noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 1 juli 2025

theater in de polder - 6: helemaal klaar

Wat ik toch met een “houten jas“ bedoelde, vroegen een aantal lezers zich af. Zelfs W had moeite met de term. Weet niet of het zo’n uitdrukking is die ontsproten is uit mijn verdorven brein of dat ik ’m “onderweg“ ergens opgepikt heb. Variant op “zes plankjes“ en lijkt een beetje op “de laatste verhuizing“. Helder? Toen W ’m doorhad, zei ze “ik weet dat je in staat bent hier vier bladzijden over te schrijven, maar doe dat maar niet“. Waarvan akte.

In mijn vorige blog is nog een foto voorbijgekomen zonder begeleidend schrijven. Heb al eens eerder verteld over het onvoltooide kasteel van Almere (heb toen bijgaande foto geplaatst), weer eens zo’n project dat miljoenen verslonden heeft. We kwamen vorig jaar ook al langs deze ruïne. Misschien gloort er hoop. In het paatselijke oude wijf zag ik deze week een artikel waarin vermeld wordt dat op het terrein van het kasteel in Almere langs de A6 naar verwachting eind volgend jaar de eerste huizen worden gebouwd. Ook zal de kasteelruïne worden afgebouwd. Nog één klein probleem: er moet nog een wijziging van het bestemmingsplan komen, maar dat lijkt een formaliteit te zijn. Iedereen hoopt dat er dan een einde komt aan dit drama dat in 2000 begon als “geweldig idee“ van een of andere wethouder, die vond dat er een trouwlocatie nodig was. Er moest een kasteel komen dat een kopie was van Kasteel Jemeppe in de Belgische Ardennen. Een met torens, een slotgracht, fonteinen, een doolhof en een oprijlaan. In het hoofdgebouw moest een hotel komen met een restaurant, conferentiezalen en een enorm landgoed. Niet echt doordacht, want na twee jaar werd de bouw stilgelegd vanwege financiële problemen. Vervolgens werden er allerlei reddingsplannen bedacht, zo werd het kasteel genoemd als mogelijke locatie voor de Floriade en waren er plannen voor een pretpark, maar ook die plannen gingen niet door. Woningbouw mocht echter nooit, de gemeente wilde niet meewerken aan een bestemmingsplanwijziging. Dat ze dat nu wel willen is verrassend. Wordt ongetwijfeld vervolgd (een volgende keer als we in de buurt van Almere camperen).

dinsdag 1 juli: @ kötteldiek

Terug naar de Achterhoek. Even een paar vooroordelen wegwerken voor we deze blogserie afsluiten. Veel van mijn lezers vroegen zich (wederom) af wat we in vredesnaam in de buurt van Almere zoeken. Antwoord: probeer het eens zelf. Ik denk dat bijna iedereen niet weet waar ze het over hebben. Laat ik eens een samenvatting geven van wat W en ik van Zuidelijk Flevoland en met name de Almeerse hoek vinden. Allereerst is er natuur in overvloed. Natuurlijk heb je de Oostvaardersplassen, een uniek natuurgebied tussen Almere en Lelystad met wilde paarden, edelherten, vogelsoorten en prachtige wandelroutes. We hebben vorig jaar een fietstocht naar dat natuurgebied gemaakt. Dit jaar hebben we de focus verlegd naar de Lepelaarplassen. Het Kotterbos staat nog steeds op ons verlanglijstje. Ten tweede: water en strand in overvloed, dus pak je fiets en toets op Google Maps een van de volgende namen in: Almeerderstrand (aan het IJmeer), het Weerwater (zwemmen, suppen of gewoon ontspannen aan het water), Zilverstrand (groot en vrij rustig, op een deel ervan mag ook de broek uit), Noorderplassenstrand (niet zo druk). Heb inmiddels ook een fietsroute die alle bekende stranden in en om Almere met elkaar verbindt. Ligt klaar voor een volgende keer: Ten derde: nergens vind je zoveel ruimte en rust als hier. En er zijn genoeg plekken om je tent, je caravan of je bus neer te zetten, meestal met uitzicht op water of groen. Nu zijn we hier nog nooit in het hoogseizoen geweest, maar tot heden ervaren we minder massatoerisme dan de Veluwe of de kustregio’s. Heb je een fietsaccu met een beetje bereik dan ligt zelfs Amsterdam voor het grijpen. Heb nog een autoluwe/-vrije route liggen vanaf camping Chamavi van nog geen 30 kilometer (enkel); gaan we ongetwijfeld een keertje doen. Het nageslacht bij je? Walibi Holland (Biddinghuizen) en Aviodrome (Lelystad) liggen in de buurt, misschien net iets te ver voor de fiets; Biddinghuizen is 40 kilometer enkel en Lelystad 26.


Je hebt het ongetwijfeld door: W en ik zijn grote fans van Almere en omgeving. Rust en ruimte in overvloed en een ideale omgeving om te fietsen: veel vrijliggende fietspaden en meestal hebben fietsers voorrang. En daar waar dat niet het geval is hebben ze Schwung voor je uitgevonden: een app die je helpt verkeerslichten snel op groen te zetten. Als je een verkeerslicht nadert geeft je telefoon een seintje en zorgt ervoor dat je minder lang hoeft te wachten. Soms gaat het zo goed dat het licht al op groen staat voordat je bij de stopstreep bent, zodat je gewoon door kunt fietsen. Je hoeft niks zelf te doen, want het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen is niet toegestaan. Schwung is zo ontwikkeld dat je deze ook niet nodig hebt tijdens het fietsen, al moet je hem wel bij je hebben. En dan (we blijven Nederlanders): wat kost het? Helemaal niks: de app is gratis te gebruiken, er zijn geen extra kosten. Er zijn zelfs geen reclames.


Eerst nog even een keertje buiten ontbijten in alle stilte. Daarna is het gedaan met de rust. Waar kun je met een temperatuur oplopend tot 33 graden beter zitten dan in een auto met een uitstekend werkende airco. Beetje inpakwerk, afrekenen (net geen € 30,00 per nacht all-in) en vervolgens via de loosplek bij het zwembad in Lichtenvoorde naar de Kötteldiek waar het binnen een aangename 23 gaden bleek te zijn. Gordijnen aan de voorkant sluiten en alle deuren dicht, tot het vanavond de thermometer minder dan 23 graden aangeeft. 132 kilometer duurde onze tocht en als je weet dat de eindstand 216.536 was, kun je zelf berekenen waarop de teller stond toen we vertrokken.