noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 26 oktober 2017

opnieuw uitwaaien


vrijdag 20 tot zondag 22 oktober: @ lauwersoog

Voor de derde keer dit jaar een paar uitwaaidagen in Lauwersoog (toch ruim drie uur rijden), waar de BC2 van vriend G in "Museumhaven Het Booze Wijf" voor anker ligt wanneer er niet mee gevaren wordt. Het Waddertje mag dan niet tot de oude authentieke schepen gerekend worden, het scheepje ligt er wel op een mooie plek. Puzzel werd geparkeerd op de grote P van camping Lauwersoog dat samen met de haven en een prettig restaurant eigendom is van Jelle Bos onder de verzamelnaam “Beleef Lauwersoog”. Het naam Booze Wijf is afkomstig van een oude vervaarlijke diepte in de voormalige Lauwerszee. Overigens hebben veel gaten in deze buurt een soortgelijke naam: Boos Wyfke, Kwade Wijf, Boas Wiff (Moddergat) en Kwaid Wijf (Schiermonnikoog). De foto van de jachthaven bij deze alinea is niet van mijzelf maar geleend van internet (bron: mapio.net). Het geeft wel goed de weersituatie van het weekend weer.
 
Nog twee andere mannen waren hun “kwade wijven” ontvlucht, zodat de boot met z’n vieren (in ieder geval qua slaapplek) vol was. Het was een weekend waar we graag voor mooi-weer-toerist hadden willen spelen, maar in deze tijd van het jaar kun je niet alles hebben: we hadden vocht onder ons, het kwam van boven en het ging ook (vanzelf) naar binnen. Het nat van het Wad zat er met dit weer niet in (al bleef de beloofde windkracht 7 uit), dus werden de traditionele eerste-avond-mosselen genuttigd “ergens” op het Lauwersmeer. Dit Nationaal Park is overigens sinds vorig jaar uitgeroepen als tweede Dark Sky Park van Nederland, een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar je dus ’s nachts (na een uitstapje op het dek om het waterniveau in de blaas omlaag en dat van de Dokkumer Ee omhoog te brengen) je neus zo behoorlijk kunt stoten dat je de volgende dagen met pleisters rond moet lopen en moet slapen onder een dekbed met bloedvlekken. Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht (maar vooral zijn ego). Voor de volledigheid: het eerste Dark Sky Park van Nederland is de Boschplaat op Terschelling.
De gesprekken waren van het niveau “wanneer komt er een traplift van het dek naar de kajuit?” en “weet-je-wel-van-toen?”, dus gezellig. Weinig motoruren en (vooral de laatste dag) behoorlijk wat bezeilde stukken. De bonensoep van J was volgens de één “behoorlijk goed binnen te houden” en volgens een ander “geschikt om een ander voor te zetten”, dus ronduit lekker; de kippendijtjes (die op zaterdagavond laat heel anders genoemd werden) konden mee terug naar Drenthe. Een weekend voor herhaling vatbaar.

zondag 22 tot maandag 23 oktober: @ blijham
Na het poetswerk op de boot en het afscheid volgde een tocht naar “de Turfstee” in Oude Pekela (officieel ligt de camperplaats in Blijham), waar Puzzel voor de derde keer dit jaar (en ook voor de derde keer met slecht weer: regen en wind) mocht staan. Geen weer voor buitenwerk, dus kachel aan, lezen en zuurkool koken – en nog steeds is de gasfles die ik in maart aangesloten heb en heel Europa heeft gezien – niet leeg. Maandag het laatste stuk terug naar de Achterhoek.


V (vrijdag): 104.585; A (maandag): 105.097