waar de Affligem dubbel een stuk minder smaakte dan een paar dagen geleden: nu kwam het Belgische nat uit de fles; bij Stevensweert deed de achterband van de fiets van W. pffff en op een huurfiets – zonder trapondersteuning – werd de tocht voortgezet via Maasbracht en Thorn). Het was warm die dag: 32 graden en zoals wel vaker werd dat ’s avonds en ’s nachts afgestraft met een gezellig onweer en flink wat regen. Oeps: fietsboekje buiten laten liggen, dus die heeft de nacht niet overleefd. Op zich geen punt want het was toch al behoorlijk gedateerd.
 
 

Vrijdag 07 augustus: en de zon maakte alles weer droog. De gerepareerde fiets kon opgehaald worden in Roermond en dat kwam goed uit: had nog steeds geen foto van de mond van de Roer. Op de fiets (W. mocht extra trappen) naar Roermond. Mooi tochtje, bij een temperatuur van 32 graden gekeken naar het schutten van een paar beroepspoepers in de sluis in het lateraalkanaal bij Heel: wat een geweld en wat een verval; lief klein pontje gepakt om de Maas over te steken. Fiets omgeruild bij de fietsenmaker op het station. Eindelijk foto’s gemaakt van de monding van de Roer in de Maas, een hernieuwde kennismaking met het klokkentorentje met de draaiende beelden tegenover het VVV-kantoor op de markt en via Thorn en de Spar terug om nog een paar uurtjes te kunnen relaxen.
 
 
 
 

’s Avonds tegen half tien begon het opnieuw te regenen en dat heeft het met korte en lange onderbrekingen de hele nacht gedaan. Op zaterdag “toeristisch” door Duitsland naar de Achterhoek terug, waar we op tijd waren om op zondag de man met de zeis de tweede eik te zien vellen: zo heb je vier oudjes en enkele weken later heb je er nog maar twee.

 

pensionadotochtje W: deel 3 - Goeree


04/08 tot 06/08: Ouddorp

Dinsdag 04 augustus begon regenachtig, maar het beloofde redelijk weer te worden later op de dag: een echte verkasdag dus. Tijdens mijn Maastocht was ik “in vervoering” geraakt van Goeree, er was dus niet veel overredingskracht nodig om W. mee te krijgen naar de duinen, stranden en fietspaden van wat vroeger ooit een eiland is geweest. Een kleine honderd kilometer moesten er worden afgelegd en OBBB had weinig moeite met het verkeer rond Rotterdam, Vlaardingen en Rozenburg (wat een verschrikkelijke omgeving eigenlijk). Op Voorne-Putten was de N57 al snel gevonden en die bracht ons in een oogwenk over de Haringvlietdam naar Ouddorp, waar camperpark de Klepperstee nog een paar plekjes vrij had en we door middel van het inschuiven van ons bankpasje in de daarvoor bestemde gleuf toegang verkregen tot het terrein waar de meeste campers weer schitterden door afwezigheid omdat ze dag doorbrachten op de Brouwersdam.
 
Het weer werd er inderdaad beter op: het werd tijd voor een sentimental journey (tenminste voor mij, voor W. was het allemaal nieuw): een fietstocht langs de noordkant van het eiland naar de Haringvlietdam en via Stellendam en Goederede (wat is verschrikkelijk mooi plaatsje!) via het strand terug naar “huis”, immers: thuis is waar ons busje staat. We konden de verleiding niet weerstaan om neer te strijken op een rustig terras van een van de vele strandpaviljoens om een ijskoude Affligem dubbel naar binnen te werken. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat: de Vlaamse bruine kwam uit de tap!
 

Ook woensdag de vijfde bracht schitterend weer. Onze fietsen brachten ons over de Brouwersdam naar Schouwen-Duiveland waar we de beruchte badplaats Renesse een bezoek brachten. Wat een kermis en dat terwijl de jongeren ongetwijfeld nog in hun bed lagen! Voertaal Duits en veel te druk: dan is Goeree een verademing! Via de dam (waar we opgeschrikt werden door de fluit van de museumstroomtram die een paar dagen per week rijdt), het haventje van Ouddorp en de Jumbo (een mens moet blijven eten en drinken) terug naar “huis”, waar het lekker rustig was, immers het merendeel van onze buren had een dagarrangement “Brouwersdam” geboekt.  

 
 

 
 

pensionadotochtje W: deel 2 - het varend corso


01 tot 04 augustus: Delft en omgeving

Vanuit de Fontein in Eibergen vertrokken we naar Delft (camping Abtwoudse Hoeve) voor drie belangrijke dingen: barbecue bij dochterlief (zaterdag), het varend corso (zondag) en oppassen op kleinzoon Q (maandag).

Zondag 02 augustus stond in het teken van het varend corso. In Lichtenvoorde worden we elk jaar blij van een dahliacorso: op de tweede zondag van september trekken ruim 20 wagens beplakt en bespijkerd met voornamelijk dahlia’s door de straten van het dorp. W. wilde wel eens zien wat een corso te water voorstelde. Omdat we toch in het westen waren konden we één dag meepakken van het “Varend Corso Westland”: andere soorten bloemen (ook fruit trouwens), andere sfeer en op het water in plaats van op de weg. Van de drie dagen pikten we de Delflanddag mee (zondag), op vrijdag en zaterdag werden de tochten door de Rijnmond en het Westland gevaren. Een kort fietstochtje bracht ons naar De Lier waar het corso rond 11.00 verwacht werd. Leuk om een keer meegemaakt te hebben. Vooral W. kon haar lol op: alle gladiolen die overgebleven waren van de Nijmeegse Vierdaagse waren kunstig op de boten gearrangeerd en leverden prachtige kunstwerken op. De stoet trok in zo’n kleine twee uur voorbij. Het corso kent nog niet zo’n lange traditie: het eerste corso leukte eind vorige eeuw voor het eerst het water op. Het aantal toeschouwers wordt elk jaar groter: dit jaar bereikte men voor het eerst de grens van de half miljoen.



 

maandag 24 augustus 2015

pensionadotochtje W: deel 1 - de Achterhoek

Maandag 27/07 tot zaterdag 01/08

Altijd gedacht dat de vrouwelijke tegenhanger van pensionado pensionada was, maar dat woord blijkt niet te bestaan. Het blijkt ook dat ik het woord pensionado regelmatig verkeerd heb gebruikt. Het schijnt dat een pensionado een gezonde, kapitaalkrachtige bejaarde is die volop van zijn pensioen geniet in een warm land. Zullen we het even analyseren?

Gezond: nou ja, W. wel
Kapitaalkrachtig: is heel betrekkelijk, we hebben niet te klagen maar mogen vanwege ons vroegpensioen wel 50 % inleveren
Bejaarde: net de puberteit achter de rug, dus nog lang niet bejaard
Genieten van het pensioen: yeppie!
Warm land: voorlopig nog even niet.

W. heeft dus een paar weken geleden ook de boekentas aan de wilgen gehangen en na een reeks sociale verplichtingen werd het de hoogste tijd om even twee weken helemaal niets te doen. Dat niets doen begon op maandag 27 juli met twee daagjes camping Roerdinkhof in het Woold bij Winterswijk. Best een leuke plek, maar met één groot nadeel: zowel de provider van W. (T-mobile) als van B. (KPN) weet dit plekje van Nederland absoluut niet te vinden en met (nog) drie oudjes in de lappenmand is dat geen geruststellende gedachte. Laat nu ook nog de bliksem de antenne van het Wifi-gebeuren enkele weken geleden een beetje veel hebben gemodificeerd, dan kunnen zelfs reeën die een paar meter van de camper lopen deze twee pensionado’s niet lang binden aan deze idyllische plek.

Het werd woensdag (na een dinsdags etentje in Winterswijk ter gelegenheid van het verjaren van W.) dus een verkasdag. Na eerst nog een blik geworpen te hebben op camperplaats Kirmesplatz in Rhede (net over de grens), toch maar besloten om door te rijden: de bomen gaven het terrein een wat somber uiterlijk. Ongetwijfeld zullen vele anderen daar anders over denken. Wij gingen naar SVR-camping “de Fontein” in Eibergen waar we drie nachten absolute rust hebben gehad. We hebben wel wat gedaan hoor! Op donderdag bijvoorbeeld naar de Cactus Oase in Ruurlo gefietst waar we Anny wel gezien hebben, maar zonder cowboyhoeden wel te midden van vele cacteeën. Het weer was deze dagen erg wisselend, fietsen over de Beltrumse kerkepaden is over het algemeen erg mooi, maar de regen maakt er wel een smeerboel van. Fijn dat de plaatselijke fietsenmaker meteen een oplossing had voor die lekke band: € 15,00 armer en een nieuwe binnenband rijker kon de tocht worden voortgezet. Kapitaalkrachtig die pensionado’s? Men zegt overigens dat een gemiddelde camperaar € 60,00 per dag uitgeeft aan de plaatselijke middenstand.

 



 
Een foto van de pensionado op haar eerste officiële niet-werkdag (1 augustus 2015): wel betaald worden maar niet hoeven te presteren.

dag 17: einde maastocht

17 juli: Tolkamer

Een Maasreis afsluiten aan de Rijn? Moet kunnen! Via “snelste route” van Goeree naar de Europakade in Tolkamer, waar de bootjes als vanouds voorbij dobberden.
Rustig nadenken over drie weken reizen langs de Maas. De monding was interessant, maar bood weinig fietsmogelijkheden. Het eerste stuk van de Maas in België vond ik ronduit lelijk, pas tegen de Nederlandse grens (vanaf Smeermaas) begon het interessant te worden. Interessant waren ook alle zijriviertjes die de Maas van nog meer water voorzien, de laterale kanalen die de vele bochten afsnijden en dan uiteindelijk de monding, waar je niet meer weet of het nog Maas is of tot een ander stroomgebied hoort. Op naar een volgend “projectje”.



dag 16: brouwersdam en het grevelingenmeer

donderdag 16 juli: Ouddorp

Nog een dagje doorgebracht op de camperplaats en vandaag met de fiets naar het westen en het zuiden van Goeree. Eigenlijk heeft deze dag niet veel meer met de Maas te maken, maar het was een mooie zonnige dag en je moet er van genieten.

Veel camperaars vertrekken ’s morgens in alle vroegte van de camperplek en slaan dan nog voor het ontbijt hun bivak op op de Brouwersdam en komen dan ’s avonds terug: ze mogen immers niet overnachten op de dam. Er wordt regelmatig gecontroleerd en leuke boetes uitgedeeld. Uiteraard moest de camperkolonie op de dam op de gevoelige plaat vastgelegd worden.

Maar voor ik bij de Brouwersdam kwam eerst een blik werpen op vuurtoren Westhoofd in de duinen bij de Groenedijk in Ouddorp. De vierkante bakstenen toren kun je al van ver zien, geen wonder: hij is zo’n 56 meter hoog. Een uitgebreid hekwerk zorgt ervoor dat er geen bezoekers op het terrein kunnen, laat staan de toren bezichtigen. De vuurtoren is net voor 1950 gebouwd (de vorige werd door de Duitsers “gesprengt”).


Zoef, zoef: door naar de Brouwersdam! Dit bouwwerk is de zevende in de reeks van Deltawerken. Het sluit het Brouwershavense gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer. De Brouwersdam was in 1971 gereed en de rijksweg (N57) over de dam werd twee jaar later in gebruik genomen. Een paar jaar later werd een doorlaatsluis (de Brouwerssluis) in de dam aangebracht. Deze sluis laat zout water door.
 
 

De laatste bezienswaardigheid tijdens dit fietstochtje was de haven van Ouddorp. Deze haven ligt aan het Grevelingenmeer en is in 1860/1861 aangelegd als vissershaven. De woningen met pakhuizen en de twee cafés die bij de haven werden gebrouwd moesten op last van de Duitse bezetter in 1944 worden afgebroken. De woningen die na de oorlog werden gebouwd waren geen lang leven beschoren: in 1953 werd alles tijdens de Watersnoodramp verwoest. Tot 1971 bleven de vissersboten (20 stalen viskotters) in de haven, na het gereedkomen van de Brouwersdam vertrokken ze naar de Deltahaven bij de Haringvlietsluizen. De haven kreeg een nieuwe bestemming als jachthaven.



 

zondag 9 augustus 2015

dag 14: de bergsche maas


Dinsdag 14 juli: Raamdonksveer

Toen de laatste druppels tegen elven hun pogingen staakten om de bus schoon te krijgen (het wordt toch maar weer de wasstraat) werd het tijd om de Chinese (im)perfectie te pakken voor een verkenning van de Bergsche Maas en het Oude Maasje. Het stikt hier in het westen overigens van dat soort watertjes: overal waar ooit eens iets van Maaswater heeft gekabbeld hebben ze wel een Oud Maasje of een variant op die naam). Het geeft aan dat de Maas in de loop der eeuwen zijn eigen gang heeft gegaan en daar waar dat niet tot volle tevredenheid was heeft de mens een handje (of twee) geholpen.

De eerste hobbel die genomen moest worden was de brug over de Bergsche Maas bij Geertruidenberg/Hank. De weg naar de brug toe was niet zo mooi: een fietspad langs een drukke N-weg, vervolgens samen met de A27 het water over. De brug op zich is mooi, de fietsroute aan de noordzijde van de Bergsche Maas nog mooier, vooral daar waar je over een dijkje vlak langs het water fietst (fietsknooppunt 50 tot 51) met de wind pal van achteren en alleen het geluid van zoevende fietsbandjes in je gehoorapparaten. Het water overgestoken met één van de Bergsche Maasveren (gratis!).
 
Aan de andere kant kwam ik een monument tegen dat gewijd was aan de strijd om het Kapelsche Veer. Najaar 1944 hadden de geallieerden het gebied ten zuiden van de Bergsche Maas op de Duitsers veroverd en werd de rivier de scheidslijn tussen bevrijd en bezet gebied.
 


En toen werd het ingewikkeld. Na een groot aantal kilometers gefietst te hebben (wind nu pal voor!) langs het Oude Maasje, waar men met man en macht bezig is grond te verzetten, kon ik door werkzaamheden niet verder: “onbevoegd en geen veiligheidshelm” vertelde een bord op vriendelijke maar besliste toon. Ik had het kunnen weten: op knooppunt 2 werd nummer 35 niet meer aangegeven! Een kilometertje of vijf terug tot aan een bruggetje over het Oude Maasje was geen ramp, immers: wind pal van achteren! (Met dank aan het waterschap Brabantse Delta en alle andere betrokkenen.) Het verlengde van de brug bracht me in Waspik en dan zit je ingeklemd tussen water, de A59, de A27 en nog eens water. Een paar verdwaalde spetters maakten het feest compleet. Aan alle ellende komt overigens altijd een eind en toen ik na drie uur fietsen weer bij de jachthaven arriveerde probeerde een volwassen bui opnieuw de bus te reinigen (en ook dat is weer niet gelukt).

Het Rijksprogramma “Ruimte voor de rivier” (een programma waar regionale overheden en het Rijk samenwerken om inwoners van het rivierengebied droge voeten te laten houden) zorgde dus vandaag voor een “fietstocht met verrassingen”. Het zijn eigenlijk twee werken die ik tegenkwam: het Oude Maasje wordt uitgebaggerd, voor een deel verlegd en opnieuw ingericht; daarnaast is men de laatste hand aan het leggen aan het aanpassen van de Overdiepse Polder (het gebied ten zuiden van de Bergsche Maas en ten noorden van het Oude Maasje tussen Geertruidenberg en Waalwijk). Dit agrarisch gebied van zo’n 550 ha groot zal voortaan als overloopgebied dienst gaan doen: naar verwachting zal ééns in de 25 jaar dit gebied bij hoge waterstanden volstromen. Men heeft een aantal terpen gerealiseerd waarop compleet nieuwe boerderijen zijn gebouwd.

Nog wat informatie over de Bergsche Maas:

De Maas is (het is al vaker genoemd) een regenrivier. Soms valt er weinig en soms veel water en soms komt het met bakken tegelijk uit de lucht, dag na dag. Al het water uit het stroomgebied van de Maas (vooral Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen) moet door die ene rivier. Dit leidde al in de vroegere tijden tot overstromingen in Nederland. Door die overstromingen verlegde de Maasbedding zich soms. In de loop van haar ontwikkeling ging de Maas in Nederland oeverwallen opwerpen in de benedenloop en haar bedding uitschuren en verleggen. Er ontstond een patroon van "lussen" (meanders).

In de middeleeuwen zagen de graven van Holland hun bezittingen bedreigd door de steeds terugkerende overstromingen in het rivierengebied. Graaf Floris de Vijfde slaagde erin het bedijkte gebied van de huidige Biesbosch en het Land van Heusden en Altena in 1273 onder zijn jurisdictie te krijgen. Het kreeg de vorm van een groot waterschap en werd "de Grote of Zuid Hollandse Waard" genoemd. Door de monniken van de abdij van Berne werd rond 1273 nabij Hedikhuizen een dam aangelegd in de oude loop van de Maas naar zee. Dit gebeurde omdat de graven van Holland met name de bedreiging van het water voor Dordrecht wilden voorkomen. De Maas liep tussen 1273 en 1904 via de huidige Afgedamde Maas in noordwestelijke richting naar Woudrichem, waar hij samen met de Waal de Merwede voedde. Deze situatie leidde geregeld tot grote wateroverlast, omdat het waterniveau van de Maas meestal lager was dan dat van de Waal. Na de ramp van de Sint Elisabethsvloed in 1421 reorganiseerden belanghebbenden zich in kleine waterschappen. De autoriteiten stelden strenge regels aan het onderhoud van de dijken. Degenen die land bezaten of in gebruik hadden waren persoonlijk verantwoordelijk voor een gedeelte van de dijk. Daardoor werd de schade door de wateroverlast beperkt.

Tussen 1888 en 1904 werd de Maas, op initiatief van de bekende ingenieur Cornelis Lely, bij Andel afgesloten en werd de rivier via de nieuw gegraven Bergsche Maas geleid, die zo ongeveer vanaf Heusden via Geertruidenberg naar de Amer liep. De loop van de Maas richting Woudrichem werd afgedamd bij Poederoijensehoek (een plan dat al uit 1848 dateerde), waardoor de Afgedamde Maas ontstond. Een sluis ter hoogte van Andel scheidde Maas en Waal. De Bergsche Maas vormt de zuidelijke begrenzing van het Land van Heusden en Altena. De lengte is 29 km. Op 18 augustus 1904 werd, met een feestelijke opening, het gegraven traject door Koningin Wilhelmina officieel in gebruik genomen.

In de loop van de tijd is de vaarweg Bergsche Maas-Amer verder verbeterd en aangepast aan de moderne scheepvaarteisen. In 1971 en 1972 is de rivier verlegd bij Heusden over een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Ten westen van het stadje Heusden begint het Heusdensch Kanaal, dat de verbinding vormt met de Afgedamde Maas. De Amer vormt de voortzetting van de Bergsche Maas. Die begint bij Geertruidenberg, waar het water van de Donge samenstroomt met het water van de Bergsche Maas. De rivier is bijna twaalf kilometer lang en mondt uit in het Hollands Diep. Het getij heeft altijd veel invloed gehad op de Bergsche Maas. Sinds de afsluiting van het Volkerak (1969) en het Haringvliet (1970) is deze invloed sterk verminderd.

Terug naar het heden: vanmorgen was het toilet in de jachthaven ronduit smerig, vanmiddag kon ik er met een gerust hart dankbaar en gretig gebruik van maken. Tegen vieren eindelijk iemand gevonden waarbij ik kon afrekenen: 2 x € 10,00, géén bonnetje (moeten ze in Griekenland ook doen).

 

 

 

 

dag 13: de maas van maas-waalkanaal tot de amer


Maandag 13 juli: Raamdonksveer

Na een onderbreking van ruim een maand waarin droevige en leuke gebeurtenissen elkaar afwisselden, wordt het tijd het laatste stuk van de maastocht te “volbrengen”. De crematie van mijn schoonvader ligt een aantal weken achter ons en de schooltas van W. heeft aan de vlaggenmast gehangen, zij mag vanaf nu wat vaker in het lege deel van het camperbed slapen. Alleen deze twee weken niet: behoorlijk wat achterstallige sociale verplichtingen en de Vierdaagse van Nijmegen (beide van W.) zorgen ervoor dat ik er nog even (voor de laatste keer?) alleen op uit mag trekken.

Het eerste ijkpunt van deze dag was het sluizencomplex bij Heumen, de overgang van de Maas naar het Maas-Waalkanaal. De sluis is in de jaren 20 van de vorige eeuw aangelegd en was gereed toen het kanaal in 1927 geopend werd. Oorspronkelijk waren de oevers verbonden met een hefbrug, waarom in de Tweede Wereldoorlog behoorlijk is gevochten, zowel bij de Duitse inval in 1940 als in 1944 bij Operatie Market Garden. De hefbrug is in de jaren 80 vervangen door een vaste plaatbrug (een eindje verderop). De sluis is in 2010/2013 uitgebreid met een tweede kolk zodat de capaciteit verdubbeld werd. Overigens staat de sluis meestal open.
 
 
 

Het Maas-Waalkanaal verbindt de Maas (Heumen) met de Waal (Weurt bij Nijmegen), of omgekeerd zoals je wilt. In beide gevallen bedraagt de afstand ongeveer 13,3 kilometer. Tot 1927 moesten schippers vanaf de Maas een omweg maken van zo’n 100 kilometer om via Nijmegen het Duitse achterland te bereiken. Het Maas-Waalkanaal heb ik verder niet bekeken, W. en ik hebben er in het verleden een groot deel van gefietst.

Na Heumen ben ik min of meer de Maas afgezakt (zonder er overigens veel water gezien te hebben, behalve dan water van boven): Overasselt, Nederasselt. In Grave de brug en de sluis overgestoken (zie ook de fietstocht op dag 12) op weg naar Heusden. Dit gedeelte van de Maas hebben W. en ik in een recent verleden met de fiets verkend (o.a. Appeltern en Maasbommel).

Ter hoogte van het gehucht Sint Andries (in de buurt van Rossum stonden vroeger de Maas en de Waal bij elkaar in verbinding. Ze zijn nu van elkaar gescheiden door de Heerenwaardense Afsluitdijk.

Bij Heusden splitst de Maas zich in tweeën: de Afgedamde Maas (nog steeds de Brabants-Gelderse provinciegrens) vormde ooit de verbinding met de Merwede en daarmee met de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg resp. de Oude Maas. Tegenwoordig stroomt het Maaswater vanaf Heusden in westelijke richting via de Bergsche Maas (een gegraven rivier die langs Waalwijk en Raamdonksveer loopt). Bij Drimmelen gaat de Bergsche Maas over in de Amer.

Heusden nodigde wel uit voor een verkenning, maar het bijbehorende weer niet (het regende bijna de hele dag), dus de bus niet uit geweest. De camperplaats bij de bakker in Wijk en Aalburg wel bekeken, maar de bakkerij is op maandag gesloten en het was nog vroeg op de dag. Dit plekje is overigens wel een ideaal uitgangspunt voor een fietstochtje naar Heusden, dus toegevoegd aan één van de vele lijstjes.

De bus neergezet bij de jachthaven van Raamdonksveer (Dok 12) en de rest van de dag geluisterd naar het tikken van de regen op het dak.



V: 55.871; A: 56.061